Η χορτοφαγία αυξάνει κατά 33% τον κίνδυνο κατάγματος ισχίου στις γυναίκες

Των James Webster και Janet Cade, The Conversation.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποιους ένα άτομο μπορεί να επιλέξει την χορτοφαγία. Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν φυτικές δίαιτες για περιβαλλοντικούς και ηθικούς λόγους. Και επίσης λόγω της διαφημιστικής εκστρατείας γύρω από τα πιθανά οφέλη για την υγεία.

Πράγματι, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι χορτοφαγικές δίαιτες συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη, καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου. Αλλά υπάρχουν επίσης αυξανόμενες ανησυχίες για την κακή υγεία των οστών και τον υψηλότερο κίνδυνο κατάγματος σε χορτοφάγους και βίγκαν.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι χορτοφάγοι έχουν χαμηλότερη οστική πυκνότητα. Ωστόσο, ελάχιστη έρευνα έχει διερευνήσει εάν οι χορτοφάγοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για συγκεκριμένα κατάγματα –και ειδικότερα κατάγματα ισχίου. Αυτός είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους κατάγματος και επίσης επηρεάζει δυσανάλογα τις γυναίκες.

Η έρευνά μας προσπάθησε να αντιμετωπίσει αυτό το ερευνητικό κενό. Βρήκαμε ότι οι γυναίκες που ακολουθούσαν χορτοφαγική διατροφή διέτρεχαν 33% υψηλότερο κίνδυνο κατάγματος ισχίου σε σύγκριση με εκείνες που έτρωγαν τακτικά κρέας.

Πραγματοποιήσαμε μια μεγάλης κλίμακας ανάλυση της δίαιτας και του κινδύνου κατάγματος ισχίου χρησιμοποιώντας δεδομένα από μια μελέτη γυναικών του Ηνωμένου Βασιλείου που περιέλαβε 35.000 γυναίκες ηλικίας 35-69 ετών, η πλειονότητα των οποίων ήταν λευκές. Οι γυναίκες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους μεταξύ των ετών 1995 και 1998. Συνδέσαμε αυτά τα δεδομένα με τα νοσοκομειακά αρχεία των γυναικών για πάνω από 20 χρόνια για να εντοπίσουμε ποια είχε κάταγμα ισχίου.

Στη συνέχεια ομαδοποιήσαμε τις γυναίκες ως τακτικές κρεατοφάγους (έτρωγαν κρέας περισσότερο από πέντε φορές την εβδομάδα), περιστασιακά κρεατοφάγους (έτρωγαν κρέας λιγότερο από πέντε φορές την εβδομάδα), ψαροφάγους (έτρωγαν ψάρι αλλά όχι κρέας) ή χορτοφάγους (δεν έτρωγαν κρέας ή ψάρι). Οι βίγκαν συμπεριλήφθηκαν στην ομάδα των χορτοφάγων καθώς δεν υπήρχαν αρκετοί βίγκαν για να τους μελετήσουμε ξεχωριστά.

Οι αναλύσεις μας έλαβαν επίσης υπόψη άλλους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο κατάγματος ισχίου -όπως η ηλικία, η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, οι συνήθειες άσκησης, η εμμηνοπαυσιακή κατάσταση και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση.

Σε σύγκριση με τους τακτικούς κρεατοφάγους, οι χορτοφάγοι είχαν υψηλότερο κίνδυνο κατάγματος ισχίου. Ωστόσο, δεν υπήρχε αυξημένος κίνδυνος για ψαροφάγους ή περιστασιακά κρεατοφάγους.

Τα ευρήματά μας συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό με τα αποτελέσματα από άλλες δύο μελέτες για αυτό το θέμα -οι μόνες που υπάρχουν. Μια μελέτη του 2020 έδειξε ότι οι χορτοφάγοι (άνδρες και γυναίκες) διέτρεχαν 25% μεγαλύτερο κίνδυνο κατάγματος ισχίου σε σύγκριση με όσους έτρωγαν κρέας. Ομοίως, το 2021 μια άλλη μελέτη έδειξε ότι οι χορτοφάγοι διέτρεχαν 17% μεγαλύτερο κίνδυνο κατάγματος ισχίου σε σύγκριση με τους μη χορτοφάγους (αν και αυτό το αποτέλεσμα δεν ήταν στατιστικά σημαντικό). Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι οι δίαιτες με υψηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καταγμάτων ισχίου, αλλά αυτή η ανασκόπηση δεν εξέτασε ειδικά τις χορτοφαγικές δίαιτες.

Μειώνοντας τον κίνδυνο

Ενώ υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία που δείχνουν ότι οι χορτοφάγοι έχουν χειρότερη υγεία οστών (που με τη σειρά του οδηγεί σε υψηλότερο κίνδυνο κατάγματος ισχίου), εξακολουθεί να είναι ασαφές τι οδηγεί σε αυτόν τον υψηλότερο κίνδυνο. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τον εντοπισμό των υπεύθυνων παραγόντων. Εν τω μεταξύ, υπάρχουν τρία πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο κατάγματος ισχίου:

Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) είναι χαμηλότερος στους χορτοφάγους. Ενώ ο χαμηλότερος ΔΜΣ είναι ευεργετικός για πολλές παθήσεις, το λιποβαρές μπορεί επίσης να οδηγήσει σε φτωχότερη υγεία των οστών και των μυών -και τα δύο αυτά μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο κατάγματος του ισχίου.

Το να έχετε λιγότερο σωματικό λίπος σημαίνει λιγότερη απορρόφηση κραδασμών κατά τις πτώσεις, η οποία είναι η κύρια αιτία καταγμάτων ισχίου. Η χαμηλή μυϊκή μάζα στους καμπτήρες ισχίου και στους εκτείνοντες μύες της σπονδυλικής στήλης μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο πτώσεων και κατάγματος ισχίου, ενδεχομένως μειώνοντας την ισορροπία και την κινητικότητα. Η χαμηλή οστική πυκνότητα είναι πιο πιθανή σε άτομα που είναι λιποβαρή και αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο κατάγματος ισχίου.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η διατήρηση ενός υγιούς βάρους θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την πρόληψη των καταγμάτων στους χορτοφάγους. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα σχετικά με την αλληλεπίδραση μεταξύ διατροφής, ΔΜΣ και κινδύνου κατάγματος ισχίου για να επιβεβαιωθεί αυτό.

2. Προγραμματίστε τη διατροφή σας. Το κρέας και το ψάρι είναι καλές πηγές πολλών θρεπτικών συστατικών που είναι σημαντικά για την υγεία των οστών –όπως πρωτεΐνη, βιταμίνη Β12, βιταμίνη D, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, φώσφορο και ψευδάργυρο. Επίσης τα γαλακτοκομικά είναι πλούσια σε ασβέστιο.

Αν και είναι δυνατό να ληφθούν τα περισσότερα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά από φυτικές πηγές, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα, προηγούμενες μελέτες έχουν βρει χαμηλότερη πρόσληψη αυτών των θρεπτικών συστατικών στους χορτοφάγους. Στη μελέτη μας, οι χορτοφάγοι είχαν τη χαμηλότερη πρόσληψη πρωτεΐνης και βιταμίνης Β12 και είχαν λιγότερες πιθανότητες να λάβουν αρκετή πρωτεΐνη σε σύγκριση με όσους τρώνε τακτικά κρέας.

Ως εκ τούτου, οι χορτοφάγοι μπορεί να χρειαστεί να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στην ποσότητα αυτών των θρεπτικών συστατικών που λαμβάνουν –ιδιαίτερα πρωτεΐνης– για να διατηρήσουν υγιή τα οστά τους. Η κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών, ξηρών καρπών, οσπρίων, φασολιών και δημητριακών ολικής αλέσεως παρέχει τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την υγεία των οστών. κρέας

Η κατανάλωση τροφών εμπλουτισμένων με βασικά θρεπτικά συστατικά ή η λήψη συμπληρωμάτων μπορεί επίσης να βοηθήσει τους χορτοφάγους να λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη Β12 και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι δύσκολο να ληφθούν από φυτικές τροφές.

3. Κάντε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Διάφοροι παράγοντες μαζί με τη διατροφή μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου κατάγματος ισχίου, όπως η αποφυγή του καπνίσματος και της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, καθώς και η τακτική άσκηση. Η άσκηση με αντίσταση (όπως η άρση βαρών) μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική καθώς αυξάνει τη δύναμη των οστών και των μυών.

Φυσικά, οι χορτοφαγικές δίαιτες μπορεί να είναι καλές τόσο για εσάς όσο και για τον πλανήτη. Αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καταγμάτων ισχίου. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να μάθουμε το γιατί, αλλά η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, η ισορροπημένη διατροφή και η άσκηση μπορούν όλα να βοηθήσουν στη μείωση αυτού του κινδύνου.

Δείτε επίσης