Το ελαιόλαδο προστατεύει από οστεοπόρωση και διαβήτη τύπου 2

Η κατανάλωση ελαιολάδου κάθε μέρα μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης οστεοπόρωσης, αναφέρουν επιστήμονες από την Ισπανία. Επίσης, στο παρελθόν μια μελέτη έδειξε ότι το ελαιόλαδο προστατεύει από την αντίσταση στην ινσουλίνη (μια κατάσταση που μπορεί να εξελιχθεί σε διαβήτη τύπου 2).

olive-oilΦαίνεται πως αυτές οι δύο διαφορετικές επιδράσεις συνδέονται μεταξύ τους από το γεγονός ότι το ελαιόλαδο αυξάνει την παραγωγή μιας πρωτεΐνης, της οστεοκαλσίνης, η οποία είναι σημαντική τόσο για τα οστά όσο και για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Τα οστά αναδιαμορφώνονται συνεχώς για να διατηρήσουν την υγιή δομή τους από δύο τύπους κυττάρων: τους οστεοβλάστες που αναδομούν τα οστά και τους οστεοκλάστες που τα γκρεμίζουν, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα το υλικό που αποτελεί τα οστά να αλλάζει σε ποσοστό περίπου 10% κάθε χρόνο. Όμως, μια μικρή ανισορροπία στην ενεργητικότητα αυτών των δύο ομάδων κυττάρων μπορεί να καταλήξει σε οστεοπόρωση. Οι οστεοβλάστες παράγουν, μεταξύ άλλων, οστεοκαλσίνη, μια πρωτεΐνη που συμβάλλει στη βελτίωση της οστικής μάζας και στη μείωση του κινδύνου καταγμάτων. Ένα μέρος της οστεοκαλσίνης διαφεύγει στο αίμα κι έτσι μπορεί να μετρηθεί.

Η οστεοκαλσίνη φαίνεται πως αυξάνεται από την κατανάλωση ελαιόλαδου. Να σημειωθεί ότι η συχνότητα εμφάνισης της οστεοπόρωσης είναι χαμηλότερη στις χώρες της Μεσογείου, όπου η παραδοσιακή διατροφή είναι πλούσια σε ελιές και το ελαιόλαδο.

Ελαιόλαδο και οστά

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν Ισπανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης και περιέλαβαν με 127 άνδρες, ηλικίας 55 έως 80 ετών, ανακάλυψαν πως τα άτομα άρχισαν να τρώνε καθημερινά ελαιόλαδο παρουσίασαν μέσα σε 2 χρόνια σημαντική αύξηση στα επίπεδα οστεοκαλσίνης στο αίμα τους.

Η οστεοκαλσίνη μετριέται στο πλαίσιο της παρακολούθησης της θεραπείας της οστεοπόρωσης. Παράγεται αποκλειστικά από τους οστεοβλάστες και αποτελεί ένα ευαίσθητο δείκτη οστεοβλαστικής δραστηριότητας. Σε μια θεραπεία για την οστεοπόρωση με φάρμακα, πρέπει η τιμή της οστεοκαλσίνης να έχει αυξητική πορεία στο αίμα.

Όπως γράφουν στην «Επιθεώρηση Κλινικής Ενδοκρινολογίας & Μεταβολισμού» (JCEM) οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μανουέλ Φερνάντεζ-Ρεάλ από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Doctor Josep Trueta, στην Τζιρόνα, προγενέστερες μελέτες στο εργαστήριο και σε ζώα είχαν δείξει ότι το ελαιόλαδο δρα προστατευτικά έναντι της οστεοπόρωσης.

Οστεοκαλσίνη και “ζάχαρο”

Να σημειωθεί ότι το ελαιόλαδο μπορεί, έμμεσα, να παίζει ρόλο και στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος, δηλαδή της γλυκόζης.

Το 2007 οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η οστεοκαλσίνη μπορεί να ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης. Η οστεοκαλσίνη είναι αυτή που δίνει το έναυσμα για την παραγωγή ινσουλίνης στο πάγκρεας και βελτιώνει την ικανότητα των άλλων κυττάρων να προσλαμβάνουν γλυκόζη (μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη). Και οι δυο αυτές διαδικασίες δεν λειτουργούν σωστά στον διαβήτη τύπου 2.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η ίδια η ινσουλίνη ευνοεί την επαναπορρόφηση του οστού. Η ινσουλίνη ευνοεί την ενεργοποίηση της οστεοκαλσίνης η οποία με τη σειρά της ευνοεί τη σύνθεση και έκκριση της ινσουλίνης. Το εύρημα αυτό ενισχύει την ιδέα ότι ο διαβήτης τύπου 2 θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αυξάνοντας το επίπεδο οστεοκαλσίνης στον οργανισμό, κάτι που φαίνεται να κάνει το ελαιόλαδο.

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι η βιταμίνη Κ σχετίζονται με αυξημένα επίπεδα της οστεοκαλσίνης στο αίμα. Έτσι φαίνεται ότι η βιταμίνη Κ παίζει αξιόλογο ρόλο στην ενδυνάμωση του σκελετού και στη μείωση της οστεοπόρωσης. Η βιταμίνη Κ μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη και ίσως αυτό να συμβαίνει επειδή αυξάνει την οστεοκαλσίνη. 

Δείτε επίσης