Η κερκετίνη επιβραδύνει τη γήρανση στα ποντίκια

apples-with-5quercetin-sma5Φάρμακα που σπρώχνουν τα γερασμένα κύτταρα του σώματος σε απόπτωση οδήγησαν σε «θεαματική» επιβράδυνση της γήρανσης σε ποντίκια, αναφέρουν ερευνητές της Mayo Clinic και άλλων ερευνητικών ιδρυμάτων. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Aging Cell.

Τα αποτελέσματα του πειράματος δείχνουν ότι «ίσως μια μέρα γίνει εφικτό να επιβραδύνουμε ή ακόμα και να αντιστρέφουμε πολλαπλές χρόνιες παθήσεις», ανέφερε ο Τζέιμς Κέρκλαντ, ερευνητής της Mayo Clinic και επικεφαλής της μελέτης.

Τα κύτταρα που έχουν ολοκληρώσει το μέγιστο αριθμό διαιρέσεων συσσωρεύονται στον οργανισμό με την πάροδο του χρόνου και πιστεύεται ότι επιταχύνουν τις διαδικασίες της γήρανσης.

Η έρευνα βρήκε ότι, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση του καρκίνου, τα γερασμένα κύτταρα εκφράζουν γονίδια που τους επιτρέπουν να αντιστέκονται στη διαδικασία προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου, γνωστή ως απόπτωση.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η εισαγωγή ενός γονιδίου που αναγκάζει τα γερασμένα κύτταρα να αυτοκτονήσουν αυξάνει τη διάρκεια υγιούς ζωής στα ποντίκια, ωστόσο η μέθοδος αυτή δεν μπορεί να εφαρμοστεί στον άνθρωπο. Έτσι οι ερευνητές αναζήτησαν φάρμακα που θα έκαναν το ίδιο και βρήκαν δύο.

Ντασατινίμπη και κερκετίνη

Το πρώτο είναι ένα αντικαρκινικό φάρμακο που ονομάζεται ντασατινίμπη (dasatinib), ενώ το δεύτερο είναι μια ουσία που υπάρχει σε αρκετά φρούτα και λαχανικά, η κερκετίνη (κουερσετίνη) ή βαλανοκετόνη. Πρόκειται για  μια φυσική ουσία με αντιισταμινική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν ότι η ντασατινίμπη στοχεύει επιλεκτικά τα γερασμένα κύτταρα του λιπώδους ιστού, ενώ η κερκετίνη τα γερασμένα κύτταρα του ενδοθηλίου και τα βλαστικά κύτταρα του μυελού των οστών.

Σε συνδυασμό, οι δύο ουσίες προσέφεραν τη μεγαλύτερη παράταση της υγιούς ζωής σε ποντίκια που γερνούν ταχύτερα από το κανονικό λόγω υπεριώδους ακτινοβολίας.

Μία μόνο δόση ήταν αρκετή για να βελτιώσει την καρδιαγγειακή λειτουργία και την αντοχή στην άσκηση, ενώ παράλληλα περιόρισε την οστεοπόρωση και τη γεροντική αδυναμία, αναφέρουν οι ερευνητές.

Τα οφέλη διήρκεσαν τουλάχιστον επτά μήνες, ενώ η επαναλαμβανόμενη χορήγηση των δύο ουσιών έδειξε να επιβραδύνει ακόμα περισσότερο τη γήρανση.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες προτού εφαρμοστεί στον άνθρωπο αυτή η αντιγηραντική θεραπεία. Επισημαίνουν ακόμα ότι και τα δύο φάρμακα ενδέχεται να έχουν παρενέργειες.

querce5tinΔεδομένου όμως ότι ακόμα και μία μόνο δόση δείχνει να προσφέρει αποτέλεσμα, τα ευρήματα της μελέτης θα μπορούσαν ενδεχομένως να αξιοποιηθούν στην καταπολέμηση μιας ποικιλίας ασθενειών που σχετίζονται με το γήρας.

Η κερκετίνη ανήκει σε μια ομάδα φυτικών χρωστικών ουσιών που ονομάζονται φλαβονοειδή. Είναι ευρέως διαδεδομένη στα λαχανικά και στα φρούτα, όπως κρεμμύδια, μπρόκολο, λάχανο, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μήλα, κόκκινα σταφύλια, φραγκοστάφυλα, βατόμουρα, κεράσια, δημητριακά, κάπαρη και στο τσάι. Η ουσία ενισχύει την αντοχή στην προπόνηση.

Δείτε επίσης