Η κερσετίνη ενισχύει την αντοχή της προπόνησης

kersetinhΗ κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών τα οποία είναι πλούσια στην αντιοξειδωτική ουσία κερσετίνη (quercetin) 0ενισχύει την αντοχή στη διάρκεια της προπόνησης. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση International Journal of Sports Nutrition and Exercise Metabolism.

Η κερσετίνη (μερικές φορές γράφεται και ως κουερσετίνη) είναι ένα συστατικό που αφθονεί στα κόκκινα μήλα, τα κόκκινα κρεμμύδια, το μπρόκολο, τα λάχανα, τα μούρα, το πράσινο και μαύρο τσάι. Πιστεύεται ότι έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που ωφελούν την υγεία.  Ωστόσο οι περισσότερες παλαιότερες έρευνες είχαν γίνει σε πειραματόζωα.

Ο Δρ Μαρκ Ντέιβις και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνα έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 12 φοιτητές κολεγίου με καλή φυσική κατάσταση, που όμως δεν αθλούνταν τακτικά. Τους χορήγησαν για 7ημέρες συμπληρώματα κερσετίνης, τα οποία φάνηκαν να ενισχύουν την αντοχή κατά την γυμναστική, συγκριτικά με όμοια επταήμερη περίοδο χωρίς το συμπλήρωμα.

Αυξημένη αντοχή

Για να μελετήσουν εκ νέου κατά πόσο τα συμπληρώματα κερσετίνης ωφελούν την παραγωγή ενέργειας στους ανθρώπους, οι επιστήμονες συγκρότησαν δείγμα επτά ανδρών και πέντε γυναικών, κατά μέσο όρο 23 ετών, για να συμμετέχουν σε μελέτη διασταύρωσης.

Στην αρχή, οι ερευνητές μέτρησαν την μέγιστη εισπνοή οξυγόνου και τον αριθμό των λεπτών που μπορούσαν οι εθελοντές να κάνουν στατικό ποδήλατο.

Για επτά ημέρες, οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν το κανονικό τους διατροφικό πρόγραμμα και άσκησης, αλλά έπιναν χυμό πορτοκάλι και εικονικό συμπλήρωμα διατροφή, δύο φορές την ημέρα. Για άλλες επτά ημέρες, οι συμμετέχοντες έπιναν χυμό πορτοκάλι που περιείχε 500 mg κερσετίνη.

Οι επιστήμονες μέτρησαν εκ νέου την μέγιστη εισπνοή οξυγόνου των εθελοντών καθώς και την αντοχή τους κατά την διάρκεια της γυμναστικής.

Η διαδικασία αυτή επαναλαμβανόταν μετά την επταήμερη περίοδο που οι συμμετέχοντες έπιναν ίδιο σε εμφάνιση και γεύση χυμό πορτοκάλι χωρίς κουερσετίνη.

Συγκριτικά με τις ημέρες χωρίς το συμπλήρωμα διατροφής, η περίοδος με το συμπλήρωμα κερσετίνης σχετίστηκε με μέτρια (σχεδόν 4%) αύξηση της μέγιστης εισπνοής οξυγόνου. Επίσης σχετίστηκε με 13% αύξηση του χρόνου ποδηλασίας πριν οι εθελοντές δηλώσουν ότι ήταν πολύ κουρασμένοι και δεν μπορούσαν να συνεχίσουν άλλο.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η κερσετίνη είναι σημαντική στην ανακούφιση της κόπωσης που κάνει τα άτομα να νιώθουν νωθρότητα. Αν και μελλοντικές μελέτες επιβεβαιώσουν τα παρόντα στοιχεία, το συμπλήρωμα κερσετίνης μπορεί να γίνει ωφέλιμο ενισχυτικό της αντοχής για τους αθλητές και όσους κάνουν γυμναστική.

Δείτε επίσης