Το πιπέρι καγιέν μειώνει την όρεξη!

Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση του πιπεριού καγιέν κόβει την όρεξη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα φυσικό διαιτητικό “εργαλείο”. Το πιπέρι καγιέν είναι η σκόνη αποξηραμένων πιπεριών τσίλι και, σύμφωνα με την έρευνα, η προσθήκη μια μικρής ποσότητας στην καθημερινή διατροφή είναι πιθανό να βοηθήσει  όσους προσπαθούν να μειώσουν τις ποσότητες φαγητού που καταναλώνουν και να ελέγξουν το βάρος τους.

Την έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Purdue, στην Ιντιάνα των ΗΠΑ, που διαπίστωσαν ότι  η ουσία που δίνει στις καυτερές πιπεριές και στο πιπέρι την χαρακτηριστική γεύση τους, η καψαϊκίνη μπορεί να ελαττώσει την όρεξη και να αυξήσει τις καύσεις των θερμίδων. Όπως επισημαίνουν βέβαια οι ερευνητές, εκείνοι που ωφελούνται από την χρήση του καγιέν και τους κόβεται η όρεξη είναι όσοι δεν συνηθίζουν να τρώνε καυτερές τροφές.

«Διαπιστώσαμε ότι η κατανάλωση του κόκκινου πιπεριού μπορεί να θέσει υπό έλεγχο το αίσθημα της πείνας και να αυξήσει τις καύσεις των θερμίδων μετά την κατανάλωση των γευμάτων ειδικά στα άτομα που δεν συνηθίζουν την κατανάλωσή του. Οι διατροφικές αλλαγές δεν απαιτούν πάντοτε μεγάλη προσπάθεια για να εφαρμοστούν και η προσθήκη λίγου καυτερού πιπεριού στο φαγητό μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα μεγάλα οφέλη, ιδίως όταν συνδυάζεται με σωματική άσκηση και υγιεινή διατροφή», δήλωσε ο καθηγητής Ρίτσαρντ Ντ. Μέιτς, επικεφαλής της έρευνας.

Στην έρευνα πήραν μέρος 25 νέοι και υγιείς άνθρωποι με φυσιολογικό βάρος οι μισοί εκ των οποίων ήταν λάτρεις των καυτερών τροφών ενώ οι άλλοι όχι. Οι ερευνητές προσέθεσαν στην διατροφή των εθελοντών μικρές ποσότητες κόκκινου πιπεριού για διάστημα έξι εβδομάδων και παρατήρησαν την διατροφική τους συμπεριφορά. Είχαν φροντίσει έτσι ώστε στην διατροφή εκείνων που τους άρεσαν οι καυτερές τροφές να υπάρχει μεγαλύτερη ποσότητα του πιπεριού σε σχέση με την ποσότητα του πιπεριού στην άλλη ομάδα.

Διαπίστωσαν ότι σε όσους δεν συνήθιζαν να τρώνε καυτερά φαγητά, το πιπέρι προκάλεσε μείωση της πείνας αλλά και της επιθυμίας για φαγητά πλούσια σε λίπη, ζάχαρη και αλάτι. Επισημαίνουν πάντως ότι όσο κάποιος αρχίζει να συνηθίζει την γεύση του πιπεριού τόσο λιγότερη είναι η “διαιτητική” του επίδραση. Προηγούμενες μελέτες έχουν διερευνήσει τις επιδράσεις της λήψης καψαϊκίνης σε μορφή χαπιού, αλλά η νέα μελέτη υποδηλώνει πως το να νιώθει κανείς την γεύση του καυτερού πιπεριού αυξάνει στο μέγιστο τη δράση του.

Δείτε επίσης