Η ταχύτητα της γήρανσης αλλάζει με την ηλικία

Σε ό, τι αφορά τη βιολογική γήρανση, το ανθρώπινο σώμα φαίνεται να αλλάζει ταχύτητες τρεις φορές κατά τη διάρκεια ζωής μας, σύμφωνα με νέα έρευνα: με τα 34 χρόνια, μετά τα 60 χρόνια και μετά τα 78 χρόνια. Με άλλα λόγια, έχουμε τώρα στοιχεία ότι η γήρανση δεν είναι μια διαδικασία που κινείται με την ίδια ταχύτητα καθόλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Η ίδια μελέτη έχει επίσης προτείνει έναν νέο τρόπο αξιόπιστης πρόβλεψης των ηλικιών των ανθρώπων χρησιμοποιώντας τα επίπεδα πρωτεϊνών στο αίμα. Η μελέτη υπογραμμίζει επίσης τη σχέση μεταξύ της γήρανσης και του αίματος, κάτι που έχει εντοπιστεί σε προηγούμενες μελέτες.

Τα ευρήματα μπορεί να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε περισσότερα σχετικά με το πώς τα σώματά μας αρχίζουν να καταρρέουν με την ηλικία και πώς θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν καλύτερα ορισμένες ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Αλτσχάιμερ ή της καρδιαγγειακής νόσου.

“Με βάση τις γηράσκουσες πρωτεΐνες του πλάσματος, εντοπίσαμε κυματοειδείς αλλαγές κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης ζωής”, γράφουν οι ερευνητές στη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε Nature Medicine. “Αυτές οι αλλαγές κινούνται σε ξεχωριστά μοτίβα, με αποκορύφωμα την εμφάνιση τριών κυμάτων γήρανσης”.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα από το πλάσμα αίματος 4.263 ατόμων ηλικίας 18-95 ετών, εξετάζοντας τα επίπεδα περίπου 3.000 διαφορετικών πρωτεϊνών που κινούνται μέσω των βιολογικών συστημάτων λειτουργώντας ως ένα στιγμιότυπο του τι συμβαίνει στο σώμα: από αυτές βρέθηκαν 1.379 να διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία.

Ενώ αυτά τα επίπεδα πρωτεϊνών συχνά παραμένουν σχετικά σταθερά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μεγάλες μετατοπίσεις σημειώθηκαν στις μετρήσεις πολλών πρωτεϊνών γύρω από τη νεαρή ηλικία (34 ετών), την μεσαία ηλικία (ηλικία 60 ετών) και τη μεγάλη ηλικία (ηλικία 78 ετών).

Γιατί και πώς συμβαίνει αυτό δεν είναι σαφές, αλλά αν οι πρωτεΐνες μπορούσαν να εντοπιστούν πίσω στις πηγές τους, θα επέτρεπαν σε έναν γιατρό, για παράδειγμα, να σας προειδοποιήσει ότι το συκώτι σας γερνά γρηγορότερα από το μέσο όρο.

“Γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό ότι η μέτρηση ορισμένων πρωτεϊνών στο αίμα μπορεί να δώσει πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας ενός ατόμου -ένα παράδειγμα είναι οι λιποπρωτεΐνες σχετικά με την καρδιαγγειακή υγεία”, ανέφερε ο νευρολόγος Tony Wyss-Coray, από το Stanford Alzheimer’s Disease Research Center (ADRC). “Αλλά δεν εκτιμήθηκε ότι τόσο πολλές διαφορετικές πρωτεΐνες -περίπου το ένα τρίτο όλων αυτών που εξετάσαμε- αλλάζουν σημαντικά με το πέρασμα του χρόνου”.

Οι ερευνητές μπόρεσαν να δημιουργήσουν ένα σύστημα όπου ένα μείγμα 373 επιλεγμένων πρωτεϊνών στο αίμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να προβλέψει με ακρίβεια την ηλικία κάποιου, με διαφορά τρία χρόνια περίπου. Είναι ενδιαφέρον πως, όταν το σύστημα απέτυχε προβλέποντας μια ηλικία που ήταν πολύ μικρή, ο άνθρωπος αυτός ήταν συνήθως πολύ υγιής για την ηλικία του.

Ένα άλλο εύρημα από τη μελέτη δίνει περισσότερες αποδείξεις σε μια υποψία που υπάρχει εδώ και καιρό: οι άνδρες και οι γυναίκες γερνούν διαφορετικά. Από τις 1.379 πρωτεΐνες που βρέθηκαν να αλλάζουν με την ηλικία τους, οι 895 (σχεδόν τα δύο τρίτα) ήταν σημαντικά πιο προγνωστικές για το ένα φύλο σε σύγκριση με το άλλο.

Αυτά είναι ακόμα πρώιμα ευρήματα. Οι ερευνητές λένε ότι οι κλινικές εφαρμογές είναι 5-10 χρόνια μακριά. Θα χρειαστεί πολύ περισσότερη δουλειά για να γίνει κατανοητό τι σημαίνουν όλες αυτές οι πρωτεΐνες και πόσο σηματοδοτούν τη γήρανση ή αν συμβάλλουν σε αυτήν. Ακόμα, υπάρχει η αισιοδοξία ότι μια μέρα θα κάνει κάποιος μια εξέταση αίματος που θα μπορεί να μετρήσει το πόσο καλά γερνάει σε κυτταρικό επίπεδο.

Όσα περισσότερα ξέρουμε για το γήρας, τόσο περισσότερο μπορούμε να του αντισταθούμε. Αυτό θα μπορούσε να αφορά τα πάντα, από το να μάθουμε καλύτερα τι να τρώμε και να βρούμε καλύτερες θεραπείες για ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία. “Στην ιδανική περίπτωση, θα θέλαμε να μάθουμε το πώς οτιδήποτε κάνουμε επηρεάζει την φυσιολογική μας ηλικία”, είπε ο Wyss-Coray.

Δείτε επίσης