Κορωνοϊός SARS-COV-2: Ο κίνδυνος θνησιμότητας ανά ηλικία

Καθώς μαθαίνουμε περισσότερα για τον κορωνοϊό SARS-COV-2 και για τη νόσο COVID-19, γίνεται όλο και πιο σαφές ότι ο κίνδυνος σοβαρής ασθένειας και θανάτου αυξάνεται με την ηλικία.

Τα παιδιά κάτω των 9 ετών φαίνεται να είναι σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστα, είτε χωρίς είτε με ήπια συμπτώματα. Κανένα δεν έχει πεθάνει λόγω της λοίμωξης.

Άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών και άτομα με χρόνιες ασθένειες είναι τα πιο ευάλωτα. Για εκείνους άνω των 80 ετών, περίπου το 15% που θα κολλήσουν τον ιό θα πεθάνει.

Το ποσοστό θνησιμότητας αρχίζει να αυξάνεται για τα άτομα άνω των 50 ετών.

  • Τα άτομα κάτω των 50 ετών που έχουν μολυνθεί έχουν ποσοστό θνησιμότητας 0,2-0,4%
  • Για τις ηλικίες  50-59 ετών είναι 1,3%
  • Για τα 60-69 χρόνια είναι 3,6%
  • Για τα άτομα 70-79 ετών είναι 8,0%
  • Για τα άτομα άνω των 80 ετών είναι 14,8%

Τα παραπάνω ποσοστά προήλθαν από τα κινεζικά στοιχεία και ενδεχομένως να μην αντανακλούν την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Στην Ιταλία, μέχρι τις 20 Μαρτίου το ποσοστό θνησιμότητας ήταν πάνω από 8%.

Να σημειωθεί ότι παρότι η θνησιμότητα είναι σχετικά χαμηλή στους νέους, περίπου ο ένας στους πέντε ασθενείς ηλικίας 20 έως 44 ετών έχει αρκετά σοβαρά συμπτώματα και χρειάζεται εισαγωγή σε νοσοκομείο, ενώ ο ένας στους 25 (το 4%) χρειάζεται εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Το ποσοστά θνησιμότητας ανά ηλικία με βάση τα κινεζικά στοιχεία. Μέχρι και 9 ετών δεν καταγράφηκαν μέχρι σήμερα θάνατοι.

Είναι άγνωστο ποιο είναι πραγματικό το ποσοστό θνησιμότητας για τον νέο κορωνοϊό αλλά ακόμα και είναι 1%, αυτό είναι πολύ χειρότερο από την εποχική γρίπη η οποία έχει περίπου θνησιμότητα 0,1%. Τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών ανέφεραν ότι μεταξύ 26-36 εκατομμυρίων Αμερικανών που είχαν εποχική γρίπη από τον Οκτώβριο του 2019 και έως τις 8 Φεβρουαρίου του 2020, καταγράφηκαν 14.000-36.000 θάνατοι.

Θνησιμότητα και υποκείμενες ασθένειες

Το ποσοστό θνησιμότητας για όσους δεν έχουν υποκείμενες χρόνιες καταστάσεις είναι περίπου 1%.

Για όσους πάσχουν από καρδιαγγειακή νόσο, η θνησιμότητα είναι 10,5%,  και για τον διαβήτη είναι 7,3%. Η χρόνια αναπνευστική νόσος (όπως το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια) έχει ποσοστό θνησιμότητας 6,3%, η υπέρταση (υψηλή πίεση αίματος) 6,0% και ο καρκίνος 5,6%.

Γιατί οι ηλικιωμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο;

Η πιθανότητα εμφάνισης χρόνιων παθήσεων αυξάνεται σημαντικά καθώς μεγαλώνετε. Τέσσερις στα πέντε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω έχουν τουλάχιστον μία χρόνια πάθηση.

Ωστόσο, η παρουσία χρόνιων ασθενειών εξηγεί μόνο εν μέρει το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας στους ηλικιωμένους.

Καθώς μεγαλώνουμε, το ανοσοποιητικό μας σύστημα εξασθενεί. Αυτό μας κάνει πιο ευάλωτους σε λοιμώξεις κάθε είδους. Και κάθε είδους πρόκληση στο σώμα μπορεί να προκαλέσει περισσότερες βλάβες.

Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά υπερβολικά στους ηλικιωμένους, υπάρχει επίσης μεγαλύτερη πιθανότητα ενός φαινομένου που ονομάζεται “καταρράκτης κυτοκινών”. Αυτή είναι η περίπτωση όπου το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά παράγοντας πάρα πολλές κυτοκίνες για την καταπολέμηση μιας λοίμωξης. Έτσι, έχετε μια σοβαρή φλεγμονώδη αντίδραση που μπορεί να προκαλέσει σημαντική βλάβη στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της ανεπάρκειας οργάνων.

Τι γίνεται με τις χρόνιες ασθένειες;

Ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου θανάτου από τον κορωνοϊού είναι η καρδιαγγειακή νόσος, με ποσοστό θνησιμότητας 10,5%. Αλλά δεν ξέρουμε ακόμα γιατί. Η λοίμωξη δεν προκαλεί αναγκαστικά καρδιακή προσβολή, απλά οι άνθρωποι με υποκείμενα καρδιακά προβλήματα είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουν σοβαρά και να πεθάνουν από επιπλοκές του κορωνοϊού.

Ο αυξημένος κίνδυνος σοβαρής νόσου για όσους πάσχουν από διαβήτη, όπως ο ηθοποιός Τομ Χανκς, μπορεί να είναι πιο κατανοητός. Ο διαβήτης καταστέλλει την ανοσοποιητική λειτουργία και καθιστά δυσκολότερη την καταπολέμηση των ιογενών λοιμώξεων. Τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου στο αίμα) σε άτομα με διαβήτη μπορεί επίσης να παρέχουν ένα πιο ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των ιών.

Ο αυξημένος κίνδυνος σοβαρών ασθενειών από τη νόσο COVID-19 σε άτομα με χρόνιες αναπνευστικές ασθένειες όπως άσθμα και πνευμονική νόσο (γνωστή ως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή ΧΑΠ) είναι ίσως ο πιο ξεκάθαρος, ειδικά αν η ασθένειά σας δεν ελέγχεται καλά.

Οι αναπνευστικές καταστάσεις -όπως το ανεξέλεγκτο άσθμα, το οποίο προκαλεί αιτίες φλεγμονής των αεραγωγών- είναι πιθανό να επιδεινωθεί από τη μόλυνση με COVID-19, η οποία στοχεύει στους αεραγωγούς.

Πώς μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο;

Αν είστε σε μια ευάλωτη ομάδα, ακολουθείστε ευλαβικά τους κανόνες  υγιεινής:

  • απολυμαίνοντας τα χέρια σας όπου είναι δυνατόν, όταν κάνετε αγορές και όταν κρατάτε χρήματα
  • ταξιδεύοντας σε ήσυχες στιγμές και προσπαθώντας να αποφύγετε τα πλήθη
  • ζητώντας από τους εργαζόμενους στις δημόσιες μεταφορές και τους οδηγούς ταξί να ανοίγουν τα παράθυρα των οχημάτων όπου είναι δυνατόν
  • καθαρίζοντας τακτικά και απολυμαίνοντας τις επιφάνειες που αγγίζετε συχνά.

Ίσως θελήσετε να περιορίσετε τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς και τα μη απαραίτητα ταξίδια για να μειώσετε την πιθανότητα να έρθετε σε επαφή με τον ιό. Είναι επίσης λογικό να ζητάτε από τους φίλους σας να μην σας επισκέπτονται αν υπάρχει κίνδυνος.

Ακόμα κι αν είστε νέοι και υγιείς και δεν αισθάνεστε ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στον κίνδυνο του κορωνοϊού, θυμηθείτε ότι παίζετε σημαντικό ρόλο στη διακοπή της εξάπλωσης του ιού σε εκείνους που είναι πιο ευάλωτοι.

Δείτε επίσης