Η έκθεση μίας γυναίκας σε συγκεκριμένα χημικά και ρυπαντικές ουσίες μέχρι τα 35 χρόνια της μπορεί να τριπλασιάσει τον κίνδυνο να εμφανίσει καρκίνο του μαστού μετά την εμμηνόπαυση, ανακοίνωσαν σήμερα καναδοί επιστήμονες. Σε μελέτη τους στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση Occupational and Environmental Medicine, οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι γυναίκες που έρχονται σε επαφή με συνθετικές ίνες και πετρελαϊκά παράγωγα στον εργασιακό τους χώρο φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο κίνδυνο.
“Η έκθεση στον εργασιακό χώρο σε ακρυλικά και νάϊλον ίνες και σε πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση”, έγραψαν οι επιστήμονες. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης, εξέφρασαν επιφυλάξεις, λέγοντας ότι τέτοιοι συσχετισμοί μπορεί να οφείλονται στην τύχη. “Σε μία μελέτη αυτού του είδους οι συσχετισμοί μπορεί να να είναι τυχαίοι.
Εχουν μικρή βαρύτητα δεδομένης της απουσίας ισχυρότερων ενδείξεων σε σχέση με προγενέστερες έρευνες”, είπε ο Ντέιβιντ Κόγκον, καθηγητής Εργασιακής και Περιβαλλοντικής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο Σαουθάμπτον της Βρετανίας. Οι καναδοί επιστήμονες κατέληξαν στο ότι τα ευρήματά τους μπορεί να είναι τυχαία, αλλά συνάδουν με τη θεωρία ότι οι ιστοί του μαστού είναι πιο ευαίσθητοι στην έκθεσή τους σε βλαβερές χημικές ουσίες αν αυτή γίνει όταν τα κύτταρα του μαστού είναι περισσότερο ενεργά, δηλαδή πριν φτάσει τα 40 μία γυναίκα. Οι επιστήμονες από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Εργασιακής Υγείας, στο Μόντρεαλ του Καναδά, πραγματοποίησαν τη μελέτη τους σε δείγμα μεγαλύτερο των 1.100 γυναικών, εκ των οποίων οι 556 διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού στο διάστημα 1996-1997, σε ηλικία 50 με 75 ετών, και είχαν περάσει την εμμηνόπαυση.
Ομάδα χημικών και ειδικών επιστημόνων ερεύνησαν τα επίπεδα έκθεσης των γυναικών σε περίπου 300 διαφορετικές ουσίες καθ΄όλη τη διάρκεια εργασίας τους. Αφού έλαβαν υπ όψιν τους τους συνήθεις παράγοντες που συνδέονται με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, οι επιστήμονες ανέλυσαν τα στοιχεία από τα οποία διαπιστώθηκε μια σχέση μεταξύ της έκθεσης σε πολλές από αυτές τις ουσίες, στο εργασιακό περιβάλλον, και της εμφάνισης της νόσου. Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι απαιτούνται πιο λεπτομερείς μελέτες που να επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα χημικά, ώστε να διαπιστωθεί ποιός είναι ο ρόλος της έκθεσης σε χημικά στην ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού.