Φυσικοί παράγοντες, όπως οι εκρήξεις ηφαιστείων και ο ήλιος, αλλά και οι δραστηριότητες του ανθρώπου, έχουν επηρεάσει τις εποχικές θερμοκρασίες, ιδιαίτερα κατά τη χειμερινή περίοδο, τα τελευταία 500 χρόνια. Και ο χειμώνας είναι η περίοδος κατά την οποία τα επίπεδα των αερίων του θερμοκηπίου και αερολυμάτων από ανθρωπογενή αίτια έχουν την πλέον σαφή επίδραση.
Η μελέτη επιστημόνων από πολλά ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, που δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της επιθεώρησης Nature Geoscience, φιλοδοξεί να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση της αλλαγής του κλίματος.
«Η επίδραση της αύξησης ειδικά των αερίων του θερμοκηπίου μπορεί να διαπιστωθεί με σαφήνεια από τα τέλη του 17ου αιώνα», δηλώνει ο εκ των συγγραφέων της μελέτης Χέρσους Φιντέλ Γκονζάλες Ρούνο, φυσικός στο πανεπιστήμιο Κομπλουτένσε στη Μαδρίτη.
Ο τίτλος «Επίδραση της κατακράτησης ακτινοβολίας, λόγω ανθρωπογενών και φυσικών αιτίων, στις ευρωπαϊκές εποχικές θερμοκρασίες», είναι ενδεικτικός του έρευνας των επιστημόνων από το ισπανικό πανεπιστήμιο, το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, το πανεπιστήμιο Γούτους-Λόμπι στο Γκισέ στη Γερμανία και το πανεπιστήμιο της Βέρνης. Μελέτησαν το πώς φυσικοί και ανθρώπινοι παράγοντες επηρέασαν τις θερμοκρασίες στην Ευρώπη από το 1500 μέχρι το 2000.
Καθώς δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για τις θερμοκρασίες πριν από 150 χρόνια, προχώρησαν σε προσομοιώσεις, χρησιμοποιώντας τρία κλιματικά μοντέλα και ανασυνέθεσαν κλιματικά σενάρια για το παρελθόν, στη βάση παλιών παρατηρήσεων με όργανα, πληροφοριών που περιέχονται σε ιστορικά ντοκουμέντα και μελετώντας τους δακτυλίους στους κορμούς των δέντρων.
Οι επιστήμονες που εργάστηκαν στην έρευνα υποστηρίζουν ότι το κλίμα στην Ευρώπη «έχει στο παρελθόν επηρεαστεί από μεταβολές στην κατακράτηση ακτινοβολίας λόγω ανθρωπογενών και φυσικών αιτίων (αλλαγές στην ενέργεια που δέχεται η Γη από τον Ήλιο, ηφαιστειακή δραστηριότητα και επίπεδα αερίων του θερμοκηπίου).
Κατά συνέπεια, είναι αναμενόμενος ο σημαντικός ρόλος που θα παίξουν στη μελλοντική εξέλιξη του κλίματος στην Ευρώπη οι έντονες σημερινές και μελλοντικές μεταβολές σε αυτές τις κατακρατήσεις».