Μύθος ότι κάποιες τροφές ανακουφίζουν από το στρες;

stress foodΑμερικανοί ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου της Μινεσότα λένε ότι η ιδέα πως ορισμένες τροφές ανεβάζουν την ψυχολογία μας όταν είμαστε λυπημένοι είναι τελικά μύθος. Η μελέτη παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για την Ψυχολογική Επιστήμη.

Τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να βοηθηθούν με ανθυγιεινά τρόφιμα, πλούσια σε θερμίδες, υδατάνθρακες και λίπος, όταν είναι στα κάτω τους. Να σημειωθεί πάντως ότι μια προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι το ανθυγιεινό φαγητό (junk food) κάνει την κακή ψυχολογική κατάσταση ακόμα χειρότερη.

Οι ερευνητές λένε πως ούτως ή άλλως αισθανόμαστε καλύτερα αφότου έχει περάσει λίγη ώρα από ένα γεγονός που μας έχει προκαλέσει στρες, ανεξάρτητα από το τι έχουμε φάει πριν.

Τα τρόφιμα δεν ανακουφίζουν από το στρες, τουλάχιστον στο εργαστήριο

Οι ψυχολόγοι ζήτησαν από μια ομάδα εθελοντών να επιλέξουν τροφές που πίστευαν ότι θα τους κάνουν να αισθάνονται καλύτερα αν ήταν σε κακή διάθεση, όπως σοκολάτα, μπισκότα ή παγωτό. Επίσης έπρεπε να επιλέξουν και τρόφιμα που τους άρεσαν, αλλά που δεν πίστευαν ότι θα τους βελτίωναν τη διάθεση.

Οι συμμετέχοντες στη συνέχεια παρακολούθησαν ένα βίντεο διάρκειας 20 λεπτών με στόχο να βιώσουν συναισθήματα λύπης, θυμού και φόβου. Τρία λεπτά μετά το τέλος του βίντεο, οι ερευνητές αξιολόγησαν την ψυχική κατάσταση των εθελοντών. Κατά τη διάρκεια αυτού του τρίλεπτου τους σέρβιραν είτε ένα τρόφιμο που θεωρούνταν ανακουφιστικό, είτε κάποιο τρόφιμο που τους άρεσε, μπάρα δημητριακών ή απολύτως τίποτα.

Αμέσως μετά την προβολή του βίντεο όλοι οι εθελοντές ήταν σε άσχημη διάθεση, ενώ τρία λεπτά αργότερα, η διάθεσή τους είχε βελτιωθεί, ανεξαρτήτως του τι είχαν καταναλώσει.

«Τα αποτελέσματα μας προκάλεσαν έκπληξη, αφού πιστεύαμε ότι ενδεχομένως να υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που ανακουφίζουν από το στρες. Ωστόσο διαπιστώσαμε ότι, είτε φάει κάποιος μια μπάρα δημητριακών, είτε τίποτα απολύτως, μετά από λίγη ώρα αισθάνεται καλύτερα. Απλώς, τα φαγητά που μας αρέσουν επιταχύνουν την διαδικασία της ψυχικής ανάτασης», ανέφερε η Χέδερ Σέρσελ Βάγκνερ, επικεφαλής της μελέτης. “Οι άνθρωποι μπορούν να αναπτύξουν πολύ ανθυγιεινές συνήθειες όταν είναι λυπημένοι, αλλά δεν θα αισθανθούν καλύτερα με αυτές τις τροφές,” πρόσθεσε η Βάγκνερ.

Ωστόσο, η μελέτη διεξήχθη στο εργαστήριο και τα αποτελέσματα μπορεί να μην ισχύουν για το σύνολο των στρεσογόνων παραγόντων που υπάρχουν στον πραγματικό κόσμο. Οι ερευνητές σχεδιάζουν να διεξάγουν μια άλλη μελέτη για να δουν αν οι λεγόμενες “ανακουφιστικές” τροφές βοηθούν τα άτομα με κοινωνικό άγχος.

Δείτε επίσης