Στένωση οισοφάγου

stenosh oisofagou 5

Το στένεμα του περάσματος του οισοφάγου ονομάζεται οισοφαγική στένωση. Αυτή μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στην κατάποση.

Η στένωση του οισοφάγου είναι ένα στένεμα του περάσματος του οισοφάγου, έτσι ώστε η τροφή, ακόμα και τα υγρά, να περνούν με δυσκολία.

Ο κύριος λόγος της στένωσης στους ενήλικες είναι οι ουλές στον ιστό που έχουν προκληθεί από παλινδρόμηση γαστρικού οξέος. Οι ουλές στον ιστό μπορούν να προκληθούν και από άλλα αίτια, όπως ακτινοβολία, παλιότερη εγχείρηση στον οισοφάγο ή εισρόφηση καυστικών χημικών.

Το διάφραγμα του οισοφάγου, ένα δίκτυο λεπτών υμένων κατά μήκος του οισοφάγου, μπορεί επίσης να στενέψει το ανώτερο τμήμα του οισοφάγου. Για άγνωστους λόγους αυτή η πάθηση είναι πιο πιθανό να συμβεί σε μεσήλικες γυναίκες και μπορεί να σχετίζεται με έλλειψη σιδήρου.

Σημεία και συμπτώματα

  • Δυσκολία κατάποσης.

Η δυσκολία στην κατάποση παρατηρείται συνήθως μόνο στα στερεά φαγητά. Μία άλλη πάθηση που μπορεί να προκαλέσει στένωση του οισοφάγου είναι ένας βλεννώδης δακτύλιος. Αυτό μπορεί να συμβεί κοντά στον κάτω οισοφαγικό σφιγκτήρα. Αυτή η πάθηση προκαλεί επίσης δυσκολία στην κατάποση στερεών.

Διάγνωση

Για να εξακριβώσει το αίτιο της δυσκολίας στην κατάποση και να βρει τη στένωση, ο γιατρός μπορεί να κάνει διάφορες εξετάσεις, όπως μία οισοφαγογαστροσκοπηση και ακτινογραφία με βάριο.

Θεραπεία

Μία μορφή θεραπείας για τη στένωση του οισοφάγου είναι μία επέμβαση κατά την οποία η στένωση ανοίγεται με ένα διαστολέα. Ο διαστολέας τεντώνει την ουλή του ιστού, πλέγματος ή δακτυλίου.

Πριν από αυτή την επέμβαση πρέπει να μείνετε νηστικός για τουλάχιστον 6 με 8 ώρες. Χορηγείται ένα τοπικό αναισθητικό στο βλεννογόνο υμένα του λαιμού σας. Μπορεί επίσης να σας χορηγηθεί ένα ηρεμιστικό. Ένα λεπτό, εύκαμπτο όργανο, που ονομάζεται ενδοσκόπιο οπτικής ινας, εισάγεται στον οισοφάγο, για να εκτελέσει την επέμβαση.

Σε κάποια μέθοδο ένα σύρμα οδηγός τοποθετείται μέσα από το ενδοσκόπιο και στη συνέχεια το ενδοσκόπιο τραβιέται. Εισάγονται προοδευτικά μεγαλύτεροι διαστολείς κατά μήκος του σύρματος και μέσα από τη στένωση, για να ανοίξει η δίοδος. Μερικές φορές τοποθετούνται μπαλονάκια στο σύρμα και μεταφέρονται στο σημείο της στένωσης. Τότε φουσκώνονται και έτσι βοηθούν στη διάνοιξη του περάσματος.

Η διαστολή είναι γενικά αρκετά ασφαλής, αλλά για λίγες ώρες μετά την επέμβαση μπορεί να αισθάνεστε ένα σφίξιμο ή ενοχλήσεις στο θώρακα ή πόνο, όταν καταπίνετε. Το πλεονέκτημα της διαστολής είναι ότι επιτρέπει στις τροφές και στα υγρά να κινηθούν ελεύθερα μέσα από τον οισοφάγο προς το στομάχι. Επαναληπτικές επεμβάσεις διαστολής μπορεί να είναι απαραίτητες από καιρό σε καιρό. Η εγχείρηση απαιτείται σπάνια για τη θεραπεία μίας στένωσης.

Δείτε επίσης