Αιτία τροχαίων ατυχημάτων το φτάρνισμα

Τη στιγμή του φταρνίσματος τα μάτια να κλείνουν κι αν οδηγούμε αυξάνεται κατακόρυφα ο κίνδυνος τροχαίου. Όπως έδειξε μια βρετανική δημοσκόπηση, η χειρότερη στιγμή κατά την οδήγηση είναι το φτάρνισμα. Το 7% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση (περίπου 2.000 άτομα) δήλωσε ότι έπαθε τροχαίο ύστερα από ένα φτάρνισμα.

Πέρυσι, μια έρευνα του βρετανικού ομίλου συνεργείων αυτοκινήτων  Halfords Autocentres, έδειξε ότι το φτάρνισμα ευθύνεται κάθε εβδομάδα για 2.500 τροχαία τον χειμώνα που αφθονούν οι ιώσεις. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, ένας οδηγός που κινείται με ταχύτητα 90 χλμ την ώρα, μπορεί να διανύσει 15 μέτρα με κλειστά μάτια όταν φταρνιστεί.

Στη δημοσκόπηση, το 28% δήλωσε ότι φταρνίζεται πολλές φορές στη σειρά, γεγονός που αυξάνει τους κινδύνους κατά την οδήγηση. Το 60% συνηθίζει να φταρνίζεται στην παλάμη – κάτι που ευνοεί την εξάπλωση των ιώσεων, αφού τα χέρια μολύνονται και μεταδίδουν τους ιούς σε ό,τι αγγίξουν στην συνέχεια. Το 27% ότι σκουπίζει στη συνέχεια τα χέρια στα ρούχα.

Το φτάρνισμα είναι ένα αντανακλαστικό που εμφανίζεται όταν κάτι ερεθίσει τον βλεννογόνο της μύτης. Ο ερεθισμός ενεργοποιεί μία αλυσίδα αντιδράσεων που αρχίζει με τους πνεύμονες να συστέλλονται απότομα και να στέλνουν μία μάζα αέρα προς τα πάνω. Ο λαιμός με το στόμα συνήθως κλείνουν με συνέπεια να βγαίνει ορμητικά ο αέρας από τη μύτη με ταχύτητα μέχρι και 160 χιλιομέτρων την ώρα. Την ίδια ώρα κλείνουν και τα μάτια κάτι που κάνει την οδήγηση εκείνη τη στιγμή επικίνδυνη.

Δείτε επίσης