Περιστοματική δερματίτιδα

To συχνό αυτό περιστοματικό εξάνθημα συνίσταται σε διακριτές βλατίδες και φλύκταινες που εδράζονται σε ερυθηματώδη και μερικές φορές λεπιδώδη βάση.

Πρόκειται για μια χαρακτηριστική μορφή δερματίτιδος η οποία περιορίζεται συμμετρικά γύρω από το στόμα, καταλείποντας μια ζώνη ελεύθερη εξανθήματος, εύρους περίπου 5 mm που παρεμβάλλεται μεταξύ του περιγράμματος των χειλιών και του προσβεβλημένου δέρματος (φωτογραφία).

peristomatikh dermatitidaΔεν υπάρχει φαγούρα, ωστόσο μπορεί να αναφέρεται ένα δυσάρεστο αίσθημα καύσου. Παρουσιάζεται σχεδόν αποκλειστικά σε γυναίκες ηλικίας μεταξύ 20 και 35 ετών.
Η χρήση φθοριωμένων τοπικών στεροειδών αποτελεί τη συχνότερη αναγνωρίσιμη αιτία. Το δέρμα έρχεται σε επαφή με τους παράγοντες αυτούς που μπορεί να βρίσκονται στη μορφή κρεμών, αλοιφών ή εκνεφωμάτων.

Θεραπεία

Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει τη διακοπή των τοπικών στεροειδών ή την προστασία του δέρματος από το εισπνεόμενο προϊόν. Επιπλέον, η τετρακυκλίνη, σε δόση 250 έως 500 mg μια φορά την ημέρα ή η μινοκυκλίνη, σε δόση 100 mg μια ή δύο φορές την ημέρα οδηγούν σε έλεγχο της διαταραχής.

Η αλοιφή tacrolimus 0.1% προλαμβάνει την έξαρση της κατάστασης μετά από τη διακοπή της στεροειδικής χρήσης. Στους ασθενείς οι οποίοι δεν έχουν εκτεθεί σε στεροειδή, τα τοπικά ή από του στόματος αντιβιοτικά, όπως επίσης και η τοπική χρήση ανταπαλένης, αζελαϊκού οξέος και μετρονιδαζόλης δρουν αποτελεσματικά στην υποχώρηση του εξανθήματος.

Πορικογχική δερματίτιδα

Η περικογχική (περιοφθαλμική) δερματίτιδα είναι μια παραλλαγή της περιστοματικής δερματίτιδας, η οποία εμφανίζεται στην περιοχή των κάτω βλεφάρων και στο δέρμα που γειτνιάζει με τα άνω και κάτω βλέφαρα.

Τα φθοριωμένα τοπικά στεροειδή έχουν ενοχοποιηθεί ως αιτιολογικός παράγοντας. Εάν χρησιμοποιούνται ενδορρινικά εισπνεόμενα στεροειδή, είναι δυνατόν να παρατηρηθεί κατανομή των βλαβών γύρω από τη ρίνα. Αναμένεται ταχεία αντίδραση στην ίδια θεραπεία που εφαρμόζεται για την περιστοματική δερματίτιδα.

Δείτε επίσης