Η σπιρουλίνα platensis μειώνει την αρτηριακή πίεση στα ποντίκια

Η αποξηραμένη σκόνη του κυανοβακτηρίου spirulina platensis είναι πλούσια σε βιοδραστικές ενώσεις, απαραίτητα αμινοξέα, καροτενοειδή, βιταμίνες, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και πρωτεΐνες. Μερικοί αποκαλούν την σπιρουλίνα υπερτροφή του μέλλοντος.

Είναι ενδιαφέρον ότι η σπιρουλίνα έχει αναφερθεί ότι ασκεί βιολογικές δραστηριότητες και έχει ευεργετικές ιδιότητες στη διαχείριση καρδιαγγειακών παθήσεων. Έτσι, η αναγνώριση των βιοενεργών ουσιών από αυτή τη φυσική πηγή θα μπορούσαν να είναι χρήσιμη στην ανάπτυξη εναλλακτικών θεραπευτικών εργαλείων για τη μείωση ή την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η spirulina platensis, ένα μικροσκοπικό νηματοειδές φύκι που ανακαλύφθηκε “ξανά” στη δεκαετία του 1960, έχει συγκεντρώσει την προσοχή τα τελευταία 10 χρόνια μετά τη δημοσίευση εκθέσεων για τα οφέλη που μπορεί να έχει στην υγεία η αποξηραμένης σκόνη της. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, η σπιρουλίνα μπορεί να είναι μια χρήσιμη ουσία, έχοντας βιοδραστικά πεπτίδια.

Ιταλοί ερευνητές βρήκαν ότι στη σπιρουλίνα υπάρχει ένα πεπτίδιο (μια μικρή πρωτεΐνη που απορροφάται από από τον οργανισμό) η οποία χαλαρώνει τις αρτηρίες και βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης μέσω αυξημένης παραγωγής του μονοξειδίου του αζώτου. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Hypertension και έγινε σε ποντίκια.

Για τη σπιρουλίνα υπάρχουν διάφοροι ισχυρισμοί υγείας. Διατίθεται ως συμπλήρωμα διατροφής και χρησιμοποιείται στα smoothies.

Σύμφωνα με την παρούσα έρευνα μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση σε τρωκτικά που έχουν υπέρταση. Είναι άγνωστο αν αυτό ισχύει και στον άνθρωπο αλλά οι ερευνητές είναι ενθουσιασμένοι με την ανακάλυψή τους.

Η σπιρουλίνα έγινε γνωστή τα τελευταία χρόνια ως το “superfood των αστροναυτών” ενώ έρευνες υποδεικνύουν ότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ότι μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας, στον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα, και των καρδιαγγειακών επεισοδίων. Παρόλο που πολλές από τις αξιώσεις δεν συνοδεύονται με επαρκή αποδεικτικά στοιχεία, η έρευνα σχετικά με τα πιθανά οφέλη της σπιρουλίνας στην υγεία συνεχίζεται.

Ερευνητές του Μεσογειακού Νευρολογικού Ινστιτούτου στο Pozzilli της Ιταλίας απομόνωσαν ορισμένα μόρια που υπάρχουν στην σπιρουλίνα για να ελέγξουν τα πιθανά οφέλη της στην ανθρώπινη υγεία.

Όπως εξηγεί ο Δρ. Albino Carrizzo «αναπαράγαμε αυτό που συμβαίνει στο ανθρώπινο έντερο μετά την κατανάλωση σπιρουλίνας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να απομονώσουμε τα πεπτίδια που απορροφώνται από το σώμα μας».

Τα πειράματα έδειξαν ότι η σπιρουλίνα προκάλεσε αγγειοδιαστολή, που με τη σειρά της συντέλεσε σε χαλάρωση των αρτηριών. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης αυξάνοντας την ποσότητα του αίματος που διοχετεύεται στα όργανα του σώματος.

Προσπαθώντας να εντοπίσουν πώς συμβαίνει αυτό, οι Ιταλοί ερευνητές βρήκαν ότι ένα πεπτίδιο που υπάρχει στη σπιρουλίνα, και ονόμασαν SP6 (spirulina peptide 6), μειώνει την αρτηριακή πίεση στα ποντίκια.

Για να δοκιμάσουν περαιτέρω τις αντιϋπερτασικές δυνατότητες του πεπτιδίου SP6, το δοκίμασαν για άλλη μια φορά σε ποντίκια με υπέρταση και κατέγραψαν πτώση της αρτηριακής πίεσης. Βρήκαν ότι το πεπτίδιο SP6 δίνει το έναυσμα για έκκριση του μονοξειδίου του αζώτου το οποίο παράγεται από το ενδοθήλιο και είναι γνωστό ότι προκαλεί αγγειοδιαστολή.

Το SP6 αλληλεπιδρά με μια σημαντική οδό σηματοδότησης γνωστή ως PI3K / AKT. Αυτή η αλληλεπίδραση οδηγεί στην απελευθέρωση του μονοξειδίου του αζώτου και, κατά συνέπεια, σε μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Επειδή αυτή είναι η πρώτη μελέτη για τον προσδιορισμό του SP6 ως δυνητικό αντιυπερτασικό μόριο, θα χρειαστεί πολύ περισσότερη έρευνα. Οι ερευνητές είπαν ότι «το SP6 θα μπορούσε να είναι ένα φυσικό ενισχυτικό στις κοινές φαρμακολογικές θεραπείες, προκειμένου να βελτιωθεί η ενδοθηλιακή λειτουργία και κατά συνέπεια να καταπολεμηθεί η υπέρταση».

Πηγή: Novel Potent Decameric Peptide of Spirulina platensis Reduces Blood Pressure Levels Through a PI3K/AKT/eNOS-Dependent Mechanism.

Δείτε επίσης