Παρακεταμόλη & εγκυμοσύνη: Σύνδεση με αυτισμό και υπερκινητικότητα στα παιδιά

Τα τελευταία χρόνια αρκετές μελέτες έχουν εντοπίσει τις παρενέργειες που μπορεί να έχει η παρακεταμόλη, μια ουσία που μπορεί να ληφθεί χωρίς ιατρική συνταγή καθώς ανήκει στα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ). Η ουσία υπάρχει σε διάφορα παυσίπονα (depon, panadol, apotel κλπ).

paraketamolh 6Η λήψη παρακεταμόλης κατά την εγκυμοσύνη σχετίζεται με τον αυτισμό και την υπερκινητικότητα στα παιδιά, γράφουν Ισπανοί ερευνητές του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, του Πανεπιστημίου του Οβιέδο και άλλων ισπανικών ερευνητικών κέντρων. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό International Journal of Epidemiology.

Αναλύοντας στοιχεία από 2.544 ζεύγη μητέρων-παιδιών, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι γιοι όσων είχαν πάρει το παυσίπονο, είχαν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαταραχή του φάσματος του αυτισμού. Επίσης, αγόρια και κορίτσια είχαν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας.

Οι κίνδυνοι

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μέχρι τη γέννηση των μωρών, το 40% των εγκύων γυναικών ανέφερε ότι είχε πάρει τουλάχιστον μία φορά παρακεταμόλη.

Τα παιδιά αυτών των γυναικών είχαν κατά μέσο όρο 41% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν συμπτώματα υπερκινητικότητας μέχρι τα 5 τους χρόνια, σε σύγκριση με τα παιδιά των οποίων οι μητέρες δεν είχαν λάβει παρακεταμόλη κατά την εγκυμοσύνη.

Ο κίνδυνος ήταν αυξημένος με μια μεγαλύτερη δοσολογία παρακεταμόλης. Τα παιδιά των οποίων οι μητέρες έκαναν τακτική χρήση του φαρμάκου, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν τα συμπτώματα, ενώ ειδικά τα αγόρια είχαν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν κάποια διαταραχή του φάσματος του αυτισμού.

Οι επιστήμονες σημείωσαν ότι οι συσχετίσεις «φαίνεται να εξαρτώνται από τη συχνότητα της έκθεσης» στη δραστική ουσία. Σημείωσαν πάντως ότι τα αποτελέσματα αυτά είναι προκαταρκτικά και τόνισαν ότι χρειάζονται νέες μελέτες που θα επιβεβαιώσουν ή θα απορρίψουν το συμπέρασμά τους.

Να σημειωθεί ότι το 2011, μια μελέτη ανέφερε ότι η παρακεταμόλη, ακόμη και σε μικρή δοσολογία, όταν λαμβάνεται κάθε μέρα, μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες. Το 2014, μια άλλη μελέτη βρήκε ότι οι έγκυες γυναίκες που λαμβάνουν παρακεταμόλη αυξάνουν τον κίνδυνο να γεννήσουν παιδί με άσθμα. Τέλος, μια μελέτη βρήκε ότι η παρακεταμόλη δεν μειώνει τους πόνους της μέσης λόγω οστεοαρθρίτιδας ενώ μια άλλη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν αμφιβολίες για τον αν πράγματι βοηθάει στην ανακούφιση από τον πυρετό.

Δείτε επίσης