Οι πίτσες μπορεί να έχουν πάνω από 10 γραμμάρια αλάτι

Οι πίτσες που πωλούνται από καταστήματα και σούπερ μάρκετ μπορεί να είναι τόσο παραγεμισμένες με αλάτι που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.

Πολλές από αυτές τις πίτσες περιέχουν πάνω από 6 γραμμάρια αλάτι, δηλαδή περισσότερο από το ανώτατο όριο της ημερήσιας συνιστώμενες ποσότητας για έναν ενήλικα -τα 6 γραμμάρια αλάτι ισοδυναμούν με τρία κουταλάκια του γλυκού. Μερικές μάλιστα πίτσες έχουν πάνω από 10 γραμμάρια αλάτι.

Τα στοιχεία προέρχονται από μια έρευνα που έκανε ένα σωματείο ακτιβιστών υγείας στη Βρετανία, το Consensus Action on Salt and Health. Η έρευνα διαπίστωσε ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα από τις πίτσες που κυκλοφορούν στο εμπόριο, σε σούπερ μάρκετ και σε εστιατόρια πακέτου (οι 586 από τις 802 που εξετάστηκαν) περιέχουν περισσότερο αλάτι από την ποσότητα που συνιστούν οι ειδικοί.

Βρέθηκαν μάλιστα και πίτσες που είχαν 16 γραμμάρια αλάτι, δηλαδή 2,7 φορές περισσότερο από τη μέγιστη επιτρεπόμενη ποσότητα. Αυτή η ποσότητα περιεχόταν στην πίτσα με όνομα Stuffed Crust Sausage & Pepperoni από τον Papa John. Άλλο παράδειγμα με 16 γραμμάρια αλάτι ήταν η Domino’s Pepperoni Passion Hot Dog Stuffed Crust.

Η έρευνα έδειξε ότι οι πίτσες που πωλούνται από τα σούπερ μάρκετ ήταν καλύτερες όσον αφορά το αλάτι από τις πίτσες που διατίθενται σε πακέτο αλλά κι αυτές περιέχουν υψηλά επίπεδα αλατιού. Για παράδειγμα η πίτσα Tesco Stuffed Crust Cheese Feast Takeaway βρέθηκε να έχει 7,2 γραμμάρια και η Thin & Tasty Simply Pepperoni Stone Baked Pizza 5,8 γραμμάρια.

Σε γενικές γραμμές, ο καταναλωτής θα φάει μια ολόκληρη πίτσα, ωστόσο μερικές πίτσες που διαθέτουν ετικέτες δίνουν παραπλανητικές πληροφορίες για το αλάτι υποθέτοντας ότι θα καταναλωθεί η μισή ποσότητα, ή λιγότερο από το ίδιο άτομο μέσα στην ημέρα.

Πίτσα με 23,6 γραμμάρια αλάτι

Η διατροφολόγος Σόνια Πόμπο από το Consensus Action on Salt and Health, ανέφερε : «Οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουν πόσο αλάτι πραγματικά τρώμε σε καθημερινή βάση, και ως εκ τούτου δεν γνωρίζουμε τον κίνδυνο στον οποίο βάζουμε τον εαυτό μας από μια πίτσα. Τα τρία τέταρτα του αλατιού που προσλαμβάνουμε προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα, άρα πώς είναι δυνατόν να επιλέξουμε μια υγιεινή διατροφή; Πρέπει η βιομηχανία τροφίμων να βοηθήσει να βελτιώσουμε τη διατροφή μας, όχι να κρύβει τρεις φορές περισσότερο αλάτι από ό, τι συνιστάται σε μια μέρα στα προϊόντα της».

Ο πρόεδρος του Consensus Action on Salt and Health,, Γκράχαμ ΜακΓκρέκορ, καθηγητής Καρδιαγγειακής Ιατρικής ο οποίος έχει κάνει έρευνες γύρω από το ρόλο του αλατιού στην υγεία, δήλωσε: «Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού ανεβάζει την αρτηριακή πίεση του αίματος, που αποτελεί βασική αιτία για εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές προσβολές και καρδιακή ανεπάρκεια. Στο Παγκόσμιο Συνέδριο Υγείας, που έγινε τον Μάιο 2013 αποφασίστηκε ομόφωνα ότι όλες οι χώρες πρέπει να μειώσουν την ημερήσια πρόσληψη αλατιού κατά 3ο% προς ένα στόχο έως 5 γραμμάρια ανά ημέρα, έως το 2025. Η έρευνά μας δείχνει ότι πολλοί κατασκευαστές πίτσας εξακολουθούν να προσθέτουν πολύ και εντελώς περιττό αλάτι στις πίτσες τους. Αυτό είναι απαράδεκτο και η συμβουλή μας είναι να αποφύγει το κοινό να τρώει πίτσες από αυτούς τους κατασκευαστές».

Οι ακτιβιστές υγείας έδωσαν στη δημοσιότητα τις πιο αλμυρές πίτσες της Βρετανίας που είναι:

  • Papa John’s Stuffed Crust Sausage & Pepperoni 16 γραμμάρια
  • Domino’s Pepperoni Passion – Hot Dog Stuffed Crust 16 γραμμάρια
  • Domino’s Vegi Volcano – Hot Dog Stuffed Crust – 13 γραμμάρια
  • Domino’s Tandoori Hot – Hot Dog Stuffed Crust – 13 γραμμάρια
  • Domino’s Hawaiian – Hot Dog Stuffed Crust – 13 γραμμάρια
  • Domino’s Tuna Delight – Hot Dog Stuffed Crust – 12g
  • Domino’s Cheese & Tomato – Hot Dog Stuffed Crust 11 γραμμάρια

Να σημειωθεί ότι οι ερευνητές εξέτασαν και πίτσες που πωλούνται και σε άλλες χώρες εκτός της Βρετανίας. Και διαπίστωσαν ακόμη υψηλότερα επίπεδα. Η πιο αλμυρή πίτσα βρέθηκε να είναι μια της Pizza Hut με το όνομα Meat Lovers Thin N Crispyεραστές Thin Ν η οποία πωλείται στις ΗΠΑ και περιέχει 23,6 γραμμάρια αλάτι στο μεγάλο μέγεθος.

Βρέθηκαν όμως και πίτσες με χαμηλά επίπεδα αλατιού. Για παράδειγμα, η Virtuous Veg Pizzetta  από την Pizza Hut είχε 1,67 γραμμάρια αλάτι και η Buffala από τη Zizzi είχε μόλις 0,6 γραμμάρια αλάτι.

Δείτε επίσης