Εγκύκλιος για τις ακριβές και καινοτόμες θεραπείες

Με σκοπό την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών με σοβαρές παθήσεις σε όλες τις ακριβές και καινοτόμες θεραπείες, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία θα μπορούν να εισάγονται στη χώρα και να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, σκευάσματα που αφορούν σε νόσους απειλητικές για τη ζωή ή που μπορούν να προκαλέσουν ανήκεστο βλάβη στην υγεία, ανεξάρτητα αν έχουν περάσει ή όχι από το “φίλτρο” της θετικής λίστας.

Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρχει καμία απολύτως πιθανότητα αποκλεισμού ασθενή από το ενδεικνυόμενο για τη θεραπεία του φάρμακο.

Διευκρινίζεται ότι η διάταξη εφαρμόζεται μόνο κατόπιν εξατομικευμένης κρίσης από την Ειδική Επιτροπή Θετικής Λίστας, βάσει αυστηρών επιστημονικών κριτηρίων, δηλαδή του ιστορικού, των εργαστηριακών εξετάσεων, των στοιχείων παρακλινικού ελέγχου του ασθενούς και τεκμηριωμένων βιβλιογραφικών αναφορών ως προς το αιτούμενο φάρμακο.

Οι ασθενείς και οι θεράποντες γιατροί τους διευκολύνονται για την υποβολή της σχετικής αίτησης και του φακέλου, καθώς μπορούν να την υποβάλουν ακόμη και ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής διεύθυνσης που δημιουργήθηκε για τον σκοπό αυτό στον ΕΟΠΥΥ, στο: excpositivelist@eopyy.gov.gr.

Σε ό,τι αφορά τα φάρμακα που δεν έχουν τιμολογηθεί και δεν κυκλοφορούν ακόμα στην Ελλάδα, εξακολουθεί να εφαρμόζεται η ειδική διαδικασία των έκτακτων εισαγωγών.

Με την  ενεργοποίηση της παραπάνω ρύθμισης, διασφαλίζεται η φαρμακευτική κάλυψη όλου του φάσματος των σοβαρών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων υπο-ομάδων ασθενών που δεν καλύπτονται από τις κείμενες διατάξεις και ενεργοποιείται διάταξη που δεν εφαρμοζόταν έως σήμερα, με σκοπό την καθολική πρόσβαση του πληθυσμού σε αξιόπιστη φαρμακευτική περίθαλψη.

Δείτε επίσης