Χλωρίνη στο δέρμα ή τα μάτια σας; Τι να κάνετε

Εάν η χλωρίνη έρθει σε επαφή με το δέρμα ή τα μάτια σας, θα πρέπει να γνωρίζετε πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά αυτήν την κατάσταση.

Η χλωρίνη (περιέχει υποχλωριώδες νάτριο) είναι αποτελεσματική για τον καθαρισμό ρούχων, την απολύμανση αποβλήτων, τη θανάτωση βακτηρίων και τη λεύκανση υφασμάτων. Αλλά για να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια, πρέπει να αραιωθεί με νερό. Ένα προτεινόμενο διάλυμα χλωρίνης για οικιακή χρήση είναι 1 μέρος χλωρίνης σε 10 μέρη νερού.

Αν κατά λάθος η χλωρίνη βρεθεί στο δέρμα σας, πρέπει να καθαρίσετε την περιοχή αμέσως με νερό. Αφαιρέστε οποιοδήποτε κόσμημα ή ύφασμα που μπορεί να έχει έρθει σε επαφή με τη χλωρίνη για να το κοιτάξετε αυτό αργότερα. Αντιμετωπίστε το δέρμα σας ως το κύριο μέλημά σας.

Σκουπίστε την περιοχή με ένα απορροφητικό υλικό, όπως ένα παχύ βρεγμένο ύφασμα. Αν έχετε γάντια από καουτσούκ, βάλτε τα ενώ καθαρίζετε τη χλωρίνη από το δέρμα σας. Όταν τελειώσετε το ξέβγαλμα, πετάξτε τα γάντια και πλύνετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και ζεστό νερό.

Προσπαθήστε να αποφύγετε να αναπνέετε τη μυρωδιά της χλωρίνης καθώς καθαρίζετε την πληγείσα περιοχή και προσέξτε ιδιαίτερα να μην αγγίξετε το μέτωπό σας, τη μύτη ή τα μάτια σας.

Αν πεταχτεί χλωρίνη στα μάτια σας, θα το καταλάβετε αμέσως. Θα νιώσετε ένα κάψιμο. Η φυσική υγρασία που υπάρχει στα μάτια σας συνδυάζεται με τη χλωρίνη για να σχηματίσει οξύ. Ξεπλύνετε αμέσως τα μάτια σας με χλιαρό νερό και αφαιρέστε, αν τυχόν φοράτε φακούς επαφής.

Η Κλινική Μάγιο προειδοποιεί να μην τρίβετε το μάτι σας και να χρησιμοποιείτε οτιδήποτε εκτός από νερό ή αλατούχο διάλυμα για να ξεπλύνετε το μάτι σας. Εάν έχετε χλωρίνη στο μάτι σας, πρέπει να αναζητήσετε θεραπεία έκτακτης ανάγκης και να πάτε κατευθείαν στα επείγοντα περιστατικά αφού ξεπλύνετε τα μάτια σας και τα χέρια σας. Πρέπει να δείτε έναν γιατρό για να επιβεβαιώσετε ότι τα μάτια σας δεν έχουν υποστεί βλάβη. Υπάρχουν εκπλύσεις που μπορεί να συνταγογραφήσει ένας γιατρός για να μην υπάρχει παρατεταμένη χλωρίνη στο μάτι σας που θα μπορούσε να βλάψει την όρασή σας.

Εάν το δέρμα σας έχει καεί με χλωρίνη, πρέπει επίσης να επισκεφθείτε γιατρό. Τα εγκαύματα αυτά μπορούν να αναγνωριστούν από την οδυνηρή κοκκινίλα. Τυχόν πόνος ή φαγούρα που επιμένει για περισσότερο από τρεις ώρες μετά την έκθεση σε χλωρίνη πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά.

Αν και το ανθρώπινο δέρμα δεν απορροφά χλώριο, υπάρχει μια πολύ μικρή πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο. Πολύ χλώριο στο αίμα σας μπορεί να είναι τοξικό. Είναι επίσης πιθανό να παρουσιάσετε μια αλλεργική δερματική αντίδραση στη χλωρίνη.

Τα ατυχήματα οικιακής καθαριότητας, όπως το να αποκτήσετε λίγη χλωρίνη στο δέρμα σας τείνουν να επιλύονται εύκολα αν αντιμετωπιστούν άμεσα. Αλλά αν έρθετε σε επαφή με μια μεγάλη ποσότητα αδιάλυτη χλωρίνης ή εργάζεστε σε μια δουλειά όπου εκτίθεστε συχνά σε χλωρίνη, είναι πιθανό να προκληθούν βλάβες διαρκείας. Όταν έρθει σε επαφή με το δέρμα σας, η χλωρίνη μπορεί να το αποδυναμώσει και να το κάνει πιο επιρρεπές σε κάψιμο ή σχίσιμο.

Μια από τις μεγάλες ανησυχίες είναι η έκθεση των πνευμόνων. Το χλώριο της χλωρίνης απελευθερώνει μια οσμή που μπορεί να κάψει το αναπνευστικό σας σύστημα εάν εκτεθείτε σε μεγάλη ποσότητα ή υπάρχει επανειλημμένη έκθεση με την πάροδο του χρόνου.

Χρησιμοποιείτε πάντα τη χλωρίνη σε καλά αεριζόμενο χώρο και μην την αναμιγνύετε ποτέ με άλλα χημικά καθαρισμού (όπως αυτά που περιέχουν αμμωνία) για να αποφευχθεί ένας πιθανώς θανατηφόρος συνδυασμός.

Η χλωρίνη πρέπει να φυλάσσεται ξεχωριστά από άλλα προϊόντα καθαρισμού. Εάν έχετε παιδιά στο σπίτι σας, κάθε ντουλάπι που περιέχει χλωρίνη θα πρέπει να διαθέτει ασφαλές κλείδωμα.

Πηγή: healthline.com

Δείτε επίσης