Καρκινογόνα (βενζόλιο και η φορμαλδεΰδη) εκπέμπουν τα αυτοκίνητα

Μια αμερικανική μελέτη διαπίστωσε ότι οι μετακινήσεις με αυτοκίνητο άνω των 20 λεπτών μπορεί να θέτουν σε κίνδυνο λόγω απαράδεκτα υψηλών επιπέδων δύο καρκινογόνων που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή των αυτοκινήτων. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environment International.

Η ξεχωριστή μυρωδιά ενός νέου αυτοκινήτου σάς δίνει μια αίσθηση του τι συμβαίνει. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στα αυτοκίνητα, από σκληρά και μαλακά πλαστικά έως κόλλες, υφάσματα και αφρούς, περιέχουν ορισμένες χημικές ουσίες που μπορούν να διαφεύγουν στον αέρα.

“Αυτές οι χημικές ουσίες είναι πολύ πτητικές, μετακινούνται εύκολα από τα  πλαστικά και τα υφάσματα στον αέρα που αναπνέετε”, δήλωσε ο περιβαλλοντικός τοξικολόγος David Volz από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Riverside, ο οποίος συνέγραψε τη μελέτη. Οι πτητικές ενώσεις μπορούν να συσσωρευτούν σε μικρούς χώρους, όπως μέσα σε ένα αυτοκίνητο (εκτός και αν ανοίξετε τα παράθυρα).

Ενώ πολλές έρευνες μέχρι σήμερα έχουν επικεντρωθεί στην ατμοσφαιρική ρύπανση του εξωτερικού χώρου και στον αντίκτυπό της στην υγεία καθώς και σε εσωτερικά περιβάλλοντα, όπως σε χώρους εργασίας ή σπίτια όπου οι άνθρωποι περνούν τις περισσότερες μέρες τους, αυτή η μελέτη προτείνει ότι χημικές ουσίες που συσσωρεύονται μέσα σε οχήματα θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν καρκίνο σε όσους περνούν μεγάλο μέρος της ζωής τους μέσα σε ένα αυτοκίνητο.

Η μελέτη είχε ως στόχο να εκτιμήσει πότε η έκθεση ενός ατόμου σε γνωστές καρκινογόνες ουσίες ξεπερνά τα ασφαλή κατώτατα όρια με βάση το χρόνο που περνούσαν οι μετακινούμενοι στα οχήματά τους. Βασίστηκε σε πέντε χημικά που εντοπίστηκαν μέσα σε αυτοκίνητα σε προηγούμενες μελέτες.

Οι ερευνητές προέβλεψαν ότι η καθημερινή έκθεση σε δύο από τις πέντε χημικές ουσίες που μελετήθηκαν -το βενζόλιο και η φορμαλδεΰδη- πιθανότατα υπερβαίνει τα επίπεδα που θεωρούνται ασφαλή ή επιτρεπόμενα από τις υγειονομικές αρχές της Καλιφόρνιας μετά από 20 λεπτά.

Οι δύο χημικές ουσίες δεν είναι άγνωστες και απαιτούν προσοχή. Το βενζόλιο βρίσκεται σε καουτσούκ και βαφές και η φορμαλδεΰδη χρησιμοποιείται σε χαλιά και χρώματα. Το καινούργιο ήταν ο κίνδυνος που ενέχουν αυτές οι χημικές ουσίες για τους οδηγούς αυτοκινήτων.

Η παρουσία αυτών των ενώσεων μέσα στα οχήματα μπορεί να αποδοθεί σε εκτεταμένη χρήση σε διαφορετικά μέρη του οχήματος. Η φορμαλδεΰδη χρησιμοποιείται σε χαλιά, δέρμα και χρώματα στα οχήματα, με αποτέλεσμα την εξαερισμό και την υψηλή συγκέντρωση εντός του εσωτερικού αέρα. Η φορμαλδεΰδη χρησιμοποιείται επίσης ως συγκολλητική ουσία και συνδετικό υλικό στην παραγωγή συνθετικών ινών, ινοσανίδων, πλαστικών και επεξεργασίας φινιρίσματος υφασμάτων, προϊόντα που συνήθως υπάρχουν σε οχήματα.

Η υψηλή συγκέντρωση βενζολίου στα οχήματα έχει αποδοθεί σε εκπομπές που σχετίζονται με καυσαέρια που συσσωρεύονται στην καμπίνα των οχημάτων που λειτουργούν. Ωστόσο, αρκετές μελέτες έχουν επίσης εντοπίσει το βενζόλιο σε ολοκαίνουργια αυτοκίνητα υπό στατικές συνθήκες, υποδηλώνοντας ότι τα εσωτερικά εξαρτήματα εκπέμπουν επίσης βενζόλιο στον αέρα των εσωτερικών οχημάτων. Το βενζόλιο χρησιμοποιείται για την παραγωγή στυρολίου, νάιλον και φαινόλης, οι οποίες, με τη σειρά τους, χρησιμοποιούνται για την παραγωγή πλαστικών, ρητινών και συνθετικών ινών. Χρησιμοποιείται επίσης εκτενώς σε καουτσούκ, βαφές και λιπαντικά και, από αυτά τα προϊόντα, τα υπολείμματα βενζολίου μπορούν να διαφύγουν και να συσσωρευτούν στον εσωτερικό αέρα.

“Η μελέτη μας εγείρει ανησυχίες σχετικά με τον πιθανό κίνδυνο που συνδέεται με την εισπνοή βενζολίου και φορμαλδεΰδης για άτομα που περνούν σημαντικό χρονικό διάστημα στα οχήματά τους”, έγραψαν οι ερευνητές.

Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη, ότι ένα ποσοστό των ανθρώπων είχε αυξημένη πιθανότητα (πάνω από 10%) να ξεπεράσει τα όρια κινδύνου για καρκίνο λόγω εισπνοής βενζολίου και φορμαλδεΰδης στην καθημερινή του μετακίνηση σε περιοχές γύρω από το Σαν Φρανσίσκο και το Λος Άντζελες.

“Φυσικά, υπάρχει ένα εύρος έκθεσης που εξαρτάται από το πόσο καιρό βρίσκεστε μέσα στο αυτοκίνητο και πόσες από τις ενώσεις εκπέμπει το αυτοκίνητό σας, οι οποίες μπορούν να εξαρτηθούν από την ηλικία του οχήματος και τις γύρω θερμοκρασίες”, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Aalekhya Reddam, από το University of California Riverside.

Επειδή κάτι αναφέρεται ως καρκινογόνο δεν σημαίνει ότι εγγυημένα  θα προκαλέσει καρκίνο, εξαρτάται από τη δόση στην οποία εκτίθενται οι άνθρωποι και πόσο συχνά.

Μερικοί άνθρωποι, ωστόσο, δεν έχουν άλλη επιλογή από το να ταξιδεύουν με αυτοκίνητο π.χ. μπορεί να είναι οδηγοί ταξί. Για να μειωθεί ο κίνδυνος έκθεσής τους, θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα κατά τη διαδικασία κατασκευής των αυτοκινήτων για την αντικατάσταση χημικών ουσιών όπως το βενζόλιο και η φορμαλδεΰδη με λιγότερο επιβλαβείς εναλλακτικές λύσεις, ανέφεραν οι ερευνητές.

Δείτε επίσης