Της Adaikala Antonysunil, The Conversation.
Παρά το γεγονός ότι ζούμε σε μια εποχή διατροφικής αφθονίας, η έλλειψη βιταμίνης Β12 αυξάνεται. Ένας σημαντικός ένοχος; Η αυξανόμενη εξάρτησή μας από τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα -αυτά τα βολικά, πλούσια σε θερμίδες και φτωχά σε θρεπτικά συστατικά προϊόντα που κυριαρχούν στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Ενώ μπορεί να μας χορταίνουν, τροφοδοτούν μια παγκόσμια επιδημία «κρυφής πείνας». Αυτό αναφέρεται στην έλλειψη βασικών μικροθρεπτικών συστατικών, όπως η Β12, το φολικό οξύ, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος, ακόμη και όταν οι άνθρωποι καταναλώνουν αρκετές θερμίδες. Είναι συχνά αόρατη, αλλά μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες, ιδιαίτερα για ευάλωτες ομάδες όπως οι έγκυες γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι.
Η έλλειψη Β12 κατά την εγκυμοσύνη, ειδικά στο πλαίσιο μιας διατροφής υψηλής σε υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, μπορεί να διαταράξει τον τρόπο επεξεργασίας του λίπους και να αυξήσει τη συστηματική φλεγμονή. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο μακροπρόθεσμων προβλημάτων υγείας τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό.
Μια πρόσφατη μελέτη έριξε φως στο πώς η ανεπάρκεια της Β12 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να διαταράξει δύο κρίσιμα συστήματα στο σώμα: το μεταβολισμό του λίπους και τη φλεγμονή -και τα δύο συνδέονται στενά με χρόνιες ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2.
Οι ερευνητές μελέτησαν τον λιπώδη ιστό από 115 έγκυες γυναίκες με χαμηλά επίπεδα Β12, εστιάζοντας σε δύο τύπους κοιλιακού λίπους: υποδόριο (κάτω από το δέρμα) και σπλαχνικό (γύρω από τα όργανα). Εξέτασαν επίσης λιποκύτταρα που αναπτύχθηκαν σε εργαστήριο και εκτέθηκαν σε διαφορετικά επίπεδα Β12 -συνέλεξαν δείγματα από γυναίκες διαφορετικού σωματικού βάρους.
Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Οι γυναίκες με χαμηλή Β12 είχαν υψηλότερο σωματικό βάρος και χαμηλότερα επίπεδα HDL (της «καλής» μορφής χοληστερόλης). Τα λιποκύτταρά τους έδειξαν αυξημένη αποθήκευση λίπους, μειωμένη διάσπαση λίπους και μειωμένη μιτοχονδριακή λειτουργία -τις μηχανές ενέργειας μέσα στα κύτταρά μας.
Το πιο ανησυχητικό ήταν ότι ο λιπώδης ιστός των γυναικών απελευθέρωσε υψηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών μορίων, υποδηλώνοντας ότι η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 μπορεί να θέσει το σώμα σε μια συνεχή κατάσταση χαμηλού βαθμού στρες.
Αρχαίο μόριο
Αυτό που διαφοροποιεί τη Β12 από άλλες βιταμίνες είναι ότι παράγεται αποκλειστικά από βακτήρια και αρχαία (μικροσκοπικοί μονοκύτταροι οργανισμοί παρόμοιοι με τα βακτήρια αλλά με σημαντικές γενετικές και βιοχημικές διαφορές). Ούτε τα φυτά, ούτε τα ζώα ούτε οι άνθρωποι μπορούν να παράγουν βιταμίνη Β12.
Μερικοί επιστήμονες εικάζουν ότι η βιταμίνη Β12 μπορεί να σχηματίστηκε πρεβιοτικά, πριν από την έναρξη της ίδιας της ζωής. Μοιράζεται μέρος της δομής της, γνωστής ως δακτύλιος τετραπυρρολίου, με αρκετές άλλες από τις πιο ζωτικές ενώσεις της ζωής, όπως η χλωροφύλλη (για τη φωτοσύνθεση) και η αίμη (για τη μεταφορά οξυγόνου στο αίμα μας). Αν και η αίμη συνήθως θεωρείται ως το παλαιότερο από όλα αυτά τα μόρια, πρόσφατα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η Β12 μπορεί να ήρθε πρώτη. Η βασική της δομή -μια τετραπυρρολίου γνωστή ως δακτύλιος κορρίνης- έχει βρεθεί σε βακτήρια που δεν παράγουν καθόλου αίμη, υπονοώντας ακόμη βαθύτερες εξελικτικές ρίζες.
Επειδή οι άνθρωποι δεν μπορούν να συνθέσουν Β12, εξαρτόμαστε από τη διατροφή μας για να την λάβουμε. Τα μηρυκαστικά ζώα όπως οι αγελάδες και τα πρόβατα είναι σε θέση να φιλοξενούν βακτήρια που παράγουν Β12 στο στομάχι τους και να απορροφούν απευθείας το θρεπτικό συστατικό. Εμείς, ωστόσο, πρέπει να την λαμβάνουμε από τροφές ζωικής προέλευσης -ή από συμπληρώματα και εμπλουτισμένα προϊόντα.
Δεδομένου ότι τα φυτά ούτε παράγουν ούτε αποθηκεύουν Β12, οι χορτοφάγοι και οι βίγκαν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αυτής της ανεπάρκειας, εκτός εάν λαμβάνουν τακτικά συμπληρώματα. Καθώς οι δίαιτες γίνονται πιο επεξεργασμένες και λιγότερο ποικίλες, η πρόσληψη και η απορρόφηση της βιταμίνης Β12 μειώνεται, οδηγώντας σε προβλήματα στη λειτουργία του εγκεφάλου, το μεταβολισμό και την ανάπτυξη του εμβρύου. Συχνά, η ανεπάρκεια δεν εντοπίζεται μέχρι τα συμπτώματα να γίνουν σοβαρά ή μη αναστρέψιμα.
Το συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στα μικροθρεπτικά συστατικά, όχι μόνο στις θερμίδες. Η διασφάλιση επαρκών επιπέδων Β12, ιδιαίτερα πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι ζωτικής σημασίας. Αυτό σημαίνει ότι δίνουμε προτεραιότητα σε ολόκληρες τροφές, φρούτα, λαχανικά και ποιοτικές πηγές πρωτεΐνης, περιορίζοντας παράλληλα τα υπερεπεξεργασμένα προϊόντα.
Από την αρχέγονη σούπα μέχρι το σύγχρονο πιάτο, η βιταμίνη Β12 είναι κάτι περισσότερο από ένα θρεπτικό συστατικό -είναι ένας μοριακός σύνδεσμος μεταξύ του εξελικτικού μας παρελθόντος και της μελλοντικής μας υγείας. Η αναγνώριση της σημασίας της μπορεί να είναι ένα από τα πιο ισχυρά βήματα που μπορούμε να κάνουμε προς μια πιο υγιεινή, πιο ενημερωμένη ζωή.