Η δίαιτα Άτκινς πιο αποτελεσματική από τη δίαιτα χαμηλών λιπαρών

Ερευνητές από το Ισραήλ συνέκριναν μια δίαιτα χαμηλών λιπαρών, μια παραλλαγή της δίαιτας Άτκινς (χαμηλών υδατανθράκων), και ένα διαιτολόγιο που βασίστηκε στη μεσογειακή διατροφή. Και οι τρεις δίαιτες οδήγησαν σε απώλεια βάρους ωστόσο τα αποτελέσματα της δίαιτας Άτκινς ήταν περισσότερο ικανοποιητικά:  Η δίαιτα χαμηλών λιπαρών οδήγησε σε μέση απώλεια 3,3 κιλών, η μεσογειακή δίαιτα σε απώλεια 4,6 κιλών και η δίαιτα Άτκινς σε απώλεια 5,5 κιλών.

Τα αποτελέσματα αυτά δημοσιεύθηκαν στη γνωστή επιθεώρηση New Εngland Journal of Medicine. Οι ερευνητές τόνισαν ότι κάθε μια δίαιτα έχει διαφορετικά πλεονεκτήματα: Η δίαιτα Άτκινς  βελτίωσε περισσότερο το προφίλ της χοληστερόλης (χοληστερίνης), ενώ η μεσογειακή δίαιτα έριξε περισσότερο τα επίπεδα του σακχάρου στους διαβητικούς και μεγιστοποίησε την απώλεια βάρους μεταξύ των γυναικών.

«Δεν μπορούμε πια να πιστεύουμε ότι υπάρχει μια δίαιτα που ταιριάζει σε όλους» σχολίασε στο Reuters η Δρ. Ίρις Σάι, επικεφαλής των ερευνητών στο Πανεπιστήμιο Μπεν-Γκουριόν της Νεγκέφ. Οι 322 υπέρβαροι εθελοντές της μελέτης χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και ακολούθησαν μια συγκεκριμένη δίαιτα για διάστημα δύο ετών, αρκετά περισσότερο από ό,τι σε άλλες παρόμοιες μελέτες.

Η διαίτα χαμηλών λιπαρών βασίστηκε στις συστάσεις της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Θέτει όριο 1.500 θερμίδων την ημέρα για τις γυναίκες και 1.800 θερμίδες για τους άνδρες, με το 30% των θερμίδων αυτών να προέρχεται από λιπαρά και την ημερήσια πρόσληψη διατροφικής χοληστερόλης να μην υπερβαίνει τα 300 mg.

Η Μεσογειακή δίαιτα έθετε τους ίδιους περιορισμούς όσον αφορά τις θερμίδες, το λίπος και τη χοληστερόλη, έδινε όμως έμφαση στην κατανάλωση πουλερικών, ψαριών, ελαιόλαδου και ξηρών καρπών.

Η δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων βασίστηκε στη δίαιτα Άτκινς η οποία βάζει όρια στην κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων, όπως το άσπρο ψωμί και τα ζυμαρικά, δεν θέτει όμως όριο στη πρόσληψη των συνολικών θερμίδων και στην κατανάλωση λίπιτς. Παρόλα αυτά, οι εθελοντές συμβουλεύτηκαν να προτιμούν φυτικές πηγές πρωτεϊνών και λίπους.

Παρά την αυξημένη περιεκτικότητα σε λίπη, η δίαιτα τύπου Άτκινς οδήγησε στη μέγιστη βελτίωση όσον αφορά την αναλογία της ολικής χοληστερόλης προς την «καλή» χοληστερόλη HDL. Η δίαιτα Άτκινς έχει κατηγορηθεί ως ακραία διότι δεν περιέχει πολλά λαχανικά και φρούτα ωστόσο το 2010 κυκλοφόρησε μια η νέα δίαιτα Άτκινς που είναι πιο ισορροπημένη.

Η μεσογειακή δίαιτα οδήγησε στη μέγιστη απώλεια βάρους μεταξύ των γυναικών και στη μέγιστη ελάττωση της γλυκόζης του αίματος μεταξύ των διαβητικών. Το ποσοστό συμμόρφωσης των εθελοντών ήταν υψηλό, 85%, κυρίως επειδή έτρωγαν το μεσημεριανό σε ελεγχόμενο περιβάλλον, στην καφετέρια του εργασιακού τους χώρου στο Κέντρο Πυρηνικής Έρευνας του Ισραήλ. Οι εθελοντές και οι σύζυγοί τους έλαβαν συμβουλές για το πρωινό και το βραδινό και ανέφεραν σε ερωτηματολόγια τι έτρωγαν κάθε μέρα στο σπίτι.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Άτκινς, το οποίο όμως δεν αναμείχθηκε στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του πειράματος, ούτε στην επεξεργασία των αποτελεσμάτων. «Πρόκειται για μια πολύ καλή ομάδα ερευνητών» σχολίασε στο Associates Press η Κέλι Μπράουνελ, διευθύντρια του Κέντρου Πολιτικής Τροφίμων και Παχυσαρκίας στο Πανεπιστήμιο Γέιλ.

Δείτε επίσης