Καρύδια: Μια πολύτιμη τροφή

Τα καρύδια έχουν αγαπηθεί τα τελευταία χρόνια και από τους διατροφολόγους, ως μια  τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, μέταλλα (μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο, χαλκό), βιταμίνες, όπως Β6 και Ε (μία χούφτα καρύδια έχει τόση βιταμίνη Ε όση μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο) αλλά κυρίως για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε ωμέγα-3 (σε άλφα-λινολενικό οξύ από το οποίο ο οργανισμός παράγει τα υπόλοιπα μόρια της οικογένειας των ωμέγα-3). Στον κατάλογο των πλεονεκτημάτων προστίθεται τώρα και η μελατονίνη που υπάρχει στα καρύδια φαίνεται να αυξάνει τις συγκεντρώσεις της ορμόνης αυτής στο αίμα, χαρίζοντας ποιοτικά καλύτερο ύπνο.

Είναι κοινό μυστικό ότι η κατανάλωση τροφίμων πλουσίων σε μαγνήσιο, όπως τα καρύδια, προστατεύει από τις πέτρες στη χολή. Έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Κεντάκι («American Journal of Epidemiology») έδειξε ότι οι άνδρες που κατανάλωναν 5 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα τέτοιες τροφές παρουσίαζαν περίπου 30% μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν χολολιθίαση. Αντίστοιχη έρευνα, ως προς τις γυναίκες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συχνή κατανάλωση ξηρών καρπών μειώνει τον κίνδυνο χολοκυστεκτομής.

Έχετε απολαύσει ένα γεύμα υψηλής περιεκτικότητας ζωικού λίπους; Η κατανάλωση καρυδιών φαίνεται να προσφέρει μεγαλύτερη προστασία στις αρτηρίες (από τις βραχυπρόθεσμες βλάβες του ζωικού λίπους), σε σχέση με το ελαιόλαδο, σύμφωνα τουλάχιστον με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of the American College of Cardiology».

Επιπλέον, η αργινίνη που περιέχουν αυξάνει την παραγωγή σε νιτρικό οξύ, το οποίο βοηθά στη διατήρηση της ελαστικότητας των αρτηριών,γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό του κινδύνου εγκεφαλικών επεισοδίων και εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Tα καρύδια περιέχουν την ουσία IPP, που φαίνεται να συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου. Η ουσία αυτή καταστέλλει τη δράση ενός ενζύμου που εμπλέκεται στη δημιουργία καρκίνων (π.χ. των πνευμόνων και των ωοθηκών), ενώ έχει τη διπλή ιδιότητα να καταστρέφει τους όγκους και να ενισχύει τη δράση των φαρμάκων της χημειοθεραπείας, που χρησιμοποιούνται εναντίον αυτών των μορφών καρκίνου. Σε αντίθεση μάλιστα με τα εν λόγω φάρμακα, η ουσία IPP δεν είναι τοξική.

Αντιοξειδωτικά

Τα καρύδια περιέχουν σχεδόν διπλάσια ποσότητα σε αντιοξειδωτικά σε σχέση με τους άλλους συχνά καταναλισκόμενους ξηρούς καρπούς, όπως είναι τα αμύγδαλα, τα φιστίκια και τα κάσιους.Τα αντιοξειδωτικά συστατικά στα καρύδια ανήκουν στην κατηγορία των πολυφαινολών, ενώσεων που αλληλεπιδρούν με τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου εξουδετερώνοντάς τες και να συμβάλλουν κατ’ αυτόν τον τρόπο στην προστασία των κυττάρων του οργανισμού. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ενώσεις που παράγονται από διάφορες χημικές αντιδράσεις που πραγματοποιούνται στο ανθρώπινο σώμα, όπως επίσης και λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ή των καπνιστικών συνηθειών. Όταν έρθουν σε επαφή με τα κύτταρα εκκινούν μία σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων που διαταράσσουν τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων και μπορεί να οδηγήσουν στην καταστροφή τους. Τα αντιοξειδωτικά συστατικά των καρυδιών είναι έως και 15 φορές πιο ισχυρά από τη βιταμίνη E, που είναι γνωστή για τις αντιοξειδωτικές ιδιότητές της.

Έχετε υπόψη ότι τα καρύδια πρέπει να φυλάσσονται σε μέρος ξηρό και δροσερό. Ακόμη καλύτερα διατηρείτε τα σε αεροστεγή δοχεία στο ψυγείο.  Το καβούρντισμα ή η προσθήκη αλατιού μειώνει την ευεργετική τους δράση.Τα λιπαρά τους πρέπει να αντικαθιστούν τα λιπαρά ζωικής προέλευσης, διαφορετικά επιβαρύνουν τον οργανισμό με περιττές θερμίδες.

Δείτε επίσης