Τα κατοικίδια ζώα αυξάνουν την κοινωνικότητα

katoikidiaΤα κατοικίδια ζώα, αν δεν το έχετε ήδη παρατηρήσει, δεν είναι μόνο ζώα συντροφιάς. Μπορούν να είναι και προσωπικοί θεραπευτές. Τώρα, αποδεικνύεται, ότι έχουν ακόμα μια άλλη χρησιμότητα: μπορούν να συμβάλουν σε μια πιο θετική συμπεριφορά στους έφηβους και τα παιδιά.

Πράγματι, μια νέα μελέτη διαπιστώσει ότι οι νέοι ενήλικες που έχουν κατοικίδιο ζώο διαθέτουν περισσότερα θετικά κοινωνικά χαρακτηριστικά.

Από προηγούμενες μελέτες ξέρουμε ότι οι ενήλικοι που έχουν κατοικίδιο ζώο αναπτύσσουν μεγαλύτερη κοινωνικότητα. Τώρα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Applied Developmental Science, δείχνει ότι το ίδιο ισχύει και για τους έφηβους. Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Ταφτς διαπίστωσαν ότι οι έφηβοι που φρόντιζαν ένα κατοικίδιο εμφάνιζαν πιο δυνατές σχέσεις στον κοινωνικό τους περίγυρο συγκριτικά με όσους δεν είχαν επαφή με ζώα.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 500 εθελοντές ηλικίας 18-26 ετών οι οποίοι κλήθηκαν να δηλώσουν τη στάση τους απέναντι στα ζώα και τα επίπεδα της συναναστροφής τους μαζί τους. Από τα στοιχεία που συνέλεξαν οι επιστήμονες, φάνηκε ότι οι όσοι είχαν μεγαλώσει από παιδιά μαζί με ένα κατοικίδιο ζώο εμφάνιζαν ισχυρότερους κοινωνικούς δεσμούς συγκριτικά με άλλους εφήβους που δεν είχαν ζωάκι.

Οι έφηβοι που απολάμβαναν την παρέα ενός κατοικίδιου ζώου είναι πιο δοτικοί και  συνεισφέρουν περισσότερο σε κοινωνικές δράσεις, προσφέροντας βοήθεια με κάποιον τρόπο στην κοινωνία, σε φίλους ή σε μέλη της οικογένειάς τους. Μεταξύ άλλων εμφανίζουν πιο συχνά και ηγετικά χαρακτηριστικά.

Ενσυναίσθηση και αυτοπεποίθηση

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όσο πιο πολύ οι έφηβοι φρόντιζαν το κατοικίδιο ζώο τους τόσο υψηλότερο ήταν το «σκορ» στις κοινωνικές τους σχέσεις. Φάνηκε ακόμη ότι όσο πιο έντονο ήταν το δέσιμο των εφήβων με το ζώο τόσο ισχυρότερη ενσυναίσθηση και αυτοπεποίθηση είχαν ως άτομα.

«Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η ποιότητα της σχέσης εφήβου – ζώου είναι σημαντική», εξηγεί η Μέγκαν Μίλερ, αναπτυξιακή ψυχολόγος και ερευνήτρια στην Κτηνιατρική Σχολή Κάμινγκς του πανεπιστημίου Ταφτς. «Οι νεαροί ενήλικοι στη μελέτη οι οποίοι ως έφηβοι είχαν στενή σχέση με κατοικίδια δήλωσαν ότι αισθάνονται πιο συνδεδεμένοι με τον περίγυρό τους και διαθέτουν πιο ισχυρές κοινωνικές σχέσεις στη ζωή τους. Τα ευρήματα αποτελούν μια πολλά υποσχόμενη εκκίνηση για την καλύτερη κατανόηση του ρόλου και της σημασίας των ζώων στη ζωή μας, ιδιαίτερα στα παιδιά», υπογραμμίζει η δρ Μίλερ.

Να σημειωθεί ότι ειδικά εκπαιδευμένα ζώα χρησιμοποιούνται για θεραπεία σε παιδιά που αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα, όπως είναι ο αυτισμός, μαθησιακά προβλήματα κλπ. Και αυτό διότι τα ζώα επιδρούν θετικά στον ψυχισμό των παιδιών και μπορούν να τα βοηθήσουν ως προς τη συγκέντρωση και τη γενικότερη συμπεριφορά τους. Σε αρκετές χώρες, τέτοιου είδους προγράμματα εντάσσονται σε σχολεία και νοσοκομεία με στόχο, πέρα από την εξοικείωση των παιδιών με τα ζώα, την περαιτέρω ψυχολογική στήριξή τους.

Δείτε επίσης