Βελτιωμένη μέθοδος για τη διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών

inkarkinooothikon5dexΣύμφωνα με μια μελέτη ερευνητών από το University College του Λονδίνου που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Oncology, ένα βελτιωμένο τεστ αίματος, εμφανίζει διπλάσια αποτελεσματικότητα στην ανίχνευση του καρκίνου των ωοθηκών, ο οποίος έχει υψηλά ποσοστά θνησιμότητας διότι συνήθως καθυστερεί η διάγνωσή του.

Οι πόνοι και τα επίμονα πρηξίματα στην κοιλιά αποτελούν χαρακτηριστικά συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών.

Η πρωτεΐνη CA135

Το νέο τεστ δείχνει ότι είναι δυνατό να διαγνωσθεί έγκαιρα ο καρκίνος των ωοθηκών στο 86% των γυναικών, χάρη στη διαχρονική ανάλυση της πρωτεΐνης CA135.

Ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ούσα Μενόν παροκολούθησαν 46.000 γυναίκες άνω των 50 ετών, για 14 χρόνια. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μελέτη για τον καρκίνο των ωοθηκών όσον αφορά τη διάγνωση.

Σήμερα, η διάγνωση της νόσου γίνεται είτε μέσω ενός τεστ αίματος που ελέγχει «μια κι έξω» για τυχόν υψηλά επίπεδα της πρωτεΐνης CA125, είτε με υπερηχογράφημα.

Η νέα μέθοδος βασίζεται στη στατιστική ανάλυση του επιπέδου της συγκεκριμένης πρωτεΐνης διαχρονικά, εφόσον η γυναίκα κάνει το σχετικό τεστ αίματος κάθε χρόνο.

Ο υπολογιστής «διαβάζει» τα ετήσια αποτελέσματα του τεστ και με τη βοήθεια ενός αλγόριθμου, προβλέπει με μεγάλη ακρίβεια τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου των ωοθηκών στο μέλλον. Η εκτίμηση βασίζεται στον συνυπολογισμό διαφόρων παραγόντων, όπως είναι η ηλικία της γυναίκας, το επίπεδο της πρωτεΐνης στην πρώτη εξέταση αίματος, το πώς και πόσο η πρωτεΐνη μεταβάλλεται από έτος σε έτος κ.α.

Πιο έγκαιρη διάγνωση

Το παραδοσιακό τεστ αίματος κάνει διάγνωση του καρκίνου βασιζόμενο σε μια μόνο μέτρηση της πρωτεΐνης CA125. Το νέο τεστ προβλέπει σωστά για το 86% των γυναικών τον επιθετικό επιθηλιακό καρκίνο των ωοθηκών ενώ το συμβατικό τεστ βρίσκει λιγότερες από τις μισές περιπτώσεις.

Η Μενόν δήλωσε ότι πρόκειται για «πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα», αλλά, όπως είπε, μένει να αποδειχτεί, όταν η ανάλυση της μελέτης θα έχει πλέον ολοκληρωθεί, κατά πόσο η βελτίωση στη διάγνωσης είναι αρκετά έγκαιρη ώστε πρακτικά να σώζονται περισσότερες ζωές γυναικών.

Δείτε επίσης