Φυσική θεραπεία για την υπογονιμότητα

Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Η υπογονιμότητα προσβάλλει πάνω από το 10% των ζευγαριών σήμερα. Ο άνδρας είναι υπεύθυνος σε ποσοστό 40% περίπου, ενώ οι περιπτώσεις κατά τις οποίες η ευθύνη αφορά και τα δύο μέλη του ζεύγους, είναι συχνές.

fertility5 Η φυσιολογική σύλληψη προϋποθέτει την καλή φυσική κατάσταση του οργανισμού συνολικά, την καλή λειτουργία του ανδρικού και γυναικείου γεννητικού συστήματος και την πραγματοποίηση σεξουαλικής επαφής κατά την διάρκεια των γόνιμων ημερών.

Συνήθεις παθήσεις που μειώνουν τη γονιμότητα στην γυναίκα είναι διαταραχές ορμονών (π.χ. ορμονών θυρεοειδούς, ορμονών του φύλου), συστηματικά νοσήματα, λοιμώδη νοσήματα, διαταραχές ωορρηξίας, γυναικολογικά νοσήματα (αποφράξεις σαλπίγγων, πολυκυστικές ωοθήκες, ενδομητρίωση, νεοπλάσματα).

Συνήθεις παθήσεις που μειώνουν τη γονιμότητα στον άνδρα είναι οι διαταραχές ορμονών (π.χ. ορμονών θυρεοειδούς, ορμονών του φύλου, τα συστηματικά νοσήματα (π.χ. διαβήτης, υπέρταση), τα λοιμώδη νοσήματα, οι παθήσεις των γεννητικών οργάνων που μειώνουν την ποσότητα και ποιότητα του σπέρματος, τα προστατικά σύνδρομα.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ BOTANA

Πολλές φορές ωστόσο δεν εντοπίζεται συγκεκριμένο ιατρικό αίτιο, η άρση του οποίου μπορεί να υποκαταστήσει το πρόβλημα. Υποβιταμινώσεις κακή διατροφή παράγοντες καθημερινότητας (π.χ. κάπνισμα, κατάχρηση αλκοόλ, ναρκωτικά) χημικά προϊόντα βιομηχανικής χρήσης όπως έκθεση σε βενζίνες, τολουόλιο, ξυλόλιο, ζιζανιοκτόνα, φυτοφάρμακα, οργανικούς διαλύτες, υλικά ζωγραφικής και ο μόλυβδος, αγχώδη σύνδρομα μπορεί να ευρίσκονται στην ρίζα του προβλήματος στις περιπτώσεις αυτές.

Κατά το παρελθόν, αρκετά παραδοσιακά θεραπευτικά συστήματα έκαναν χρήση βοτάνων και τροφίμων για να αυξήσουν την ανθρώπινη ικανότητα αναπαραγωγής και να αμβλύνουν τις επιπτώσεις από την έκθεση σε περιβαλλοντικές τοξίνες.

Αρκετά από τα χρησιμοποιούμενα βότανα και τρόφιμα έχουν αρχίσει κατά τα τελευταία χρόνια να μελετώνται διεξοδικά, με τη συνδρομή κυρίως πανεπιστημίων ή ιδρυμάτων (π.χ. ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ) και παρά την υπονόμευση από συμφέροντα που ελέγχουν την διακίνηση των φαρμάκων της εξωσωματικής γονιμοποίησης και των ασθενών.

Σήμερα είμαστε σε θέση να χρησιμοποιήσουμε φυσικά μέσα, που ενισχύουν την φυσική γονιμότητα του ανδρικού και γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος.

ΦΥΣΙΚΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ

Κατά την διάρκεια της ιατρικής εξέτασης λαμβάνεται λεπτομερές ιστορικό διατροφικών συνηθειών, έκθεσης σε τοξικές ουσίες, συνηθειών της καθημερινότητας και στη συνέχεια γίνονται στοχευόμενες παρεμβάσεις.

Ανάλογα με τα ευρήματα της ιατρικής εξέτασης σχεδιάζονται ειδικά διατροφικά προγράμματα τόνωσης της γονιμότητας. Η Εναλλακτική Ιατρική χρησιμοποιεί επίσης και ειδικά κατά περίπτωση φυσικά φάρμακα και συμπληρώματα.

Τα φυσικά φάρμακα και συμπληρώματα που χρησιμοποιούνται περιλαμβάνουν φόρμουλες υψηλής ισχύος ευρωπαϊκών και κινέζικων βοτάνων και συνδυασμούς αντιοξειδωτικών με βιταμίνες (π.χ. AGNUS CASTUS, HACHIMIJIOGAN, L ARGININE MACA, TRIBULUS TERRESTRIS, ΒΙΤΑΜΙΝΗ C – Ε- ΣΕΛΗΝΙΟ – ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ – ΣΙΔΗΡΟΣ – ΦΥΛΛΙΚΟ). Η διάρκεια της θεραπείας κυμαίνεται από τρεις μήνες έως δύο χρόνια.

Γενικές αρχές που πρέπει να τηρείτε εσείς που πάσχετε από υπογονιμότητα:

  • Να διατρέφεστε με προϊόντα τα οποία έχουν παραχθεί με χαμηλή χρήση φυτοφαρμάκων. Η μεσογειακή διατροφή που περιλαμβάνει καθημερινώς φρούτα, λαχανικά, σύνθετους υδατάνθρακες (π.χ. όσπρια, μαύρο ψωμί, δημητριακά ολικής άλεσης), extra παρθένο ελαιόλαδο, γαλακτοκομικά προϊόντα ασκεί ευεργετικές επιδράσεις.
  • Οι τοξικές ουσίες έχουν την τάση να συσσωρεύονται στο λιπώδη ιστό ζώων και ψαριών με μακρό μέσο όρο ζωής. Να αποφεύγετε να τρώτε λιπαρά ζώα με μακρό μέσο όρο ζωής, που ευρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας (π.χ. ξιφία).
  • Εάν είστε άντρας να μην φοράτε στενά παντελόνια και εσώρουχα για να αποφύγετε την αύξηση της θερμοκρασίας των γεννητικών οργάνων. Να αποφεύγετε να έχετε το laptop στα γόνατά σας ή τα κινητά σας τηλέφωνα στην τσέπη του παντελονιού σας. Να αποφεύγετε την ποδηλασία και την ιππασία.
  • Να αποφεύγετε την καθιστική ζωή αλλά να μην κάνετε υπερβολές στην άσκηση.
  • Να αποφεύγετε προγράμματα ταχείας απώλειας βάρους.
  • Να ελέγχετε περιοδικά τα υγρά του σπέρματος και τα κολπικά υγρά για ύπαρξη μικροβίων.

anastasia_mosxovaki1-12Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 210-6252770
E mail: amoschovaki@yahoo.gr
https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw

Δείτε επίσης