Βότανα και χρήση: Πέντε συνήθη λάθη

Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Τα βότανα είναι φυτά τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως για να προσδώσουν άρωμα κατά την παρασκευή των τροφίμων είτε ως αφεψήματα στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής είτε ως φαρμακευτικές ουσίες στην Εναλλακτική Ιατρική για την αντιμετώπιση ορισμένων παθήσεων.

votana 6 herbsΤα βότανα περιέχουν βιοδραστικές ουσίες, οι οποίες έχουν ωφέλιμη δράση αλλά δε στερούνται και παρενεργειών. Συνήθη λάθη που γίνονται και αφορούν την χρήση των βοτάνων είναι:

1. Η χρήση μεγάλων ποσοτήτων χωρίς ιατρική ένδειξη και την ενδεικνυόμενη ιατρική παρακολούθηση 

Είναι γεγονός ότι οι ποσότητες που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση ορισμένων ιατρικών προβλημάτων είναι μεγαλύτερες των τυπικών δόσεων που χρησιμοποιούνται κατά την διατροφική χρήση των βοτάνων. Στις δοσολογίες αυτές το βότανο αυξάνονται οι τυπικές παρενέργειες του βοτάνου. Οι βλάβες στα οργανικά συστήματα του σώματος μπορεί να είναι σημαντικές, όταν η χρήση των βοτάνων γίνεται ανεξέλεγκτα χωρίς την καθοδήγηση έμπειρου ιατρού με ανάλογη εμπειρία.

2. Η χρήση βοτάνων αμφίβολης ποιότητας και καθαρότητας

Η συλλογή του βοτάνου πρέπει να υπακούει σε προδιαγραφές. Ορισμένες από τις πιο σοβαρές περιπτώσεις σοβαρών παρενεργειών (π.χ. τοξική βλάβη ήπατος) που παρατηρούνται στην κλινική πράξη προκαλούνται από βότανα που συλλέγονται με ακατάλληλο τρόπο κατά τη συγκομιδή με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν επικίνδυνες προσμίξεις όπως υπολείμματα δηλητηριωδών μανιταριών ή ουσιών με τοξική για τα εσωτερικά όργανα δράση. Η πιθανότητα να συμβεί αυτό αυξάνεται όταν το βότανο αγοράζεται από πλανόδιους πωλητές.

3. Η χρησιμοποίηση φακελίσκων, στους οποίους έχει ενσωματωθεί το βότανο από εταιρείες αμφίβολων προδιαγραφών

Παρά το γεγονός ότι αρκετές εταιρείες που ενσωματώνουν τα βότανα σε φακελίσκους τηρούν αυστηρές προδιαγραφές κατά την τυποποίηση, να διατηρείτε πάντοτε ένα υγιή σκεπτικισμό για χορταρικά και φρούτα που δεν μπορείτε να ξεπλύνετε, για να απομακρύνετε σκόνες ή υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Παρά το γεγονός ότι η επί μακρόν πλύση του βοτάνου δεν συνιστάται διότι με τον τρόπο αυτό απομακρύνονται ωφέλιμα υδατοδιαλυτά συστατικά, αποκτήστε τη συνήθεια να ξεπλένετε για λίγο το βότανο πριν το χρησιμοποιήσετε.

4. Η χρήση βοτάνων που έχουν καλλιεργηθεί σε εδάφη με υψηλούς δείκτες μόλυνσης

Η αυξημένη συγκέντρωση βαρέων μετάλλων και υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων αποτελεί σοβαρό πρόβλημα. Πολλές από τις ουσίες αυτές δεν μπορούν να απομακρυνθούν με την απλή πλύση του βοτάνου πριν την χρήση του. Προτιμήστε βότανα που προέρχονται από εδάφη, τα οποία δεν έχουν επιβαρυνθεί ιδιαίτερα από την ύπαρξη βιομηχανιών ή μολυσμένων υδάτων ή ρυπαντών. Προτιμήστε ελληνικά από εισαγόμενα βότανα.

5. Η έλλειψη συμμόρφωσης με τις οδηγίες του κατασκευαστή κατά την παρασκευή των αφεψημάτων

Ορισμένα βότανα όπως το τσάι εμβαπτίζονται για ένα δύο λεπτά, άλλα χρειάζονται παρατεταμένους χρόνους εμβάπτισης, όπως 10-15 λεπτά για να εκδηλώσουν τη μέγιστη ωφέλιμη δράση τους.

anastasia_mosxovaki1-12Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 210-6252770
E mail: amoschovaki@yahoo.gr
http://iatreioamoschovaki.gr
https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw
https://www.youtube.com/channel/UC1ZaRAktAaoCEFITCcjhDZQ

Δείτε επίσης