To σεξ αυξάνει το κίνδυνο εμφράγματος στους ηλικιωμένους άνδρες

Μια αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Health and Social Behavior, δείχνει ότι το σεξ κρύβει κινδύνους για τους ηλικιωμένους άνδρες.

older menΟι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Hui Liu του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, ανέλυσαν στοιχεία για 2.204 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 57-85 ετών.

Διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που έκαναν σεξ μια φορά την εβδομάδα ή συχνότερα, είχαν σχεδόν διπλάσια πιθανότητα να πάθουν έμφραγμα ή άλλο καρδιαγγειακό επεισόδιο μέσα σε ένα διάστημα πενταετίας, σε σχέση με όσους ήταν σεξουαλικά αδρανείς.

Για τις γυναίκες που έκαναν συχνότερα σεξ, ο καρδιαγγειακός κίνδυνος όχι μόνο δεν ήταν αυξημένος αλλά αντίθετα υπήρχαν οφέλη διότι είχαν μικρότερη αρτηριακή πίεση. Οι γυναίκες που έκαναν ποιοτικό σεξ, εμφάνιζαν μικρότερο κίνδυνο υπέρτασης μέσα στην επόμενη πενταετία, σε σχέση με αυτές που δεν έκαναν σεξ.

“Αυτά τα ευρήματα θέτουν σε αμφισβήτηση την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη πως το σεξ οπωσδήποτε έχει οφέλη για την υγεία όλων” δήλωσε η Liu. Και πρόσθεσε: “Όσοι μεγαλύτερης ηλικίας άνδρες βρίσκουν πολύ απολαυστικό το σεξ με τη σύντροφό τους, αυτοί έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν έμφραγμα, σε σχέση με όσους δεν ευχαριστιούνται τόσο το σεξ”.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, επειδή οι άνδρες έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να εκσπερματώσουν μετά από κάποια ηλικία, πιέζουν τον εαυτό τους σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τους νεότερους, με συνέπεια να εξαντλούνται περισσότερο σωματικά και να προκαλούν πιο έντονο στρες στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Σύμφωνα με τη Liu , τα επίπεδα τεστοστερόνης και τα φαρμακευτικά σκευάσματα που βοηθούν στη σεξουαλική λειτουργία μετά τη μέση ηλικία, μπορεί να αυξήσουν περαιτέρω τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Για τις γυναίκες, οι ορμόνες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής μπορεί να προάγουν την υγεία τους.

Το συμπέρασμα, κατά τους ερευνητές, είναι ότι ενώ το σεξ με μέτρο κάνει καλό στην υγεία και στην ψυχική διάθεση, το πολύ απολαυστικό σεξ αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακή προσβολή στους άνδρες μετά από κάποια ηλικία.

Δείτε επίσης