Ελαστογραφία μαστού και στερεοστατική βιοψία – Ενημερωθείτε!

Ο καρκίνος του μαστού πλέον αντιμετωπίζεται με κάθε σύγχρονο τρόπο, προλαμβάνοντας ένα από τα πιο επικίνδυνα νοσήματα της εποχής μας. Είναι λοιπόν πολύ βασικό μια γυναίκα να είναι ενημερωμένη για κάθε μία από τις εξετάσεις που πρέπει να κάνει, πέρα από την κλασική ψηφιακή μαστογραφία.

karkinosΕλαστογραφία, ένα βήμα πιο πέρα από την ψηφιακή απεικόνιση

Στην ελαστογραφία μετράται πόσο σκληρός είναι ο ιστός που φαίνεται στην οθόνη του μηχανήματος. Ως γνωστόν σε περίπτωση κακοήθειας πάντα υπάρχει εύρημα, το οποίο είναι σκληρό. Με αυτήν την τεχνική, μπορούν να βρεθούν ευρήματα τα οποία μπορεί να παρουσιάζονται βαθιά μέσα στον μαστό. Με λίγα λόγια η ελαστογραφία συμπληρώνει ιδανικά τον ετήσιο μαστογραφικό έλεγχο.

  • Με την χρήση της μειώνονται οι βιοψίες, που μπορεί να χρειαστεί να κάνει η γυναίκα.
  • Είναι πολύ διαφωτιστική σε περίπτωση που μία γυναίκα πάσχει από νοσήματα που παρουσιάζουν πολλές κύστεις -όπως η ινοκυστική μαστοπάθεια- διαχωρίζοντας τις κακοήθειες από τις μη ανησυχητικές κύστεις.
  • Αναδεικνύονται όλες οι μικρές βλάβες, τις οποίες δεν μπορεί να «πιάσει» ένας υπέρηχος.
  • Σε περίπτωση βιοψίας, με την ελαστογραφία μαστού, σχεδιάζεται καλύτερα ώστε τα δείγματα να είναι υψηλής διαγνωστικής αξίας.

Η σύγχρονη στερεοτακτική βιοψία μαστού       

Μέχρι τώρα η βιοψία γινόταν μόνο με χειρουργική μέθοδο, όμως σήμερα η επιστήμη έχει προχωρήσει, δίνοντας την δυνατότητα να αποφύγουμε το χειρουργείο. Η στερεοτακτική βιοψία μαστού βασίζεται σε μία υψηλής ποιότητας ψηφιακή τεχνολογία που προσφέρει την ένδειξη ακόμα και για την πιο μικρή βλάβη. Γίνεται με τοπική αναισθησία και μία πολύ μικρή τομή στο δέρμα.

Πως γίνεται;

Η ασθενής ξαπλώνει μπρούμυτα και ο μαστός συμπιέζεται ώστε να βρεθεί με ακρίβεια το σημείο που θα πραγματοποιηθεί η βιοψία. Με την χρήση μιας βελόνας και ενώ η ασθενής έχει υποστεί τοπική αναισθησία, λαμβάνεται δείγμα από την ενδεδειγμένη περιοχή. Το χειρουργείο επέρχεται μόνο σε περίπτωση που η θεραπεία επιβάλλεται να είναι οριστική.

Υπάρχει πόνος κατά την διάρκεια της βιοψίας;

Μόνο η ενόχληση της βελόνας μπορεί να φέρει πόνο, αλλά με την τοπική αναισθησία επουλώνεται και αυτός.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες στο psifiakitomosynthesi.gr.

Δείτε επίσης