Από τι αποτελούνται τα κόπρανα

Πολλοί πιστεύουν ότι τα κόπρανα αποτελούνται από όσα έχουμε φάει αλλά αυτό δεν ισχύει απόλυτα. Κατά 75% τα κόπρανα αποτελού­νται από νερό. Από τα στερεά συστατικά που απομένουν το 33% είναι βακτήρια. Πρόκειται για εντερική χλωρίδα που έχει ολοκληρώσει τη ζωή της στο χώρο της πέψης και πρέπει να αποσυρθεί. Άλλο ένα 33% αποτελείται από άπεπτες φυτικές ίνες. Όσο περισσότερα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης κατα­ναλώνουμε, τόσο περισσότερα κόπρανα έχουμε ανά κένωση. Μια τέτοια διατροφή μπορεί να αυξήσει το βάρος των κοπράνων από τα 100-200 γραμμάρια, που είναι ο μέσος όρος, στα 400-500 γραμμάρια την ημέρα. Το τελευταίο 33% αποτελείται από ουσίες που το σώμα θέλει να ξεφορτωθεί, όπως υπολείμματα φαρμάκων, χοληστερόλη ή χρωστικές ουσίες τροφών.

ΤΟ ΧΡΩΜΑ

Τα φυσικό χρώμα των ανθρώπινων κοπράνων ποι­κίλλει από καστανό σε καστανοκίτρινο – ακόμα και χωρίς να καταναλώσουμε οτιδήποτε με αυτά τα χρώ­ματα. Το ίδιο ισχύει για τα ούρα μας -το χρώμα πάντοτε τείνει προς το κίτρινο αν κι αυτό εξαρτάται από το πόσο νερό πίνουμε. Το χρώμα των κοπράνων οφείλεται σε ένα πολύ σημαντικό προϊόν που παρασκευάζουμε κάθε μέρα, το αίμα. Καθημερινά, το σώμα μας δη­μιουργεί 2,4 εκατομμύρια ερυθρά αιμοσφαίρια ενώ ένας ίσος αριθμός νεκρώνεται και αποβάλλεται. Κατά τη διαδικασία της αποβολής, η κόκκινη χρωστική ουσία των αιμοσφαιρίων αρχικά γίνεται πράσινη και στη συνέχεια κίτρινη. Μπορείτε να διαπι­στώσετε την ίδια διαδικασία στα διάφορα στάδια ενός μώλωπα στο δέρμα σας. Ένα μικρό μέρος αυ­τής της κίτρινης χρωστικής ουσίας αποβάλλεται με τα ούρα αλλά το μεγαλύτερο μέρος περνά από το συκώτι και εισέρχεται στο έντερο. Εκεί, τα βακτήρια αλλάζουν ξανά το χρώμα της -αυτή τη φορά σε καστανό. Έτσι το χρώμα των κοπράνων παρέχει χρή­σιμες πληροφορίες για τα τεκταινόμενα στο έντερο.

ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΣΤΑΝΟ ΠΡΟΣ ΚΙΤΡΙΝΟ: Το χρώμα αυτό ίσως οφείλεται σε μία ακίνδυνη διαταραχή που ονομάζεται σύν­δρομο Gilbert (ή σύνδρομο Gilbert-Meulengracht). Σε αυτή την πάθηση, ένα από τα ένζυμα που εμπλέκο­νται στη διάσπαση του αίματος λειτουργεί στο 30% των φυσιολογικών δυνατοτήτων του. Αυτό σημαίνει ότι τελικά λιγότερη χρωστική ουσία καταλήγει στο έντερο. Καθώς επηρεάζει περίπου το 8% του παγκόσμιου πληθυσμού, το σύνδρομο Gilbert είναι σχετικά συνη­θισμένο. Η ενζυματική ατέλεια δεν είναι επιζήμια και δε δημιουργεί σχεδόν κανένα πρόβλημα σε όσους την έχουν. Η μόνη παρενέργεια είναι η μειωμένη ανοχή στην παρακεταμόλη, την οποία πρέπει να την απο­φεύγουν όσοι έχουν το σύνδρομο Gilbert.

Άλλη πιθανή αιτία των κιτρινωπών κοπράνων εί­ναι τα προβλήματα με τα εντερικά βακτήρια. Αν δε λειτουργούν όπως πρέπει, δεν γίνεται καστανή η χρωστική ουσία.

ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΣΤΑΝΟ ΠΡΟΣ ΓΚΡΙ: Αν η σύνδεση μεταξύ ήπατος και εντέρου εμποδίζεται π.χ. από κάποια πίεση (συνήθως πίσω από τη χοληδόχο κύστη), η χρωστική ουσία του αί­ματος δε φτάνει ως τα κόπρανα. Οι μπλοκαρισμένες συνδέσεις δεν είναι ποτέ καλές και όσοι παρατηρή­σουν μια γκρίζα απόχρωση στα κόπρανα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους.

ΜΑΥΡΟ Ή ΚΟΚΚΙΝΟ: Το πηχτό αίμα είναι μαύρο και το φρέσκο αίμα κόκκινο. Σε αυτή την περίπτωση το χρώμα δεν οφείλεται στη χρωστική ουσία που γίνε­ται καστανή λόγω των βακτηρίων, αλλά στην πα­ρουσία ολόκληρων ερυθρών αιμοσφαιρίων. Για όσους έχουν αιμορροΐδες, η μικρή ποσότητα έντονου κόκ­κινου αίματος στα κόπρανα δεν αποτελεί λόγο ανη­συχίας. Ωστόσο, οτιδήποτε πιο σκούρο σε χρώμα από το φρέσκο έντονα κόκκινο αίμα πρέπει να ελεγ­χθεί από γιατρό -εκτός και αν έχετε καταναλώσει πολλά παντζάρια.

Δείτε επίσης