ΚΕΕΛΠΝΟ: Mη εντεροπαθογόνο δονάκιο, και όχι χολέρα, ανιχνεύθηκε στην αποθήκη του “Έλενα Βενιζέλου”

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) κατήγγειλε ότι ανιχνεύθηκε το βακτήριο της χολέρας σε δείγματα νερών του υπογείου της αποθήκης τροφίμων του νοσοκομείου “Έλενα Βενιζέλου”.

Στη συνέχεια όμως, το Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ανέφερε ότι βρέθηκε μη εντεροπαθογόνο δονάκιο, το οποίο είναι ακίνδυνο για τον άνθρωπο, και όχι το δονάκιο τη χολέρας.

Η διοίκηση του δημόσιου μαιευτηρίου αποφάσισε το σφράγισμα της αποθήκης, ενώ αναμένεται ο τελικός εργαστηριακό έλεγχος από το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η Επιτροπή Λοιμώξεων του νοσοκομείου ζήτησε καλλιέργεια δείγματος του νερού που τρέχει από την αποθήκη τροφίμων και στα πρώτα δείγματα ανιχνεύτηκε το λοιμώδες βακτήριο της χολέρας. Ο Ομοσπονδία τονίζει ότι το σωματείο εργαζομένων του «Έλενα Βενιζέλου» διαμαρτύρεται επί 6 μήνες ζητώντας την άμεση αποκατάσταση του προβλήματος, καθώς στο υπόγειο τρέχουν νερά γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους δημόσιας υγείας.

Η ανακοίνωση του νοσοκομείου

Ο διοικητής του νοσοκομείου Δημήτρης Βεζυράκης, ανακοίνωσε τα εξής: «Στις 05-10-2017 η Επόπτρια Δημόσιας Υγείας έστειλε προς έλεγχο στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου, δείγματα τα οποία έλαβε από συγκεντρωμένα ύδατα στην αποθήκη ξηράς τροφής που βρίσκεται στο Α΄Υπόγειο του κτιρίου Α΄. Τα ύδατα διέρρευσαν στην αποθήκη από το δάπεδο του γειτνιάζοντος χώρου του ηλεκτρικού υποσταθμού.

Η βοήθεια του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου ζητήθηκε για μια πρώτη εκτίμηση της μικροβιολογικής σύστασης του δείγματος. Το εργαστήριο, αναρμόδιο για έλεγχο υδάτων, έκανε μόνο ποιοτική καλλιέργεια και όχι ποσοτική η οποία γίνεται στα εξουσιοδοτημένα κέντρα (ΚΕΔΥ- Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας).

Για τα αποτελέσματα (ανεύρεση δυνητικά εντεροπαθογόνων μικροοργανισμών), ενημερώθηκαν άμεσα, στις 13-10-2017, η Επόπτρια Δημόσιας Υγείας, η Διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας, η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και η Διοίκηση του Νοσοκομείου, οι οποίοι και αποφάσισαν το σφράγισμα της αποθήκης.

Άμεσα επίσης, ζητήθηκε η έκτακτη συνδρομή του ΚΕΔΥ, το οποίο δέχθηκε να τους σταλεί δείγμα για πλήρη έλεγχο. Τα αποτελέσματα αναμένονται την Παρασκευή 20-10-2017. Μέχρι τότε, ο χώρος έχει σφραγιστεί και η Τεχνική Υπηρεσία έχει αναλάβει την αντιμετώπιση του προβλήματος των συγκεντρωμένων υδάτων, λαμβάνοντας ατομικά μέτρα προστασίας που υποδεικνύονται από την Επόπτρια Δημόσιας Υγείας και την Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων».

Μη εντεροπαθογόνο βακτήριο

«Πυροτέχνημα» χαρακτήρισε τα περί ανίχνευσης του βακτηρίου της χολέρας στο μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου» ο επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων στο ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας.

Στο περιβαλλοντικό δείγμα που εξέτασε το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του νοσοκομείου, σημειώνει ο κ. Τσιόδρας, βρέθηκε μη εντεροπαθογόνο δονάκιο, ένα βακτήριο που είναι ακίνδυνο για τον άνθρωπο.

Και συμπλήρωσε: «Δεν είναι κάτι που μας ανησυχεί, πρόκειται για βακτήρια που ζουν στα νερά. Yπάρχουν εκατομμύρια δονάκια -είδη του συγκεκριμένου βακτηρίου- ένα από αυτά είναι το πολύ επικίνδυνο δονάκιο της χολέρας».

Και ο καθηγητής Μικροβιολογίας ΕΣΔΥ, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, επιστημονικός υπεύθυνος του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ), το οποίο θα εξετάσει το δείγμα, κάνει λόγο για δονάκιο που δεν έχει σχέση με εκείνο της χολέρας.

Το Μικροβιολογικό Εργαστήριο πραγματοποίησε μία πρώτη εκτίμηση και στη συνέχεια ζητήθηκε η έκτακτη συνδρομή του ΚΕΔΥ, το οποίο δέχθηκε δείγμα για πλήρη έλεγχο.

Απάντηση Πολάκη

Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, έγραψε στο Facebook μετά την αποκάλυψη που έκανε η ΠΟΕΔΗΝ:

«Όσο ο Γιαννάκος κυνηγάει το δονάκιο της χολέρας στους υπονόμους ….., Εμείς προχωράμε την προμήθεια αξονικού στο νοσοκομείο της Καρύστου (και της Άμφισσας) από το ΠΔΕ εθνικών πόρων του Υπ. Υγείας».

Το υπουργείο Υγείας

Λίγες ώρες μετά την αναφορά του ΚΕΕΛΠΝΟ ότι δεν προκύπτει κανέναν στοιχείο που να στοιχειοθετεί την άποψη περί χολέρας, το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωση του, κάνει λόγο για πολιτική αλητεία, διασπορά ψευδών ειδήσεων και αφήνει να εννοηθεί ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Η ανακοίνωση υπογράφεται τόσο από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, όσο και τον αναπληρωτή υπουργό Παύλο Πολάκη, και αναφέρει:

«Αυτή η ιστορία με τη “χολέρα” στο Έλενα, είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής, της επίδειξης ανωτερότητας και του σεβασμού στα συνδικαλιστικά όργανα που έχει δείξει μέχρι τώρα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΛΗΤΕΙΑ, Η ΧΥΔΑΙΟΤΗΤΑ, Η ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΨΕΥΔΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ, Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ, Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, θα αντιμετωπιστούν δραστικά με ΚΑΘΕ ΝΟΜΙΜΟ ΤΡΟΠΟ. Το υπουργείο Υγείας είναι υποχρεωμένο ΠΛΕΟΝ ΝΑ προστατεύσει την αξιοπιστία και αξιοπρέπεια του δημοσίου συστήματος υγείας και των ανθρώπων του».

Δείτε επίσης