Η αναπαραγωγή σε κίνδυνο από διάφορες χημικές ουσίες

Σε ένα περιβάλλον γεμάτο από διάφορες χημικές ουσίες, υπάρχουν πλέον αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν την εμφάνιση δυσκολιών στην αναπαραγωγή και δυσμορφιών των γεννητικών οργάνων στους ανθρώπους, ώστε να είναι πλέον δικαιολογημένη η ανάγκη ενημέρωσης των πληθυσμών και η κινητοποίηση των ερευνητών. Πολλές ευρωπαϊκές και αμερικανικές έρευνες έχουν δείξει τον υποδιπλασιασμό του αριθμού των σπερματοζωαρίων σε διάστημα 50 ετών, παράλληλα με την αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου των όρχεων- που αναπτύσσονται κυρίως στους νέους, και των δυσμορφιών των γεννητικών οργάνων στα αγόρια.

Στο στόχαστρο βρίσκονται οι φθαλάτες και η Bisphenol-A (BPA), χημικές ουσίες με ισχυρή παρουσία στην καθημερινή ζωή, που χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία των πλαστικών, ενεργούν όπως θα οιστρογόνα και θεωρούνται “ενδοκρινολογικοί ταραξίες”.

“Οι μηχανισμοί είναι διαφορετικοί , αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: εκθηλυσμός”, εξηγεί ο καθηγητής Μπερνάρ Ζεγκού, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου Γαλλικού Ινστιτούτου Υγείας και Επιστημονικής Ερευνας (Inserm). “Και αυτό δεν αφορά μόνο τα άτομα που εκτίθενται στις ουσίες αυτές, αλλά την επόμενη γενιά. Είμαστε φορείς της έκθεσης των προγόνων μας στους ενδοκρινολογικούς ταραξίες”.

Μέχρι σήμερα, λέει, οι έρευνες έχουν διεξαχθεί μόνο στις βόρειες χώρες και έδειξαν “σοβαρή μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων στις μεγάλες πόλεις, όπως το Εδιμβούργο και το Παρίσι, και μεγάλες διακυμάνσεις από την μια περιοχή στην άλλη”.

Αλλά για την Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την πλειοψηφία των χωρών της Ασίας υπάρχει “μαύρη τρύπα”.
Επί δεκαετίες τα κράτη επέτρεψαν την κυκλοφορία στην αγορά προϊόντων για τα οποία δεν είχαν τα μέσα να χρηματοδοτήσουν τα τεστ που θα διασφάλιζαν ότι είναι αβλαβή.

Σήμερα η ευρωπαϊκή νομοθεσία REACH υποχρεώνει τις βιομηχανίες να αναγράφουν τα συστατικά και να αποδεικνύουν ότι είναι αβλαβή, γεγονός που θα επιτρέψει μακροπρόθεσμα να διαπιστώσουμε ποιές είναι οι επιβλαβείς ουσίες.

Η Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέτ θεωρεί ότι “ο πολιτικός κόσμος έχει εξελιχθεί ως προς το θέμα αυτό και δίνει ευκολότερα θέση στην αμφιβολία”.

Η υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ραζλίν Μπασελό θα ανακοινώσει κατά τη διάρκεια του συμποσίου τη λήψη μέτρων για την ενημέρωση του κοινού, κυρίως των εγκύων.

Δείτε επίσης