Το γλοίωμα έχει αρνητική σχέση με τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Η ύπαρξη υψηλού σακχάρου στο αίμα ή διαβήτη τύπου 2 συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης διαφόρων καρκίνων, ωστόσο μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι ορισμένοι καρκίνοι του εγκεφάλου, όπως το γλοίωμα, είναι λιγότερο συχνές.

Μια νέα μελέτη προσπάθησε να ρίξει φως σ’ αυτή τη σχέση. Θα μπορούσε να είναι, όπως λένε οι ειδικοί, ότι οι όγκοι του εγκεφάλου έχουν ισχυρή επίδραση στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports, είναι συνέχεια μιας προηγούμενης της ίδιας ερευνητικής ομάδας που είχε δείξει ότι το αυξημένο σάκχαρο στο αίμα μειώνει τον κίνδυνο μηνιγγιώματος, ενός μη καρκινικού εγκεφαλικού όγκου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Judith Schwartzbaum, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας, ανέφερε: “Ο διαβήτης και το αυξημένο επίπεδο σακχάρου στο αίμα αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου σε αρκετά όργανα συμπεριλαμβανομένου του παχέος εντέρου, του μαστού και της ουροδόχου κύστης”.

Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει με τον καρκίνο του εγκεφάλου, όπως το γλοίωμα, προσθέτει η ειδκός. Αντ’ αυτού, «οι σπάνιοι κακοήθεις όγκοι του εγκεφάλου είναι πιο συνηθισμένοι μεταξύ των ανθρώπων που έχουν φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης αίματος από όσους έχουν υψηλό σάκχαρο στο αίμα ή διαβήτη».

Γλοίωμα και σάκχαρο

Το γλοίωμα είναι μια από τις συχνότερες μορφές καρκίνου του εγκεφάλου. Ξεκινά από τα κύτταρα που περιβάλλουν τα νευρικά κύτταρα και βοηθούν τη λειτουργία τους. Συνήθως, διαγιγνώσκεται σε μεσήλικες και προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία που να συντελεί σε μακροπρόθεσμη επιβίωση. Η μέση επιβίωση για τους ασθενείς που διαγνώστηκαν με γλοιοβλάστωμα -η πιο κοινή μορφή ενηλίκων του γλοιώματος- είναι 14 μήνες.

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία από δύο μελέτες, την AMORIS στην οποία είχαν λάβει μέρος 528.580 Σουηδοί και τη Me-Can στην οποία είχαν συμμετάσχει 269.365 Αυστριακοί και Σουηδοί. Σ’ αυτές τις δύο μελέτες 812 άτομα εμφάνισαν γλοίωμα.

Διαπιστώθηκε πως όσοι είχαν υψηλά επίπεδα γλυκόζης και διαβήτη είχαν μικρότερο κίνδυνο για γλοίωμα.

Γιατί η συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων γλυκόζης αίματος και του καρκίνου του εγκεφάλου είναι αντίθετη από αυτή που ισχύει για αρκετούς άλλους καρκινικούς όγκους;

Οι επιστήμονες αναφέρουν διάφορους παράγοντες που θα μπορούσαν να ρίξουν φως σ΄αυτό το ζήτημα. Θα μπορούσε ο ίδιος ο όγκος να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα; Είναι γνωστό, για παράδειγμα, ότι ο ινσουλινοειδής αυξητικός παράγοντας σχετίζεται με την επανεμφάνιση του γλοιώματος.

Μια άλλη εξήγηση μπορεί να προκύψει από την εξέταση του τρόπου με τον οποίο ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί τη γλυκόζη. Αν και αντιπροσωπεύει μόλις το 2% της σωματικής μάζας, ο ανθρώπινος εγκέφαλος καταναλώνει περίπου το 20% της διαθέσιμης γλυκόζης.

Εναπόκειται σε περαιτέρω μελέτες να διερευνηθούν αυτές οι ερωτήσεις και να βρεθεί η σχέση αίματος και εγκεφαλικών όγκων, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για τον καρκίνο του εγκεφάλου.

Δείτε επίσης