Οι στατίνες είναι γνωστό ότι μειώνουν την LDL χοληστερόλη (την “κακή” χοληστερίνη), αυτός άλλωστε ήταν ο σκοπός για τον οποίο φτιάχτηκαν.
Στη συνέχεια όμως άρχισε να φαίνεται από τις κλινικές μελέτες ότι έχουν “πλειοτροπικές” ιδιότητες, δηλαδή έχουν και άλλα θετικά αποτελέσματα. Μερικοί μάλιστα πιστεύουν ότι η μείωση της θνησιμότητας που προκαλούν οι στατίνες οφείλεται περισσότερο στις “πλειοτροπικές” τους ιδιότητες παρά στη μείωση της χοληστερόλης.
Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι στατίνες μειώνουν το οξειδωτικό στρες, αυξάνουν την παραγωγή του μονοξειδίου του αζώτου (ΝΟ) από τα κύτταρα του ενδοθηλίου -του στρώματος που καλύπτει το εσωτερικό των αρτηριών- βελτιώνοντας έτσι την αγγειοδιαστολή και την αιματική ροή, και μειώνοντας την αρτηριακή πίεση.
Τώρα μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας EuroCMR 2017, στην Πράγα, βρήκε ότι οι στατίνες κάνουν λιγότερο πιθανή την υπερτροφία της καρδιάς.
«Οι στατίνες κυρίως χορηγούνται για τη μείωση της χοληστερόλης και ως εκ τούτου είναι πολύ αποτελεσματικές στην πρόληψη των καρδιαγγειακών επεισοδίων σε άτομα που έχουν υποστεί έμφραγμα ή διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου», ανέφερε ο Nay Aung, καρδιολόγος και ερευνητής στο Ερευνητικό Ινστιτούτο William Harvey του Πανεπιστημίου Queen Mary, στο Λονδίνο.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι “οι στατίνες έχουν και άλλα οφέλη πέραν της μείωση της χοληστερόλης. Μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, να μειώσουν τη φλεγμονή και να σταθεροποιήσουν τις λιπώδεις εναποθέσεις στα αιμοφόρα αγγεία. Μελέτες σε ποντίκια και μικρές μελέτες σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι οι στατίνες μειώνουν το πάχος του μυοκαρδίου αλλά αυτό πρέπει να διερευνηθεί σε μεγαλύτερες μελέτες”.
Στη μελέτη διερευνήθηκε η σχέση των στατινών με την καρδιακή δομή και λειτουργία. Οι ερευνητές έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 4.622 άτομα χωρίς καρδιαγγειακή νόσο. εκ των οποίων το 17% έπαιρνε στατίνες.
Με απεικόνιση καρδιακού μαγνητικού συντονισμού μετρήθηκαν ο όγκος της αριστερής και δεξιάς καρδιακής κοιλίας και η μάζα της αριστερής κοιλίας. Επίσης, συλλέχθηκαν πληροφορίες από τους ιατρικούς φακέλους των συμμετεχόντων για τη χρήση των στατινών.
Τα άτομα που λάμβαναν στατίνες ήταν μεγαλύτερα ηλικιακά, είχαν υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος και υψηλή αρτηριακή πίεση, και ήταν πιθανότερο να έχουν διαβήτη τύπου 2. “Αυτό δεν ήταν έκπληξη γιατί συνταγογραφούμε στατίνες σε ασθενείς με υψηλό κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και αυτοί είναι όλοι γνωστοί παράγοντες κινδύνου”, ανέφερε ο Aung.
Λιγότερο πιθανή η καρδιακή υπερτροφία
Ωστόσο οι ασθενείς που λάμβαναν στατίνες είχαν κατά 2,4% χαμηλότερη μάζα αριστερής κοιλίας και μικρότερο όγκο αριστερής και δεξιάς κοιλίας.
“Οι χρήστες των στατινών ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν υπερτροφία αριστερής κοιλίας, ενώ ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν μεγάλο καρδιακό θάλαμο. Μια υπερτροφική καρδιά είναι ισχυρός παράγοντας κινδύνου για έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια ή εγκεφαλικό επεισόδιο και η λήψη στατινών αντιστρέφει τις αρνητικές αλλαγές στην καρδιά, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων”, εξήγησε ο Aung.
Και πρόσθεσε: “Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στη μελέτη μας οι άνθρωποι που λάμβαναν στατίνες είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων από όσους δεν χρησιμοποιούσαν στατίνες αλλά εξακολουθούσαν να έχουν θετική αναδόμηση της καρδιάς σε σύγκριση με την υγιέστερη ομάδα ελέγχου”.
Τη διαφορά αυτή οι ερευνητές την απέδωσαν στη χρήση των στατινών αλλά χρειάζονται κι άλλες μελέτες για να επιβεβαιωθεί το εύρημα. Από την άποψη του τρόπου με τον οποίο οι στατίνες θα μπορούσαν να μειώσουν το πάχος και τον όγκο της καρδιάς, ο Aung είπε ότι αρκετές μελέτες έχουν δείξει πως οι στατίνες μειώνουν το οξειδωτικό στρες και εμποδίζουν την παραγωγή αυξητικών παραγόντων που διεγείρουν την κυτταρική ανάπτυξη. Επιπλέον αυξάνουν το μονοξείδιο του αζώτου βελτιώνοντας τη ροή τους αίματος και μειώνοντας την αρτηριακή πίεση. Αυτά συντελούν στο να έχει η καρδιά λιγότερο στρες και να είναι λιγότερο πιθανή μια υπερτροφία.