Η βιβλιογραφία σχετικά με το πλύσιμο των χεριών, αν και εκτεταμένη, περιέχει συχνά αντικρουόμενα στοιχεία τα οποία έχουν μελετηθεί επιφανειακά ενώ ορισμένες συστάσεις για το πλύσιμο των χεριών γίνονται χωρίς επιστημονική υποστήριξη.
Έτσι, Αμερικανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου Rutgers του Νιού Τζέρσι, με επικεφαλής τον καθηγητή Donald Schaffner αποφάσισαν να μελετήσουν την επίδραση που έχει στο καθάρισμα των χεριών ο όγκος του σαπουνιού, ο χρόνος πλυσίματος και η θερμοκρασία του νερού.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Food Protection και βρήκε ότι τόσο το ζεστό όσο και ο κρύο νερό απομακρύνει την ίδια ποσότητα μικροβίων.
Οι ερευνητές τοποθέτησαν μεγάλες ποσότητες αβλαβών βακτηρίων Escherichia coli στα χέρια 20 ατόμων (10 άνδρες και 10 γυναίκες). Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες έπλεναν τα χέρια τους με νερό σε διάφορες θερμοκρασίες (σε 15, 26 και 38 βαθμούς Κελσίου) και με διαφορετικές ποσότητες σαπουνιού (0,5, 1 και 2 ml).
Το ζεστό και το κρύο νερό είχε τα ίδια αποτελέσματα κατά των μικροβίων ενώ δεν διαπιστώθηκε διαφορά από την ποσότητα του σαπουνιού που χρησιμοποιήθηκε. Τέλος, το πλύσιμο των χεριών για 10 δευτερόλεπτα ήταν αρκετό.
“Η μελέτη δείχνει ότι όσον αφορά την αποτελεσματικότητα, η θερμοκρασία του χρησιμοποιούμενου νερού δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο”, ανέφερε ο Schaffner.
“Ενώ η μελέτη δείχνει ότι δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ της ποσότητας σαπουνιού που χρησιμοποιείται, πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα για να καταλάβουμε ακριβώς πόσο και ποιο είδος σαπουνιού είναι απαραίτητο για την απομάκρυνση των μικροβίων από τα χέρια, δήλωσε ο συν-συγγραφέας Jim Arbogast, και αντιπρόεδρος του Hygiene Sciences and Public Health Advancements for GOJO.
Τα ευρήματα θεωρούνται σημαντικά, ιδιαίτερα για το εστιατόριο και τη βιομηχανία τροφίμων, καθώς η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εκδίδει κατευθυντήριες γραμμές κάθε τέσσερα χρόνια, οι οποίες συνιστούν σήμερα ότι τα συστήματα υδραυλικών εγκαταστάσεων τροφίμων και εστιατορίων πρέπει να παρέχουν νερό στους 38 βαθμούς Κελσίου για το πλύσιμο των χεριών.
Η FDA προγραμματίζει μια διάσκεψη το 2018 για να συζητήσει τυχόν τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν και ο Schaffner θα ήθελε να αναθεωρήσει τη σύσταση για τη θερμοκρασία του νερού.
“Νομίζω ότι αυτή η μελέτη δείχνει ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή πολιτικής”, δήλωσε ο Schaffner. “Αντί να απαιτείται μια συγκεκριμένη θερμοκρασία, η σύσταση θα πρέπει να λέει μόνο ότι χρειάζεται απλώς χλιαρό νερό. Σπαταλάμε ενέργεια για τη θέρμανση του νερού σε ένα επίπεδο που δεν είναι απαραίτητο”.