Όχι αντηλιακά σε μωρά κάτω των έξι μηνών

H χρήση του αντηλιακού για την προστασία από το ηλιακό έγκαυμα και τους μακροχρόνιους κινδύνους του καρκίνου του δέρματος συστήνεται από τους δερματολόγους σε ενήλικες ή παιδιά που περνούν σημαντικό χρονικό διάστημα κάτω από τον ήλιο.

Αλλά θα πρέπει να σκεφτείτε δύο φορές πριν υποθέσετε ότι αυτή η συμβουλή είναι υγιής για τα μωρά. Όταν πρόκειται για βρέφη, το αντηλιακό δημιουργεί τους δικούς του κινδύνους.

«Η καλύτερη λύση είναι τα μωρά κάτω των έξι μηνών να μην εκτίθενται στον ήλιο και ειδικότερα τις ώρες 10:00 – 14:00 που η υπεριώδης ακτινοβολία είναι εντονότερη», αναφέρει η Hari Cheryl Sachs, παιδίατρος στον Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Η ειδικός εξηγεί ότι “το βρεφικό δέρμα είναι λιγότερο ώριμο από αυτό των ενηλίκων και τα μωρά έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια δέρματος σε σχέση με το βάρος τους, συγκριτικά με τα μεγαλύτερα παιδιά και τους ενήλικες. Οι δύο αυτές παράμετροι σημαίνουν ότι η έκθεση του βρέφους σε χημικές ουσίες που περιέχουν τα αντηλιακά προϊόντα μπορεί να είναι μεγαλύτερη, αυξάνοντας τον κίνδυνο παρενεργειών του αντηλιακού προϊόντος”.

Να σημειωθεί ότι το 2017, το Environmental Working Group (EWG), ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με σκοπό στην προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος, εξέδωσε τον 11ο ετήσιο οδηγό ηλιοθεραπείας (διαθέσιμο στη διεύθυνση ewg.org/sunscreen). Το EWG αξιολόγησε 880 αντηλιακά, 480 ενυδατικά και 120 προϊόντα χεριών που πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες και διαπίστωσε ότι το 75% των προϊόντων παρείχε λιγότερη προστασία από αυτή που που δηλωνόταν με τον δείκτη SPF (sun protection factor). Μερικά περιείχαν συστατικά όπως η οξυβενζόνη που διαταράσει την ισορροπία των ορμονών και ο παλμιτικός ρετινυλεστέρας, μια μορφή βιταμίνης Α που στην πραγματικότητα μπορεί να είναι επιβλαβής για το δέρμα.

Κατά την Sachs «η καλύτερη προστασία είναι να κρατάτε το μωρό σας στην σκιά. Αν δεν υπάρχει φυσική σκιά, δημιουργήστε την με μια ομπρέλα ή άλλο μέσο”.

Από την πλευρά της, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων συστήνει το ντύσιμο των βρεφών με λεπτά ρούχα που καλύπτουν επαρκώς τα άνω και κάτω άκρα, και καπέλο που να καλύπτει το πρόσωπο και τον αυχένα, προς αποφυγή ηλιακών εγκαυμάτων.

Το καλοκαίρι κρύβει όμως και άλλους κινδύνους για τα βρέφη, εκτός από τον ήλιο καθώς μωρά δεν ιδρώνουν πολύ.

“Ο ιδρώτας συμβάλλει στη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος όταν ζεσταινόμαστε. Αλλά τα μωρά δεν έχουν αναπτύξει ακόμα αυτό το σύστημα. Επίσης, η ζέστη για τα βρέφη συνεπάγεται μεγαλύτερο κίνδυνο αφυδάτωσης. Για να διασφαλίσετε ότι είναι επαρκώς ενυδατωμένο το μωρό σας, ταΐστε το συχνότερα, είτε με μητρικό γάλα, είτε με υποκατάστατο γάλακτος, αφού η περιεκτικότητα και των δύο σε νερό είναι επαρκής για να αποτρέψει την αφυδάτωση», λέει η Sachs.

Συμβουλές αντηλιακής προστασίας για τα βρέφη

Για να είναι σωστά προστατευμένο ένα μωρό από τον ήλιο, οι διεθνείς οργανισμοί δίνουν τις ακόλουθες συμβουλές:

  • Κρατήστε το βρέφος σε σκιερό μερός.
  • Συμβουλευθείτε τον παιδίατρο για την σωστή αντηλιακή προστασία.
  • Σιγουρευτείτε ότι το βρέφος φοράει ρούχα που καλύπτουν πλήρως το ευαίσθητο δέρμα του.
  • Διασφαλίστε ότι φοράει καπέλο που του παρέχει επαρκή κάλυψη του προσώπου και του αυχένα.
  • Έχετε το νου σας για τυχόν ενδείξεις ηλιακού εγκαύματος ή αφυδάτωσης, όπως έντονο κλάμα, ερυθρότητα και ανησυχία.
  • Σε περίπτωση κοκκινίσματος του δέρματος, απομακρύνετε το μωρό άμεσα από τον ήλιο και τοποθετήστε κρύες κομπρέσες στις πάσχουσες περιοχές.
  • Φροντίστε για την επαρκή ενυδάτωση του μωρού με υγρά σε κατάλληλη θερμοκρασία.

Δείτε επίσης