Πνευμονία: Ποια είναι τα συμπτώματα

Για έξι ώρες σε ένα δωμάτιο έκτακτης ανάγκης του νοσοκομείου του Αγίου Λουκά, o Dakota Allen ανησυχούσε ότι θα γινόταν ένα θανατηφόρo στατιστικό στοιχείο για την πνευμονία. Είχε βήξιμο για εβδομάδες. Αρχικά η κατάσταση αγνοήθηκε γιατί θεωρήθηκε πως ήταν αρχές γρίπης. Αλλά στη συνέχεια τα φάρμακα δεν σταμάτησαν  το βήχα και η διάγνωση της πνευμονίας ήρθε όταν ήταν αρκετά επικίνδυνη. Ο Allen είχε υψηλό κίνδυνο πνευμονίας γιατί έπασχε από άσθμα. Αλλά δεν χρειάζεται να είναι κανείς ασθματικός ή ηλικιωμένος ή παιδί για να πιάσει πνευμονία.

Μια εικόνα ακτίνων Χ που δείχνει μια τριγωνική λευκή περιοχή στην αριστερή πλευρά – o κύκλος τονίζει την περιοχή,

Περίπου 1 εκατομμύριο ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες νοσηλεύονται με πνευμονία κάθε χρόνο και 50.000 πεθαίνουν από αυτή τη μόλυνση των πνευμόνων, σύμφωνα με την American Thoracic Society. Η γρίπη και η πνευμονία συχνά πάνε χέρι-χέρι το χειμώνα. Εποχική γρίπη υπάρχει, αν και δεν υπάρχει «εποχική πνευμονία».

“Η πνευμονία από μόνη της, ναι, είναι μια πιο σοβαρή διάγνωση από τη γρίπη ή το κρυολόγημα  επειδή πολλά περισσότερα άτομα νοσηλεύονται με αυτή, και πολύ περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από αυτή”, δήλωσε ο Raghavendra Adiga, ειδικός μολυσματικών ασθενειών και επικεφαλής ιατρός στο Liberty Hospital. “Η πνευμονία είναι ένας μεγάλος δολοφόνος μεταξύ των λοιμώξεων και είναι ο δεύτερος πιο συνηθισμένος λόγος εισαγωγής στο νοσοκομείο”.

Ο καθένας μπορεί να προσβληθεί από πνευμονία. Οι μισοί από τους ενήλικες με υγιές ανοσοποιητικό σύστημα που νοσηλεύονται με σοβαρή πνευμονία στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μεταξύ 18 και 57 ετών, σύμφωνα με την Thoracic Society.  Ωστόσο οι νέοι υγιείς ενήλικες έχουν μικρότερο κίνδυνο πνευμονίας από τις μικρές και μεγάλες ηλικίες. Η πάθηση γίνεται πιο σοβαρή για τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και τα άτομα με προβλήματα υγείας ή αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Κινδυνεύουν επίσης τα άτομα που πάσχουν από άσθμα, οι ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), διαβήτη, καρδιακή ανεπάρκεια και άλλα προβλήματα υγείας που επιβαρύνουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Άλλες ομάδες που βρίσκονται σε κίνδυνο περιλαμβάνουν ασθενείς με μεταμόσχευση και καρκινοπαθείς που έκαναν χημειοθεραπεία. Τέλος, οι άνθρωποι που καπνίζουν βρίσκονται σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο από τους μη καπνιστές.

Μην αγνοείτε το πόνο στο στήθος

Οι άνθρωποι μπορεί να μην γνωρίζουν ότι έχουν πνευμονία επειδή τα συμπτώματα μιμούνται αυτά της γρίπης ή του κρυολογήματος αλλά διαρκούν περισσότερο. Ακόμα και οι επαγγελματίες υγείας μπορεί να μην αντιληφθούν τα συμπτώματα που οι ίδιοι έχουν.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν θωρακικό πόνο όταν αναπνέετε, βήχα με φλέγμα, πυρετό και δύσπνοια. Μπορεί να έχετε  πυρετό μαζί με πολλά άλλα συμπτώματα. Πολλές φορές οι ασθενείς δεν μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά μεταξύ του έχω πνευμονία, έχω κρυολόγημα ή γρίπη. Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι αν σας κόβετε η ανάσα. Τότε πρέπει οπωσδήποτε να το ελέγξετε. Σε αντίθεση με τους πόνους του σώματος που σχετίζονται με τη γρίπη, η πνευμονία μπορεί να αποκαλυφθεί αν έχετε πόνο όταν παίρνετε μια βαθιά ανάσα.

Οι θωρακικοί πόνοι είναι ένα άλλο προειδοποιητικό σημάδι. Εάν αισθάνεστε πόνο σε μια περιοχή του στήθους σας μπορεί να έχετε πνευμονία αν και αυτό δεν αποτελεί εγγύηση.

Ούτε επειδή έχετε βήχα σημαίνει ότι έχετε πνευμονία. Ο μόνος τρόπος για να τη διάγνωση είναι η εξέταση από το γιατρό που μερικές φορές περιλαμβάνει ακτινογραφία θώρακα. Αυτό είναι λίγο πολύ το χρυσό πρότυπο. Χρειάζεστε μια ακτινογραφία για να διαπιστωθεί αν έχετε πνευμονία ή όχι.

Σπάνια η πνευμονία να βελτιωθεί χωρίς θεραπεία. Συνήθως οι πάσχοντες γίνονται πιο άρρωστοι.

Η πρόληψη της πνευμονίας περιλαμβάνει συνηθισμένες συνήθειες υγιεινής και εμβόλια. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συστήνουν δύο είδη εμβολίων για άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη της πνευμονιοκοκκικής νόσου, τον τύπο πνευμονίας που προκαλείται από τα βακτήρια του πνευμονόκοκκου (Streptococcus pneumoniae). Συνιστάται το εμβόλιο PCV13 για όλα τα παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών και για άτομα ηλικίας άνω των 2 ετών με ορισμένες ιατρικές παθήσεις.

Το εμβόλιο είναι και για ενήλικες υψηλού κινδύνου, άτομα που έχουν άσθμα, ΧΑΠ, καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος. Το CDC συνιστά επίσης το εμβόλιο PPSV23 για όλους τους ενήλικες ηλικίας άνω των 65 ετών, για όποιον είναι μεταξύ 2 και 64 ετών με ορισμένες ιατρικές παθήσεις και για ενήλικες από 19 έως 64 ετών που καπνίζουν τσιγάρα.

Το εμβόλιο για τα παιδιά “δουλεύει” καλά μειώνοντας τα περιστατικά σχεδόν κατά το ήμισυ από τότε που κυκλοφόρησε στην αγορά. Κι επειδή εμβολιάζονται τα παιδιά, η πνευμονία δεν εξαπλώνεται τόσο πολύ στους ενήλικες όσο στο παρελθόν.

Ο τρόπος αποφυγής της πνευμονίας; Μείνετε μακριά από τους άρρωστους και πλένετε τα χέρια σας. Καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας όταν βήχετε ή φταρνίζεστε. Το πλύσιμο των χεριών σας είναι το πιο σημαντικό πράγμα στο οποίοι οι άνθρωποι δεν δίνουν προσοχή. Πρέπει να πλένετε τα χέρια σας όσο το δυνατόν συχνότερα, ειδικά πριν φάτε ή πιείτε. Και βέβαια, κόψτε το τσιγάρο αν καπνίζετε.

Πηγή: medicalxpress.com.

Δείτε επίσης