Η ενυδάτωση είναι σημαντική όταν κάνετε πεζοπορία στη ζέστη

Η επιστημονική βιβλιογραφία αναφέρει ότι περίπου το 25% των περιπτώσεων ασθένειας που σχετίζονται με τη θερμότητα είναι αποτέλεσμα μιας ανισορροπίας υγρών, και όχι μόνο της έκθεσης στη θερμότητα.

Νέα έρευνα από το κρατικό πανεπιστήμιο της Αριζόνα επιδιώκει να κατανοήσει τι ακριβώς τι συμβαίνει στο σώμα καθώς ανταποκρίνεται στο θερμικό στρες, εξετάζοντας τα επίπεδα ενυδάτωσης, τη θερμοκρασία του πυρήνα και την απώλεια ιδρώτα, με σκοπό την ανάπτυξη παρεμβάσεων για εκείνους των οποίων ορεινή περιπλάνηση είναι μέρος της ζωής τους.

Τα ευρήματα μιας τέτοιας μελέτης δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο International Journal of Environmental Research and Public Health, και δείχνουν ότι, σε σύγκριση με τις μέτριες καιρικές συνθήκες, η απόδοση των πεζοπόρων κατά τη διάρκεια θερμών καιρικών συνθηκών ήταν πράγματι μειωμένη, με αποτέλεσμα χαμηλότερες ταχύτητες πεζοπορίας και αυξημένο κίνδυνο ασθένειας που σχετίζεται με τη θερμότητα.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι πεζοπόροι δεν έφεραν αρκετό υγρό μαζί τους για να αντισταθμίσουν την απώλεια του ιδρώτα. Διαπίστωσαν επίσης ότι οι συμμετέχοντες με λιγότερη αεροβική ικανότητα επηρεάστηκαν αρνητικά από το θερμικό στρες.

“Οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές για τους πεζοπόρους είναι πολύ ευρείες και προσανατολίζονται περισσότερο στην ασφάλεια παρά στον ποσοτικό προσδιορισμό της επαρκούς ποσότητας υγρού που χρειάζονται”, δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής Floris Wardenaar. “Οι οδηγίες επίσης δεν λαμβάνουν υπόψη τα επίπεδα φυσικής κατάστασης ή τη σημασία της σταδιακής έκθεσης στη θερμότητα”.

Στη μελέτη, 12 συμμετέχοντες -επτά γυναίκες και πέντε άνδρες στα 20 τους- κλήθηκαν να κάνουν πεζοπορία σε βουνό μια μέτρια ημέρα (20 βαθμοί Κελσίου ) και στη συνέχεια πάλι σε μια καυτή ημέρα (40,5 βαθμοί Κελσίου). Τους είπαν να προετοιμαστούν όπως συνήθως, φέρνοντας όσο νερό νόμιζαν ότι θα χρειαζόταν και τους ζητήθηκε να περπατήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Πριν από το περπάτημά τους, καταγράφηκε ο μεταβολισμός ανάπαυσης των συμμετεχόντων για να εκτιμηθεί η παραγωγή ενέργειας κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας. Το βάρος, ο καρδιακός ρυθμός, η θερμοκρασία του πυρήνα και η κατάσταση ενυδάτωσης μετρήθηκαν πριν και μετά την αύξηση, και το  πόσα υγρά κατανάλωσαν παρακολουθήθηκε καθόλη τη διάρκεια.

Χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα, οι ερευνητές μπόρεσαν να υπολογίσουν το ποσοστό απώλειας ιδρώτα των συμμετεχόντων μέσω της μείωσης του σωματικού τους βάρους, το οποίο ήταν κατά μέσο όρο περίπου στο 1%, εάν οι συνθήκες ήταν ζεστές ή μέτριες.

“Η μείωση κατά 1% σωματικού βάρους είχε διαφορετικούς λόγους”, δήλωσε ο Wardenaar. “Κατά τη διάρκεια καυτών συνθηκών, τα ποσοστά ιδρώτα των συμμετεχόντων ήταν υψηλότερα ενώ έπιναν περισσότερο, συχνά με αποτέλεσμα να καταναλώσουν όλα τα υγρά που είχαν. Σε μέτριες συνθήκες, οι ρυθμοί ιδρώτα ήταν χαμηλότεροι και οι συμμετέχοντες έπιναν λιγότερο. Η απώλεια σωματικού βάρους κατά 1% θεωρείται διαχειρίσιμη και δεν είναι πιθανό να οδηγήσει σε επιβλαβή μείωση της απόδοσης. Η ανησυχία μου είναι ότι όταν οι άνθρωποι περπατούν περισσότερο από 80 έως 90 λεπτά σε ζεστές συνθήκες χωρίς να φέρουν αρκετό υγρό, με αποτέλεσμα μεγαλύτερες απώλειες σωματικού βάρους”.

Συνολικά, σε σύγκριση με τις μέτριες συνθήκες, οι θερμές συνθήκες μείωσαν την απόδοση πεζοπορίας κατά 11%, μείωσαν την αερόβια ικανότητα κατά 7% και αύξησαν τη θερμοκρασία του πυρήνα κατά 19%. Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες χρειάστηκαν περίπου 20 λεπτά περισσότερο για να ολοκληρώσουν την πεζοπορία τους κατά τη διάρκεια των καυτών συνθηκών, κάτι που θεωρητικά θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης ασθένειας που σχετίζεται με τη θερμότητα.

“Η θερμότητα σε επιβραδύνει”, εξήγησε ο Wardenaar. “Αυτό που συνήθως μπορείτε να κάνετε πεζοπορία σε 75 λεπτά υπό μέτριες συνθήκες μπορεί να διαρκέσει έως και 95 λεπτά στη ζέστη. Είναι κάτι που πρέπει να λαμβάνουν υπόψη οι άνθρωποι, ειδικά όταν η πεζοπορία τους θα υπερβεί ουσιαστικά τα 90 λεπτά”.

Είναι επίσης σημαντικό να είστε καλά ενυδατωμένοι πριν βγείτε για πεζοπορία, είπε ο Wardenaar. Και αποφύγετε το αλκοόλ, καθώς μπορεί να συμβάλει στην αφυδάτωση.

Δείτε επίσης