Η βιταμίνη D βοηθάει στο αδυνάτισμα

Μια νέα κλινική μελέτη που παρουσιάστηκε την περασμένη Παρασκευή στο Διεθνές και Πανευρωπαϊκό συνέδριο κατά της Παχυσαρκίας (ECOICO 2020) που διεξήχθη διαδικτυακά, έδειξε ότι υπάρχει θετική επίδραση των συμπληρωμάτων βιταμίνης D3 στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

«Τα αποτελέσματα της τυχαιοποιημένης, ελεγχόμενης με εικονικό σκεύασμα, διπλά τυφλής μελέτης που διεξήχθη στην Ευρωκλινική Αθηνών, και δείχνουν ότι η συμπληρωματική χορήγηση 3.000 IU (Διεθνών μονάδων) χοληκαλσιφερόλης (βιταμίνη D3) σε μορφή στοματικού σπρέι, σε παχύσαρκα άτομα που ακολουθούσαν συγκεκριμένη δίαιτα αδυνατίσματος, οδήγησε μέσα σε 3 μήνες όχι μόνο στην απόλυτη αποκατάσταση των επιπέδων της βιταμίνη D3 αλλά και σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους και σωματικού λίπους σε σχέση με εκείνο με τα άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο, ανέφερε ο Kλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Δρ. Κωνσταντίνος Ξένος, ο οποίος παρουσίασε την κλινική μελέτη στο συνέδριο.

«Τα παχύσαρκα άτομα που έλαβαν βιταμίνη D έχασαν στο 3μηνο παρακολούθησης 2% περισσότερο σωματικό λίπος από αυτά που έλαβαν το placebo», συνέχισε ο Δρ. Ξένος.

«Μέχρι σήμερα οι δύο μεγάλες δημοσιευμένες ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις που υπάρχουν, καταλήγουν σε διφορούμενα αποτελέσματα ως προς την επίδραση της βιταμίνης D στο αδυνάτισμα. Η μία μελέτη (Metabolism. 2019 Mar;92:193-205) δεν δείχνει θετική έκβαση ενώ η άλλη (MedicinaKaunas. 2019 Jul 12;55(7):368) καταλήγει σε θετικά αποτελέσματα, με δόσεις όμως της βιταμίνης D που είναι πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με την πρώτη μελέτη.

Όπως και να έχει το τοπίο δεν είναι ξεκάθαρο και απαιτούνται περισσότερες κλινικές μελέτες, μεγαλύτερης διάρκειας. Το μόνο σίγουρο μέχρι σήμερα είναι ότι η παχυσαρκία συσχετίζεται ισχυρά με την υποβιταμίνωση D, ανέφερε ο Δρ. Ξένος.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 125 παχύσαρκα άτομα από τα οποία ελήφθη και δείγμα DNA προκειμένου να διαπιστωθεί αν η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3 κατά την εφαρμογή της δίαιτας αδυνατίσματος, διαφοροποιεί την έκβαση στην απώλεια βάρους σε σχέση με συγκεκριμένους πολυμορφισμούς γονιδίων (γενετικές «μεταλλάξεις»). Ακόμη διερευνήθηκε αν αυτοί οι πολυμορφισμοί οδηγούν σε διαφορές στην απώλεια σωματικού λίπους και βάρους ασχέτως λήψης βιταμίνης D.

Ο Δρ. Ξένος κατέληξε: «Ανάμεσα στα παχύσαρκα άτομα που έλαβαν βιταμίνη D3, διερευνώντας τον πολυμορφισμό rs1042713 του γονιδίου ADRB2 βρήκαμε μεγαλύτερη μείωση του σωματικού λίπους για τους ομοζυγώτες ΑΑ σε σχέση με τους ετεροζυγώτες. Επίσης ανάμεσα στους συμμετέχοντες που έλαβαν το εικονικό σκεύασμα, διερευνώντας τον πολυμορφισμό rs1544410 του γονιδίου VDR διαπιστώσαμε μεγαλύτερη μείωση στον δείκτη μάζας σώματος για τους ομοζυγώτες ΑΑ σε σχέση με τους ομοζυγώτες GG».

Στη μελέτη, η απώλεια σωματικού βάρους οδήγησε από μόνη της σε στατιστικά σημαντική αύξηση των επιπέδων της 25OHD (βιταμίνης D), όμως σε κλινικό επίπεδο αυτή η αύξηση είναι μικρή και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποκαταστήσει τα επίπεδα της 25OHD σε άτομα με έλλειψη ή ανεπάρκεια, χωρίς τη συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3.

Η βιταμίνη D φαίνεται να διαδραματίζει ρόλο έναντι της παχυσαρκίας μέσα από μια σειρά επιδράσεων στην ινσουλίνη και στους υποδοχείς της αλλά και σε κυτoκινες που εμφανίζονται σε υψηλά επίπεδα στα παχύσαρκα άτομα.

Δείτε επίσης