Οι πολλές επιλογές μας κάνουν πιο ατομικιστές

Σύμφωνα με έρευνες, ο μέσος άνθρωπος λαμβάνει εκατοντάδες αποφάσεις την μέρα. Αυτές οι αποφάσεις κυμαίνονται από κοσμικές -τι χρώμα πουκάμισο θα φορέσετε- έως σημαντικές, εάν θα εμβολιαστείτε ή όχι.

Οι μελέτες διαπιστώνουν ότι η επιλογή -ένα ολοένα και πιο εμφανές χαρακτηριστικό πολλών πολιτιστικών πλαισίων- συνδέεται με μια σειρά από προηγουμένως μη τεκμηριωμένες συνέπειες συμπεριφοράς. Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται τις πράξεις τους ως επιλογές, αισθάνονται ισχυρότεροι από τους άλλους, έλκονται από ιδέες ανεξαρτησίας και αισθάνονται εξουσιοδοτημένοι να εκφράζουν τις απόψεις τους. Η επιλογή του τι θα φάμε και ποιο σαμπουάν θα αγοράσουμε μπορεί να μοιάζει με ασήμαντες ενέργειες, ωστόσο η τρέχουσα έρευνα διαπιστώνει ότι η προτίμηση της επιλογής από μόνη της μπορεί να έχει μια σειρά ισχυρών ψυχολογικών επιδράσεων. Καθώς οι ιδέες και οι πρακτικές επιλογής γίνονται όλο και πιο εμφανείς παγκοσμίως, πιθανότατα θα τροφοδοτήσουν μια σειρά απρόβλεπτων συνεπειών, συμπεριλαμβανομένης της αίσθησης του εαυτού ως ανεξάρτητου, και έτσι θα συμβάλουν στην άνοδο του παγκόσμιου ατομικισμού.

“Η Αμερική αποκαλείται δημοκρατία της επιλογής”, λέει η Shilpa Madan, επίκουρη καθηγήτρια μάρκετινγκ στο Pamplin College of Business. “Απλώς μπείτε στο σούπερ μάρκετ και θα δείτε μια εκπληκτική ποικιλία από μπισκότα”. Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, ο αριθμός των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ αυξήθηκε από σχεδόν 9.000 σε 47.000, σύμφωνα με το Food Marketing Institute, έναν εμπορικό όμιλο.

Ενώ η ποικιλία επιλογών θεωρείται ευρέως ως θετική συνέπεια της οικονομικής ανάπτυξης, τί αντίκτυπο έχει αυτή η έκρηξη επιλογών στην ψυχή του ατόμου, και περαιτέρω, της κοινωνίας στο σύνολό της; Περισσότερο από ποτέ, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εκτίθενται σε ιδέες επιλογής και έχουν ευκαιρίες να κάνουν επιλογές. Ποιες είναι οι συνέπειες αυτής της ραγδαίας διευρυνόμενης έκθεσης σε ιδέες και την πρακτική της επιλογής;

Σε μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη στα Proceedings of the National Academy of Sciences, η Madan απεικονίζει πώς αυτή η επιλογή έχει μια σειρά ισχυρών ψυχολογικών επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της ενδυνάμωσης του ατομικισμού. “Το να σκέφτεσαι να κάνεις επιλογές σε κάνει πιο ανεξάρτητο και πιο ανήσυχο για τα προσωπικά σου συμφέροντα”, εξήγησε. “Ο άνθρωπος γίνεται πιο ατομικιστής”.

Η Madan σημειώνει ότι αυτές οι επιλογές δεν χρειάζεται να αλλάξουν τη ζωή για να έχουν αντίκτυπο. “Οι επιλογές θα μπορούσαν να είναι ασήμαντες. Ίσως ξυπνήσατε σήμερα το πρωί και επιλέξατε να φάτε δημητριακά για πρωινό αντί για αυγά”, είπε. “Επιλέξατε να σας αρέσουν μερικές αναρτήσεις στο Instagram, αλλά αγνοήσατε αρκετές άλλες. Αυτή η απλή αίσθηση επιλογής, ότι είστε στη θέση του οδηγού, κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ότι είναι ανεξάρτητοι και σημαντικοί. Λέγεται ότι κάνουμε επιλογές που διαμορφώνουν το περιβάλλον μας, αλλά οι περισσότεροι από εμάς δεν συνειδητοποιούμε το πώς διαμορφώνουν εμάς. Αυτή η εστίαση στον εαυτό μας δεν είναι απαραίτητα κακή. Στην πραγματικότητα, μπορεί να έχει μια σειρά θετικών συνεπειών για το άτομο. Όταν οι άνθρωποι θεωρούν τον εαυτό τους ως ανεξάρτητο, είναι λιγότερο πιθανό να ανεχτούν παρενόχληση ή διακρίσεις, πιο πρόθυμοι να υψώσουν τη φωνή τους και πιο πρόθυμοι να διαπραγματευτούν καλύτερες συνθήκες για τον εαυτό τους”.

Ωστόσο, η αύξηση του ατομικισμού μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για τη συλλογική ευημερία. “Η επιλογή είναι καλή για το άτομο αλλά θα μπορούσε να είναι κακή για την κοινωνία”, εξήγησε η Madan. “Καθώς οι άνθρωποι γίνονται πιο ανεξάρτητοι, πιο ατομικιστές και πιο συμφεροντολόγοι, γίνεται πιο δύσκολο να αναλάβουν συλλογική δράση.

Όπως εξήγησε η Madan, δυνητικά βλέπουμε αυτές τις αρνητικές συνέπειες τώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας της νόσου COVID-19, καθώς οι άνθρωποι επιλέγουν όλο και περισσότερο να διεκδικήσουν την ανεξαρτησία τους, για παράδειγμα, χωρίς να φορούν μάσκες ή να μην εμβολιαστούν. “Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος αυτή τη στιγμή -η πανδημία COVID-19, η κλιματική αλλαγή, οι διακρίσεις, η προκατάληψη και η ανισότητα- χρειάζονται συλλογική δράση, χρειάζονται άτομα να εργαστούν μαζί για το συνολικό καλό”.

Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θεμελιώθηκαν στα ιδανικά του ατομικισμού, τι γίνεται με τις πιο κολεκτιβιστικές κοινωνίες; Μήπως η προεξέχουσα επιλογή έχει τον ίδιο αντίκτυπο σε ανθρώπους των εθνών όπου ο ατομικισμός δεν είναι τόσο παραγωγικός; Σύμφωνα με την έρευνά της Madan, ο αντίκτυπος είναι ο ίδιος, ανεξάρτητα από τον πολιτισμό. “Επαναλαμβάνεται σε πολλούς πολιτισμούς. Από την Αμερική, η οποία είναι ήδη πολύ ατομικιστική, μέχρι τη Σιγκαπούρη και την Ινδία που είναι και οι δύο κολεκτιβιστικές χώρες”.

Μια ματιά στο διάδρομο ενός σούπερ μάρκετ ή στην αρχική οθόνη του Netflix δείχνει ότι οι επιλογές μας αυξάνονται. Λοιπόν, τι μπορεί να γίνει για να διασφαλιστεί ότι η εστίασή μας στον ατομικισμό δεν αποβαίνει εις βάρος του συνολικού καλού;

Σύμφωνα με τη Madan, αυτό απαιτεί περαιτέρω έρευνα. “Ως ερευνητές, προσπαθούμε να βρούμε παρεμβάσεις για συγκεκριμένα πλαίσια όπου μπορούμε να μετριάσουμε αυτή την αρνητική επίδραση της επιλογής στη συλλογική ευημερία”, είπε. “Τι είδους παρεμβάσεις μπορούμε να δημιουργήσουμε για να κάνουμε τους ανθρώπους να φορούν μάσκα ή να εμβολιαστούν ή να φροντίζουν το περιβάλλον;”

Στο μεταξύ, η Madan επανέλαβε ότι οι επιλογές προορίζονται να γίνουν σκόπιμα και συνειδητά. Αναφέρθηκε στο σύνθημα του Virginia Tech που σχετίζεται με τη διασφάλιση ότι παίρνουμε τις σωστές αποφάσεις, τόσο για εμάς όσο και για την κοινότητα. “Το σύνθημα του Virginia Tech, Ut Prosim (That I May Serve), μιλάει γι ‘αυτό. Κάντε επιλογές που δεν είναι μόνο αυτοεξυπηρετούμενες αλλά και καλές για τους γύρω σας”.

Πηγή: The salience of choice fuels independence: Implications for self-perception, cognition, and behavior, Proceedings of the National Academy of Sciences (2021). DOI: 10.1073/pnas.2021727118.

Δείτε επίσης