Ο ουλώδης ιστός στην καρδιά συσχετίστηκε με ανώμαλους καρδιακούς ρυθμούς μεταξύ υγιών, μακροχρόνιων ανδρών αθλητών αντοχής ηλικίας 50 ετών και άνω, αυξάνοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, σύμφωνα με μια μικρή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Circulation: Cardiovascular Imaging, ένα περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Ένας ακανόνιστος ρυθμός που προέρχεται από μια κοιλιακή καρδιακή κοιλότητα, που ονομάζεται κοιλιακή ταχυκαρδία, θεωρείται από τους πιο σοβαρούς τύπους ανώμαλου καρδιακού ρυθμού. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνος και μπορεί να οδηγήσει σε αιφνίδιο καρδιακό θάνατο. Η αιφνίδια καρδιακή ανακοπή είναι μια κύρια αιτία θανάτου στους αθλητές, που επηρεάζει κυρίως τους ηλικιωμένους άνδρες.
Η μυοκαρδιακή ίνωση -η ουλοποίηση ή η πάχυνση του καρδιακού μυϊκού ιστού- έχει προηγουμένως συνδεθεί με ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς. Ωστόσο, το πώς επηρεάζει τους κατά τα άλλα υγιείς αθλητές αντοχής παραμένει ασαφές.
«Οι επικίνδυνοι καρδιακοί ρυθμοί κατά τη διάρκεια της άθλησης είναι ευτυχώς σπάνιοι», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Peter Swoboda, αναπληρωτής καθηγητής καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Leeds στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Σε ορισμένους αθλητές με υψηλή εκπαίδευση -ιδιαίτερα καθώς μεγαλώνουν- είναι δυνατό να εντοπιστεί ουλωμένος καρδιακός ιστός μέσω μαγνητικής τομογραφίας. Θέλαμε να διερευνήσουμε εάν οι επικίνδυνοι καρδιακοί ρυθμοί σε αθλητές αντοχής μπορεί να προκαλούνται από ουλές στην καρδιά.
«Ο κύριος στόχος μας ήταν να βοηθήσουμε τους αθλητές αντοχής να συνεχίσουν να συμμετέχουν με ασφάλεια στον αθλητισμό, ιδιαίτερα καθώς μεγαλώνουν», είπε.
Η μελέτη, που ονομάζεται VENTOUX, πήρε το όνομά της από μια διάσημη ορειβασία στον παγκοσμίου φήμης αγώνα ποδηλασίας Tour de France. Οι ερευνητές παρακολούθησαν 106 άνδρες ποδηλάτες/τριαθλητές ηλικίας 50 ετών και άνω, οι οποίοι δεν είχαν συμπτώματα καρδιακής νόσου. Όλοι προπονούνταν τουλάχιστον 10 ώρες την εβδομάδα για 15 χρόνια ή περισσότερο.
Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε καρδιαγγειακή μαγνητική τομογραφία, μια εξειδικευμένη εξέταση που χρησιμοποιεί μαγνητικά πεδία για την παραγωγή λεπτομερών εικόνων της καρδιάς. Τους είχε επίσης εμφυτευτεί ένας καταγραφέας ηλεκτροκαρδιογραφήματος κάτω από το δέρμα του στήθους τους που κατέγραφε κάθε καρδιακό παλμό επί δύο χρόνια.
Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης δύο ετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν:
- Σχεδόν οι μισοί αθλητές (47,2%) εμφάνισαν σημάδια ουλής στην αριστερή κοιλία της καρδιάς.
- Περίπου το 3% των αθλητών εμφάνισε έναν παρατεταμένο, δυνητικά επικίνδυνο γρήγορο καρδιακό ρυθμό που προερχόταν από τις κάτω κοιλότητες της καρδιάς, ενώ το 19% παρουσίασε μικρότερες εκρήξεις ταχυπαλμιών.
Οποιοσδήποτε συμμετέχων ανέπτυξε έναν δυνητικά επιβλαβή ρυθμό ειδοποιήθηκε επειγόντως για την αξιολόγηση των συμπτωμάτων και του ζητήθηκε να αναζητήσει ανεξάρτητη ιατρική βοήθεια.
«Δεν περιμέναμε η συσχέτιση μεταξύ ουλών και κοιλιακών καρδιακών αρρυθμιών να είναι τόσο ισχυρή», δήλωσε ο Swoboda. «Παρόμοια ευρήματα έχουν αναφερθεί σε ασθενείς με καρδιοπάθεια. Ωστόσο, δεν το περιμέναμε αυτό σε υγιείς αθλητές επιδόσεων. Ο Swoboda προέτρεψε κάθε αθλητή που βιώνει πόνο στο στήθος, ζάλη ή αίσθημα παλμών κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας να αναζητήσει θεραπεία και επίσης συμβούλεψε: «Είναι σημαντικό όλοι όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό να γνωρίζουν την ΚΑΡΠΑ και πώς να χρησιμοποιούν έναν αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή».
Παρόλο που η ετήσια συχνότητα αιφνίδιου καρδιακού θανάτου κατά τη διάρκεια του αθλητισμού ποικίλλει μεταξύ των μελετών, ο ετήσιος ρυθμός μη φυσιολογικών καρδιακών ρυθμών που ανιχνεύθηκαν σε αυτή τη μελέτη ήταν σημαντικά υψηλότερος από τα ποσοστά στον γενικό πληθυσμό.
Η μελέτη έχει αρκετούς περιορισμούς, όπως η συμπερίληψη ενός μικρού αριθμού πολύ επιλεγμένων συμμετεχόντων. Τα ευρήματα ενδέχεται να μην ισχύουν για άτομα που δεν εκπροσωπούνται στη μελέτη: γυναίκες, μη αθλητές ή μη Ευρωπαίους ποδηλάτες. Επιπλέον, τα ευρήματα δεν μπόρεσαν να διαφοροποιήσουν εάν η ίδια η καρδιακή ουλή ήταν η αιτία των κοιλιακών καρδιακών αρρυθμιών ή αν ήταν δείκτης για μια ξεχωριστή υποκείμενη διαδικασία.
Περισσότερες πληροφορίες: Ventricular Arrhythmia and Cardiac Fibrosis in Endurance Experienced Athletes (VENTOUX), Circulation Cardiovascular Imaging (2025). DOI: 10.1161/CIRCIMAGING.125.018470.