Το τάι-τσι κάνει καλό στην ψυχολογία

Οι ήπιες σωματικές, αναπνευστικές και πνευματικές ασκήσεις του «τάι-τσι», της διαδεδομένης στη Δύση αρχαίας κινεζικής πρακτικής, βελτιώνουν την ψυχική ευεξία και τη νοητική υγεία των ηλικιωμένων ανθρώπων, σύμφωνα με μια νέα κορεατο-βρετανική επιστημονική έρευνα, η οποία πάντως δεν επιβεβαιώνει άλλα οφέλη, που κατά καιρούς έχουν αναφερθεί για όσους ασκούν αυτή την «τέχνη». Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ανατολικής Ιατρικής της Ν. Κορέας και της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Έξετερ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό αθλητικής ιατρικής “British Journal of Sports Medicine”, αξιολόγησαν και συνέκριναν τα ευρήματα των σημαντικότερων (35 σε αριθμό) ιατρικών μελετών -στην αγγλική, κινεζική και κορεατική γλώσσα- που έχουν γίνει ως τώρα σχετικά με το τάι-τσι.

Κατέληξαν έτσι ότι υπάρχουν «θετικώς πειστικά» στοιχεία πως οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι ασκούνται στο τάι-τσι, αποκτούν καλύτερη ισορροπία (πέφτουν έτσι πιο σπάνια) και αυξημένο αίσθημα ευεξίας από σωματική και ψυχολογική πλευρά. Από την άλλη όμως, το τάι-τσι «φαίνεται να είναι αναποτελεσματικό» για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων καρκίνου ή της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και γενικότερα δεν φαίνεται αποτελεσματικό κατά των χρόνιων φλεγμονωδών παθήσεων.

Πιο αντιφατικά είναι τα ευρήματα των έως τώρα μελετών σχετικά με το κατά πόσο το τάι-τσι βελτιώνει την αρτηριακή πίεση, το διαβήτη τύπου 2, τα καρδιοαγγειακά προβλήματα, την οστεοπόρωση, τη μυϊκή εξασθένηση κ.α.

Πολλές ιατρικές έρευνες που έχουν γίνει ως σήμερα πάνω στο ζήτημα, κρίνονται ανεπαρκείς ή προβληματικές λόγω κακού σχεδιασμού ή υψηλού κινδύνου για (συνήθως θετική) προκατάληψη εκ μέρους των ερευνητών. Συχνά τέτοιες μελέτες για το τάι-τσι γίνονται σε μικρό δείγμα του πληθυσμού, ενώ σπάνια υπάρχει μια παράλληλη «ομάδα ελέγχου» από άτομα που δεν κάνουν τάι-τσι, ώστε να γίνεται σύγκριση και να εξασφαλίζεται ότι τα ευρήματα είναι αντικειμενικά.

Το τάι-τσι περιλαμβάνει κυρίως βαθιές αναπνοές και τεχνικές χαλάρωσης, σε συνδυασμό με αργές και απαλές κινήσεις. Από φιλοσοφική πλευρά, βασίζεται σε ένα μίγμα βουδιστικών, ταοϊστικών και κομφουκιανικών πεποιθήσεων, με κεντρικό δόγμα την ύπαρξη μιας αρσενικής-θετικής (γιανγκ) και μιας αρνητικής-θηλυκής δύναμης (γιν), που υποτίθεται ότι κυβερνούν τη σωματική και πνευματική υγεία. Η ασθένεια θεωρείται ότι πηγάζει από μια ανισορροπία αυτών των δύο δυνάμεων -που υπάρχουν γενικότερα στη φύση και ειδικότερα στο σώμα κάθε ανθρώπου- και σκοπός του τάι-τσι είναι η αποκατάσταση αυτής της ισορροπίας.

Η νέα έρευνα πάντως συνιστά το τάι-τσι στους ηλικιωμένους, καθώς σε αυτούς φαίνεται πως αποδεδειγμένα έχει να προσφέρει μια σειρά από φυσικά και ψυχικά οφέλη.

Δείτε επίσης