Ποιοι χρειάζονται τα συμπληρώματα διατροφής

symplhromata diatrofhs 4Μπορείτε να λάβετε ολόκληρη την ποσότητα της βιταμίνης C που χρειάζεστε σε μία ημέρα τρώγοντας μόνο ένα πορτοκάλι ή παίρνοντας ένα συμπλήρωμα βιταμίνης C. Συνεπώς, τι είναι καλύτερο; Το πορτοκάλι διότι περιέχει και άλλα θρεπτικά στοιχεία. Ο καλύτερος τρόπος, για να λαμβάνετε τις βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία που χρειάζεστε, είναι μέσω της τροφής και όχι των συμπληρωμάτων.

Πολλοί ενήλικες παίρνουν συμπληρώματα βιταμινών τακτικά. Κάποιοι τα θεωρούν ουσιαστικά υποκατάστατα τροφής και άλλοι τα θεωρούν αβλαβή ασφάλεια. Ένα καθημερινό συμπλήρωμα πολυβιταμινών και μεταλλικών στοιχείων που παρέχει σχεδόν 100% των διατροφικών συστάσεων δεν είναι βλαβερό και μπορεί να είναι ευεργετικό, εάν η διατροφή σας δεν περιλαμβάνει μία ευρεία ποικιλία τροφών. Ωστόσο, τα συμπληρώματα δεν παρέχουν άλλα σημαντικά στοιχεία, που περιέχονται στην τροφή όπως για παράδειγμα οι φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά.

Προτού όμως πάρετε κάποιο συμπλήρωμα διαφορετικό από τις συνηθισμένες πολυβιταμίνες και τα συμπληρώματα μεταλλικών στοιχείων, συμβουλευτείτε το γιατρό ή το διαιτολόγο σας. Είναι επίσης σημαντικό να μην πάρετε μεγαλύτερη από τη συνιστώμενη δοσολογία. Ορισμένες βιταμίνες ή αντιοξειδωτικά μπορεί να είναι επιβλαβή, εάν ληφθούν σε μεγάλες ποσότητες.

Οφέλη της τροφής και συμπληρώματα βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων

Οι ολόκληρες τροφές παρέχουν κάποια οφέλη, τα οποία δε συναντούμε στα χάπια:

• Οι ολόκληρες τροφές είναι σύνθετες. Περιέχουν μία ποικιλία θρεπτικών συστατικών, τα οποία χρειάζεται το σώμα σας. Ένα πορτοκάλι, για παράδειγμα, δεν παρέχει μόνο βιταμίνη C αλλά και βήτα καροτίνη, ασβέστιο και άλλες θρεπτικές ουσίες.

• Οι ολόκληρες τροφές παρέχουν φυτικές ίνες. Οι ίνες είναι σημαντικές για την πέψη και βοηθούν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2 και της δυσκοιλιότητας.

Οι ολόκληρες τροφές περιέχουν χημικές ουσίες φυτικής προέλευσης. Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν διάφορες χημικές ουσίες, όπως το λυκοπένιο και τα φλαβονοειδή. Οι ουσίες αυτές είναι ενώσεις που παράγονται με φυσικό τρόπο από τα φυτά, για να προστατευτούν από τα βακτήρια, τους ιούς και τους μύκητες. Σε αντίθεση με τις βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία, οι ουσίες αυτές δεν έχουν καμία γνωστή θρεπτική αξία. Ωστόσο, βοηθούν στην προστασία από διάφορες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων

Για τους περισσότερους ανθρώπους μία υγιής διατροφή παρέχει αρκετές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Ωστόσο, ένα συμπλήρωμα βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων μπορεί να ενδείκνυται, εάν:

Είστε ηλικίας 65 ετών και άνω. Με την πάροδο της ηλικίας τα διάφορα προβλήματα υγείας μπορεί να οδηγήσουν σε ένα φτωχό διαιτολόγιο καθιστώντας δύσκολο για εσάς να λάβετε τις βιταμίνες που έχετε ανάγκη. Επιπλέον, το σώμα σας ενδέχεται να μην μπορεί να απορροφήσει τη βιταμίνη Β6, τη βιταμίνη Β12 και τη βιταμίνη D τόσο καλά, όσο στο παρελθόν, καθιστώντας τα συμπληρώματα απαραίτητα. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι ένα πολυβιταμινούχο σκεύασμα μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος και να μειώσει τον κίνδυνο κάποιων λοιμώξεων, καθώς μεγαλώνετε.

Είστε γυναίκα μετά την εμμηνόπαυση. Για κάποιες γυναίκες μπορεί να είναι δύσκολο να λάβουν τις συνιστώμενες ποσότητες ασβεστίου και βιταμίνης D χωρίς συμπληρώματα διατροφής. Τα συμπληρώματα τόσο του ασβεστίου όσο και τις βιταμίνης D έχουν δείξει ότι προστατεύουν από την οστεοπόρωση.

Δεν τρώτε σωστά. Εάν δεν καταναλώνετε τις συνιστώμενες πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως, ένα συμπλήρωμα πολυβιταμίνης είναι μια λογική επιλογή. Εντούτοις, η καλύτερη επιλογή θα ήταν να βελτιώσετε τη διατροφή σας.

Κάνετε μια δίαιτα με λίγες θερμίδες. Εάν καταναλώνετε λιγότερες από 1.000 θερμίδες ημερησίως, ένα συμπλήρωμα βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων μπορεί να είναι ευεργετικό.

Καπνίζετε. Ο καπνός μειώνει την απορρόφηση πολλών βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Β6, της βιταμίνης Β12, της βιταμίνης C, του φολικού οξέος και της νιασίνης.

Πίνετε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. Η υπερβολική ποσότητα αλκοόλ μπορεί να εμποδίσει την πέψη και την απορρόφηση της θειαμίνης, του φολικού οξέος και των βιταμινών A, D και Β12. Η αλλαγή του μεταβολισμού μπορεί επίσης να επηρεάσει τα μεταλλικά στοιχεία, όπως τον ψευδάργυρο, το σελήνιο, το μαγνήσιο και το φώσφορο.

Σκοπεύετε να μείνετε έγκυος, είστε έγκυος ή θηλάζετε. Κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων χρειάζεστε μεγαλύτερες ποσότητες κάποιων ουσιών, ιδιαιτέρως του φολικού οξέος. Το φολικό οξύ (λέγεται φυλλικό οξύ όταν χορηγείται σε χάπι) βοηθά στην πρόληψη βλαβών στο νευρικό σωλήνα, όπως η δισχιδής ράχη στο έμβρυο. Τα συμπληρώματα σιδήρου που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης βοηθούν στην πρόληψη αναιμίας της μητέρας.

Κάνετε ειδική διατροφή ή έχετε μια χρόνια πάθηση. Εάν η διατροφή σας έχει περιορισμένη ποικιλία λόγω δυσανεξίας ή αλλεργίας σε κάποιες τροφές, ένα συμπλήρωμα βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων μπορεί να είναι ευεργετικό. Εάν είστε χορτοφάγος, γεγονός που αποκλείει όλα τα ζωικά προϊόντα από τη διατροφή σας, μπορεί να χρειαστείτε συμπλήρωμα βιταμίνης Β12 και ψευδαργύρου. Εάν δεν τρώτε γαλακτοκομικά και δεν εκτίθεστε για 15 λεπτά ημερησίως στον ήλιο, μπορεί να χρειαστεί να συμπληρώσετε τη διατροφή σας με βιταμίνη D και ασβέστιο. Κάποιες χρόνιες κλινικές παθήσεις μπορεί να αυξήσουν τις ανάγκες σας για έναν αριθμό θρεπτικών ουσιών, ενώ βλάπτουν την όρεξη σας ή τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας χειρίζεται τα θρεπτικά συστατικά. Στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να είναι απαραίτητα ειδικά συμπληρώματα.

Δείτε επίσης