Τροφική αλλεργία ή δυσανεξία;

trofikh allergiaΟι τροφικές αλλεργίες και οι δυσανεξίες σε τροφές θεωρούνται συνήθως το ίδιο πράγμα, αλλά δεν είναι. Σε μια πραγματική αλλεργική αντίδραση ο οργανισμός απελευθερώνει ισταμίνη και άλλες ουσίες, που προκαλούν γαστρεντερικά, αναπνευστικά και δερματικά συμπτώματα σχετιζόμενα με τροφικές αλλεργίες.

Η δυσανεξία σε τροφές μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα δίκην αλλεργίας, αλλά οι χημικές αντιδράσεις είναι μάλλον διαφορετικές, καθώς δεν απελευθερώνεται ισταμίνη. Επιπρόσθετα, αν έχετε δυσανεξία σε τροφές, μπορείτε συνήθως να φάτε μία μικρή ποσότητα της προβληματικής τροφής χωρίς κάποια αντίδραση. Αντιθέτως, αν έχετε πραγματική τροφική αλλεργία, ακόμα και μία μικρή ποσότητα της τροφής μπορεί να πυροδοτήσει μια άμεση αλλεργική αντίδραση.

Ένα από τα έξυπνα χαρακτηριστικά στη διάγνωση της δυσανεξίας των τροφών είναι πως κάποιοι άνθρωποι είναι ευαίσθητοι όχι στην τροφή αλλά σε ένα συστατικό που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της. Αυτό ισχύει ιδιαιτέρως για τρόφιμα που περιέχουν λακτόζη, βρώμη, γλουταμικό μονονάτριο (MSG), θειώδη, σαλικυλικά και πιθανώς ταρτραζίνη.

Οι αιτίες της δυσανεξίας των τροφών είναι συναισθηματική και σωματική φόρτιση, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και απουσία κάποιου ενζύμου που χρειάζεται για την πέψη συγκεκριμένων τροφών με αποτέλεσμα διαταραχή στην πέψη (δυσαπορρόφηση). Τα σύνδρομα δυσαπορρόφησης περιλαμβάνουν:

Δυσανεξία στη βρώμη και στα λαχανικά. Η δυσανεξία στη γλουτένη, που βρίσκεται αποκλειστικά στα προϊόντα βρώμης, συμβαίνει συχνότερα σε μικρά παιδιά, που μπορεί να αναπτύξουν ή όχι κάποια υπερευαισθησία. Τα λαχανικά στα οποία ορισμένοι άνθρωποι έχουν δυσανεξία είναι το μπρόκολο και τα μπιζέλια, τα οποία παράγουν εντερικά αέρια, και τα μανιτάρια και τα σταφύλια, που προκαλούν δυσπεψία και διάρροια.

Δυσανεξία MSG. To MSG, ένα ενισχυτικό μυρωδιάς, μπορεί να προκαλέσει κοκκίνισμα, κεφαλαλγία και μούδιασμα γύρω από το στόμα σε ανθρώπους που είναι ευαίσθητοι σε αυτό. Επειδή πολλά κινέζικα εστιατόρια χρησιμοποιούν MSG, ο τύπος αυτός της δυσανεξίας καλείται μερικές φορές σύνδρομο των κινέζικων εστιατορίων. To MSG βρίσκεται επίσης σε κάποια εποχιακά μείγματα και σε προπαρασκευασμένα φαγητά.

Δυσανεξία στη λακτόζη. Καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι μεγαλώνουν, είναι λιγότερο ικανοί να μεταβολίσουν τη λακτόζη, ένα σάκχαρο που βρίσκεται στο γάλα και σε κάποια άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ακόμη και κατά τη νεογνική ηλικία 1 έως 3% όλων των μωρών έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.

Δυσανεξία στα θειώδη. Τα θειώδη βρίσκονται σε διάφορες τροφές και αφεψήματα, ιδιαίτερα στο κρασί, στη μπύρα, στα φρέσκα και στα αποξηραμένα φρούτα, στα θαλασσινά, στις αφυδατωμένες σούπες, στα κερασάκια μαρασκίνο και σε κάποια αναψυκτικά. Τα θειώδη συμβάλλουν στην εξυγίανση και τη διατήρηση των τροφών. Παρόλο που λίγοι άνθρωποι είναι ευαίσθητοι στα θειώδη, αυτός ο τύπος δυσανεξίας συμβαίνει στο 8% των ανθρώπων με άσθμα.

Δείτε επίσης