Ραδιενέργεια από το κάπνισμα: 4 τσιγάρα ίσον μια ακτινογραφία θώρακα

radienergeia kapnismaO μέσος καπνιστής είναι σαν να κάνει πέντε ακτινογραφίες θώρακα την ημέρα. Τα τέσσερα τσιγάρα αντιστοιχούν με τη ραδιενέργεια που λαμβάνει κάποιος από μία ακτινογραφία θώρακα.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής Ιατρικής Φυσικής, διευθυντής του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής – Ακτινοφυσικής του Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, Κώστας Κάππας, και μόνο που υπάρχουμε, αναπνέουμε, τρώμε και πίνουμε, απορροφούμε ραδιενέργεια από το φυσικό περιβάλλον. Η ακτινοβολία ήταν, είναι και θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Βομβαρδιζόμαστε συνεχώς από την κοσμική ακτινοβολία, εκλύεται αέριο ραδόνιο-222 από τα έγκατα της Γης και ραδιενεργές ουσίες υπάρχουν στον αέρα, το νερό, το έδαφος και το υπέδαφος. Ακόμη και οι τροφές που καταναλώνουμε περιέχουν έστω και σε ελάχιστη ποσότητα ραδιενεργές ουσίες. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο κάθε ένα λεπτό πραγματοποιούνται μισό εκατομμύριο ραδιενεργές διασπάσεις στο στομάχι μας».

Σύμφωνα με τον κ. Κάππα, ειδικά το ραδόνιο-222 μεταπίπτει, λόγω εκπομπής ακτινοβολίας, σε άλλα ελαφρότερα ραδιενεργά στοιχεία, μεταξύ των οποίων και το πολώνιο-210 που είναι ο «ένοχος» για τη ραδιενεργό μόλυνση του καπνού.

Το πολώνιο-210 είναι ο ένοχος μόλυνσης του καπνού

Το πολώνιο-210 είναι στερεό, υπό μορφή σκόνης, και επικάθεται εύκολα στα φυτά. Και ενώ στην πλειονότητα των φυτών η σκόνη αυτή διασκορπίζεται με τον άνεμο και τη βροχή, στην περίπτωση του φυτού του καπνού, το πολώνιο-210 προσκολλάται στα φύλλα του.

Κατά τη βιομηχανική επεξεργασία του φυτού, ο καπνός κατακρατείι το πολώνιο-210, με αποτέλεσμα τα προϊόντα καπνού να περιέχουν, εκτός από χημικές ουσίες, και ίχνη ραδιενεργών ουσιών.

Συνένοχος στο έγκλημα είναι η πίσσα του τσιγάρου που παγιδεύει το πολώνιο-210 στους πνεύμονες. Καπνίζοντας, το πολώνιο-210 εκπέμπει εξαιρετικά ενεργά σωματίδια άλφα (ισχυρή και επιβλαβή ακτινοβολία) στο επιθήλιο των πνευμόνων. Παρότι το συγκεκριμένο στοιχείο είναι υδατοδιαλυτό και ο φυσικός μηχανισμός των κυττάρων του πνεύμονα δυνητικά θα το απομάκρυνε, το πολώνιο-210 καθηλώνεται από την πίσσα του τσιγάρου.

Επιπλέον, το συνεχές κάπνισμα εξασφαλίζει τη σταθερή τροφοδοσία του επιθηλίου με ραδιενέργεια. Μάλιστα, σε ορισμένες περιοχές του πνεύμονα, όπου συγκεντρώνεται σε μεγαλύτερη ποσότητα το πολώνιο-210 , η απορροφούμενη δόση ακτινοβολίας είναι 100 έως 1.000 φορές υψηλότερη της ετήσιας φυσικής ακτινοβολίας και είναι συγκρίσιμη με αυτή που απορροφούν κατ’ έτος οι ανθρακωρύχοι.

Η συμβουλή είναι μία: κόψτε το κάπνισμα. Η εναλλακτική «οδός» είναι η μείωση της καθημερινής ποσότητας καπνού, η αποφυγή χρήσης καπνού με περιτύλιγμα χαρτιού (ώστε να μειώνεται η κατάποση της πίσσας) και η συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες οι οποίες βοηθούν στην απομάκρυνση των σωματιδίων και τον καθαρισμό των πνευμόνων.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης