H πιο αποτελεσματική δίαιτα; Αυτή που μπορείτε να ακολουθήσετε

Ποια δίαιτα είναι πιο αποτελεσματική; Αυτή που μπορείτε να ακολουθήσετε, αποφαίνεται μια μετα-ανάλυση 48 προηγούμενων μελετών στις οποίες συμμετείχαν 7.286 υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ενήλικες με μέση ηλικία 46 χρονών.

Η μετα-ανάλυση δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Medical Association (JAMA), από καναδούς ερευνητές με επικεφαλής τον Μπράντλεϊ Τζόνστον, καθηγητή Κλινικής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ στο Οντάριο,

Η έρευνα βρήκε ότι η απώλεια βάρους είναι κάπως μεγαλύτερη στους έξι μήνες με τις δίαιτες που βασίζονται στους λίγους υδατάνθρακες, συγκριτικά με αυτές που βασίζονται στα χαμηλά λιπαρά. Ωστόσο, όλες οι δίαιτες είναι λίγο-πολύ αποτελεσματικές όταν φυσικά μπορεί κάποιος να τις τηρεί, ενώ δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές στο αδυνάτισμα μετά από ένα έτος.

«Τα ευρήματά μας θα πρέπει να είναι καθησυχαστικά για τους κλινικούς γιατρούς και το κοινό διότι δεν υπάρχει ανάγκη για μια δίαιτα “ενός μεγέθους” για όλους. Πολλές διαφορετικές δίαιτες φαίνεται ότι προσφέρουν απώλεια βάρους.

Υδατάνθρακες και λίπη

Οι μόδες στις δίαιτες έρχονται και παρέρχονται, και είναι δύσκολο να πει κανείς ποια δίαιτα είναι στην πραγματικότητα η πιο αποτελεσματική. Για να ρίξουν κάποιος φως οι ερευνητές, συνέκριναν τις διάφορες δημοφιλείς ή επώνυμες δίαιτες όπως Atkins, Weight Watchers, Zone, Jenny Craig, LEARN, Nutrisystem, Ornish, Volumetrics, Rosemary Conley, Slimming World, South Beach κ.α. Η αποτελεσματικότητα κάθε δίαιτας αξιολογήθηκε μετά από διαστήματα 6και 12 μηνών.

Όπως διαπίστωσαν, οι διαφορές ανάμεσα στις παραπάνω δίαιτες από άποψη απώλειας βάρους είναι μικρές και έχει μάλλον μικρή σημασία ποια θα διαλέξει κανείς. Αντίθετα, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία, είναι να ακολουθεί κανείς πιστά τις οδηγίες της.

Διακρίνοντας τις δίαιτες σε δύο μεγάλες κατηγορίες, σε αυτές που εστιάζουν στην κατανάλωση λίγων υδατανθράκων και σε αυτές που εστιάζουν στην κατανάλωση λίγων λιπαρών, η ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, μετά από 6 μήνες εφαρμογής, υπερτερούσαν ελαφρώς οι πρώτες. Όσοι έτρωγαν λιγότερους υδατανάθρακες, είχαν χάσει περίπου 1 κιλό παραπάνω σε σχέση με όσους έτρωγαν λιγότερα λιπαρά. Μετά από ένα έτος όμως, δεν υπήρχε καμία διαφορά ανάμεσα στις δύο κατηγορίες διαιτών, όσον αφορά την απώλεια του βάρους.

Πιο συγκεκριμένα, με τις δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων το μέσο βάρος μειώθηκε κατά 8,7 κιλά στο εξάμηνο και κατά 7,2 κιλά στους 12 μήνες ενώ με τις δίαιτες χαμηλών λιπαρών το βάρος μειώθηκε κατά 7,9 κιλά στο εξάμηνο και και κατά 7,2 κιλά στους 12 μήνες.

Η μελέτη πάντως δεν συνέκρινε τις δίαιτες όσον αφορά τις επιπτώσεις τους στην υγεία (π.χ. τη χοληστερίνη, το “ζάχαρο”, την υπέρταση κλπ). Σε αυτό το πεδίο, είναι πιθανό ότι διαφέρουν περισσότερο μεταξύ τους από ό,τι στην απώλεια βάρους.

Δείτε επίσης