Πρόπτωση μήτρας: Αιτίες και θεραπεία

Οι μύες και οι σύνδεσμοι που βρίσκονται γύρω από τον κόλπο της γυναίκας ονομάζονται πυελικό έδαφος και στηρίζουν τα όργανα και τους ιστούς στην περιοχή της λεκάνης. Όμως καμιά φορά οι εξασθενημένοι μύες της πυέλου αφήνουν τη μήτρα να κατέβει στον κόλπο σας.

Κατά την πρόπτωση μήτρας, η γυναικεία μήτρα χαλαρώνει και γλιστράει έξω από την κανονική της θέση. Η μήτρα μπορεί να γλιστρήσει και να πέσει μέσα στον κόλπο δημιουργώντας έναν αισθητό όγκο, κάτι που ονομάζεται μερική πρόπτωση. Σε ακραίες περιπτώσεις ο τράχηλος της μήτρας μπορεί πραγματικά να προβάλλει από το άνοιγμα του κόλπου σας. Αν η μήτρα γλιστρήσει σε τέτοιο βαθμό ώστε ένα μέρος ή ολόκληρη να  πέφτει έξω από τον κόλπο, αυτό ονομάζεται πλήρη ή ολική πρόπτωση.

olikih proptoshJPGΑιτίες

Το πυελικό έδαφος αποτελείται από ένα πέταλο μυών και συνδέσμων που στηρίζουν τα όργανα της πυέλου, όπως την ουροδόχο κύστη, το παχύ και το λεπτό έντερο, που γεμίζουν την πυελική κοιλότητα. Οι μύες αυτοί βοηθούν επίσης να κλείνει η ουρήθρα σας στο σημείο που βγαίνει από την κύστη.

Οι μύες μπορεί να διαταθούν ή να χαλαρώσουν ως αποτέλεσμα γέννας ή γήρατος ή λόγω κληρονομικής αδυναμίας. Όταν συμβαίνει αυτό μερικά από τα εσωτερικά όργανα σας μπορεί να κατέβουν χαμηλότερα στο σώμα σας (πρόπτωση). Η πρόπτωση είναι πιθανότερο να συμβεί σε πιο ηλικιωμένες γυναίκες και σε εκείνες που έχουν κάνει πολλά παιδιά. Ο τραυματισμός κατά την διάρκεια του τοκετού, ιδιαίτερα τα υπέρβαρα μωρά ή μετά από έναν δύσκολο τοκετό είναι μία από τις κύριες αιτίες αδυναμίας των μυών που οδηγεί στην πρόπτωση της μήτρας.

proptosh mhtrasΌταν έχετε πρόπτωση είτε της κύστης είτε της ουρήθρας σας, δημιουργείται ένα εξόγκωμα στο μπροστινό τοίχωμα του κόλπου σας. Ένα εξόγκωμα στο πίσω τοίχωμα μπορεί να σημαίνει ότι έχετε πρόπτωση είτε του λεπτού εντέρου είτε του κάτω μέρους του ορθού. Όταν συμβεί αυτό μπορεί να εμφανίσετε δυσκολία στις κενώσεις.

Ένα ή περισσότερα από τα πυελικά όργανα της γυναίκας μπορεί να επηρεαστούν από την αδυναμία των μυών του πυελικού εδάφους. Η αδυναμία αυτή μπορεί να προκαλέσει πρόπτωση της μήτρας, της ουροδόχου κύστεως (κυστεοκήλη), των εντέρων (εντεροκήλη) ή του ορθού (ορθοκήλη).

Σημεία και συμπτώματα

• Μία προβολή στα τοιχώματα του κόλπου σας.
• Μία αίσθηση πληρότητας και ενόχληση, όταν σκύβετε, καμιά φορά με πόνο στην πλάτη.
• Δυσκολία στις κενώσεις.
• Ακράτεια ούρων, όταν γελάτε ή βήχετε.
• Πίεση στην πύελο όταν σηκώνετε κάτι ή όταν στέκεστε για πολλή ώρα.

Υπολογίζεται ότι 30% των γυναικών θα εμφανίζει πρόπτωση κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Διάγνωση

Τα χαρακτηριστικά εξογκώματα στα τοιχώματα του κόλπου σας συνήθως κάνουν εύκολη τη διάγνωση της πρόπτωσης κατά τη γυναικολογική εξέταση. Μικρές προπτώσεις είναι συνηθισμένες ειδικά στις ηλικιωμένες γυναίκες. Πιθανόν να μην είναι σοβαρές, αν δεν προκαλούν πολύ μεγάλη ενόχληση. Οι σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν θεραπεία.

Θεραπεία

Η απώλεια βάρους, η διακοπή του καπνίσματος και λήψη κατάλληλης θεραπείας για άλλες ιατρικές παθήσεις,  μπορεί να επιβραδύνουν την χειροτέρευση της πρόπτωσης της μήτρας. Σε περίπτωση ελαφριάς πρόπτωσης χωρίς ή με ελάχιστα ενοχλητικά συμπτώματα η θεραπεία δεν είναι αναγκαία.

Ανάλογα με τη σοβαρότητα της πρόπτωσης, μέτρα αυτοβοήθειας μπορεί να σας δώσουν την ανακούφιση που χρειάζεστε.

Η πρόπτωση της κύστεως και της ουρήθρας μπορεί να προκαλέσει ακράτεια ούρων ή υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις. Η χειρουργική αποκατάσταση μπορεί να είναι η καλύτερη λύση. Η πρόπτωση του κάτω μέρους του ορθού γενικά δεν απαιτεί εγχείρηση, εκτός αν το εξόγκωμα είναι μεγάλο ή αν δυσκολεύονται οι κενώσεις. Κάθε φορά που η πρόπτωση είναι τέτοια, ώστε να βγαίνει έξω από το άνοιγμα του κόλπου, η θεραπεία είναι ενδεδειγμένη.

Προσωπική φροντίδα. Καμιά φορά απλές ασκήσεις που αφορούν το πυελικό έδαφος, και λέγονται ασκήσεις Kegel, είναι η μόνη θεραπεία που χρειάζεστε. Η φυσικοθεραπεία δεν μπορεί να επαναφέρει τα όργανα στη θέση τους. Μπορεί παρόλα αυτά να ενδυναμώσει τους μύες του πυελικού εδάφους και να εμποδίσει περαιτέρω επιδείνωση της πρόπτωσης. Αν έχετε παραπανίσιο βάρος, η απώλεια βάρους μπορεί επίσης να βελτιώσει τα συμπτώματα σας. Η τροφή με πολλές φυτικές ίνες επίσης βοηθάει, επειδή οι ίνες σας βοηθούν να έχετε κενώσεις, χωρίς να ζορίζεστε.

Συσκευές. Αν τα μέτρα αυτοβοήθειας δεν ωφελούν και η εγχείρηση είναι επικίνδυνη, ο γιατρός μπορεί να σας βάλει ένα κολπικό πεσσό, μια λαστιχένια συσκευή που μπαίνει γύρω από τον τράχηλο σας και βοηθάει στη στήριξη των οργάνων. Θα πρέπει να τον αφαιρείται τακτικά, για να τον καθαρίζετε.

Εγχείρηση. Με την εγχείρηση μπορεί να γίνει αποκατάσταση του κόλπου κατά την οποία ο χειρουργός ανεβάζει στη θέση τους το όργανο ή τα όργανα που έχουν πρόπτωση και σφίγγει τους μυς και τους συνδέσμους του εδάφους της πυέλου σας. Μια άλλη επιλογή είναι η αφαίρεση της μήτρας σας (υστερεκτομή) και η αποκατάσταση των υπολοίπων οργάνων που τυχόν έχουν πρόπτωση.

Δείτε επίσης