Ο νοροϊός (προκαλεί γαστρεντερίτιδα) μεταδίδεται και με τον αέρα

imgstr55gstragesΣύμφωνα με μελέτη Καναδών ερευνητών που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Infectious Diseases, ο πιο συνηθισμένος ιός που προκαλεί γαστρεντερίτιδα (νοροϊός) μεταδίδεται όχι μόνο με τα άπλυτα χέρια ή τις μολυσμένες επιφάνειες, αλλά και με τον αέρα. Μάλιστα, ο ιός αυτός μπορεί να φτάσει αρκετά μέτρα μακριά από την πηγή μόλυνσης.

Υπολογίζεται ότι περισσότερο από το 50% των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας προκαλούνται από νοροϊούς.

Υπάρχουν πάνω από 25 διαφορετικά στελέχη του νοροϊού που προσβάλλουν τον άνθρωπο. Οι επιδημίες γαστρίτιδας είναι συνηθισμένες επειδή οι νοροϊοί μπορούν να επιβιώσουν για αρκετές ημέρες σε επιφάνειες ή αντικείμενα που έχει αγγίξει ένας μολυσμένος ασθενής.

Ο νοροϊός προκαλεί φλεγμονή στο στομάχι και στα έντερα, οδηγώντας σε εμετό και διάρροια.

Το εύρημα ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και μέσω του αέρα σημαίνει ότι τα μέτρα πρόληψης του υιοθετούνται σε σχολεία και νοσοκομεία μπορεί να είναι ανεπαρκή. Ειδικά στα νοσοκομεία, θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα όπως είναι η χρήση προστατευτικής ένδυσης από το προσωπικό που φροντίζει τους ασθενείς.

Υψηλές συγκεντρώσεις στον αέρα

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Laval πραγματοποίησαν ελέγχους σε οκτώ νοσοκομεία και κέντρα φροντίδας του Καναδά, στα οποία είχαν καταγραφεί επιδημίες γαστρεντερίτιδας εξαιτίας νοροϊού.

chgastera555ild_sick_2_660Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δείγματα αέρα σε διάφορες αποστάσεις από τους ασθενείς (στο ένα μέτρο, στην πόρτα του θαλάμου τους, στον διάδρομο κλπ).

Σε έξι από τα οκτώ νοσοκομεία ο νοροϊός υπήρχε στον αέρα. Εντοπίστηκε στο 54% των περιπτώσεων στους θαλάμους των ασθενών και στο 38% στους διαδρόμους που οδηγούσαν στο δωμάτιό τους.

Οι συγκεντρώσεις του ιού κυμαίνονταν από 13 έως 2.350 ιοί ανά κυβικό μέτρο αέρα – και συνήθως, η γαστρεντερίτιδα εκδηλώνεται όταν κάποιος εκτεθεί σε 20 ιούς!

Η επικεφαλής της μελέτης καθηγήτρια Καρολίν Ντουσέν, ειδικός σε θέματα αεροβιολογίας, δήλωσε ότι η ανακάλυψη πως ο νοροϊός μεταδίδεται με τον αέρα μπορεί να είναι η αιτία που δύσκολα αναχαιτίζεται μια επιδημία γαστρεντερίτιδας.

«Τα μέτρα που εφαρμόζονται είναι σχεδιασμένα να περιορίζουν την απ’ ευθείας επαφή με τους μολυσμένους ασθενείς», είπε. «Εφόσον όμως ο νοροϊός μεταφέρεται και μέσω του αέρα, τα μέτρα θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη κι αυτόν τον τρόπο μετάδοσης».

Δείτε επίσης