Έγκλειστα δόντια

Τα δόντια αναδύονται συνήθως μέσα από τα ούλα 3 φορές κατά τη διάρκεια της ζωής μας.

Η πρώτη φορά είναι, όταν εμφανίζονται τα βρεφικά δόντια (νεογιλά). Η δεύτερη είναι, όταν εμφανίζονται τα μόνιμα δόντια στα πρώτα σχολικά χρόνια. Η τρίτη φορά είναι, όταν εμφανίζονται τα τελευταία δόντια, οι φρονιμίτες (τρίτοι γομφίοι). Αυτό συμβαίνει συνήθως στην αρχή της ενηλικίωσης.

Συχνά οι φρονιμίτες δυσκολεύονται να βγουν, γιατί η γνάθος είναι πολύ μικρή. Μπορεί να περιστραφούν, να εκτοπιστούν ή να πάρουν κλίση, καθώς προσπαθούν να ανατείλουν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο και σε μερικές περιπτώσεις μόλυνση, όταν το δόντι συλλέξει απομεινάρια τροφής στον ιστό του μαλακού ούλου που το περιβάλλει. Αν το δόντι βγαίνει υπό γωνία, μπορεί να σπρώξει ή να τραυματίσει το διπλανό δόντι προκαλώντας πόνο και πιθανή μετατόπιση σύγκλισης.

Σημεία και συμπτώματα

  • Πόνος στα ούλα.
  • Επανειλημμένες λοιμώξεις ενός μερικώς έγκλειστου δοντιού.
  • Δυσάρεστη αναπνοή.
  • Δυσάρεστη γεύση στο στόμα σας.
egleisa dontia5

Ένα δόντι που δεν εμφανίζεται μέσα από τα ούλα ονομάζεται έγκλειστο δόντι. Αυτό συμβαίνει συχνά με τους φρονιμίτες στο πίσω μέρος του στόματος.

Διάγνωση

Τα έγκλειστα δόντια δεν προκαλούν πάντα ενοχλήσεις. Αλλά, όταν συμβαίνει, η εμπειρία δεν είναι ευχάριστη. Αν αισθάνεστε πόνο στα ούλα σας ή έχετε μία δυσάρεστη γεύση, όταν δαγκώνετε πάνω ή κοντά στο σημείο που θα έπρεπε να βρίσκεται ο φρονιμίτης ή κάποιο άλλο δόντι, μπορεί να έχετε ένα έγκλειστο δόντι.

Το δόντι μπορεί να είναι μερικώς ορατό και τα περιβάλλοντα ούλα μπορεί να έχουν μολυνθεί. Το έγκλειστο δόντι μπορεί να πιέζει άλλα δόντια και να προκαλεί πόνο.

Θεραπεία

Παυσίπονα που δε χρειάζονται συνταγή, όπως η παρακεταμόλη (Depon κ.ά.), η ιβουπροφαίνη (Brufen κ.ά.) ή η ασπιρίνη μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πόνο του έγκλειστου δοντιού. Οι γαργάρες με ζεστό αλατόνερο – ένα μείγμα μισής κουταλιάς του γλυκού αλάτι και 250 ml ζεστού νερού – μπορεί επίσης να βοηθήσουν.

Ο οδοντίατρος μπορεί να εξετάσει το στόμα σας για σημεία του έγκλειστου δοντιού. Μπορεί να χρειαστούν ακτινογραφίες, για να διαπιστωθεί η ακριβής θέση του δοντιού. Αν έχετε μία μόλυνση γύρω από το δόντι (περιοδοντίτιδα), ο γιατρός θα σας χορηγήσει ένα αντιβιοτικό.

Η συνηθισμένη θεραπεία για ένα έγκλειστο φρονιμίτη είναι η εξαγωγή του. Οι φρονιμίτες που βγαίνουν στραβά μπορεί να αλλοιώσουν τη σύγκλιση σας. Οι φρονιμίτες καθαρίζονται δύσκολα, γιατί βρίσκονται πολύ πίσω στο στόμα σας. Αυτό τους κάνει ευάλωτους στην τερηδόνα και στην ουλίτιδα.

Ο οδοντίατρος μπορεί να εξαγάγει το έγκλειστο δόντι ή τα έγκλειστα δόντια στο ιατρείο του με τοπική αναισθησία. Αν η περίπτωση σας είναι πολύπλοκη, ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει ένα γναθοχειρουργό. Αν ένα έγκλειστο δόντι έχει δύσκολη γωνία ή αν έχετε πολλά έγκλειστα δόντια, τότε η επέμβαση μπορεί να γίνει σε κάποιο νοσοκομείο.

Δείτε επίσης