Εξέταση για καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού

Μία σειρά εξετάσεων μπορεί να ανακαλύψει έγκαιρα τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού ή πολύποδες (αδενώματα) που πιθανώς να προκαλέσουν καρκίνο, πριν προκαλέσουν σημεία και συμπτώματα. Η αμερικανική αντικαρκινική εταιρεία συστήνει σε όλους τους ενήλικες να υποβληθούν σε κάποια εξέταση ή ένα συνδυασμό των παρακάτω εξετάσεων ξεκινώντας από την ηλικία των 50 ετών. Οι εξετάσεις μπορούν να γίνουν νωρίτερα για τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο μεγαλύτερο του μέσου όρου.

Δακτυλική εξέταση του ορθού

Κατά την απλή αυτή εξέταση που γίνεται στο ιατρείο ο γιατρός τοποθετεί ένα καλυμμένο δάκτυλο στο ορθό, για να ψηλαφίσει πολύποδες ή όγκους. Αν και είναι απλή και ασφαλής, αυτή η εξέταση περιορίζεται στον έλεγχο του ορθού. Έτσι γίνεται συνήθως σε συνδυασμό με άλλες εξετάσεις.

Μικροσκοπική εξέταση κοπράνων για εντοπισμό αίματος

Αυτή η εξέταση αναζητά μικροσκοπικά ίχνη αίματος στα κόπρανα. Μπορεί να γίνει στο ιατρείο ή στο σπίτι.· Το πρόβλημα είναι ότι μερικοί καρκίνοι και οι περισσότεροι πολύποδες δεν αιμορραγούν και δεν εντοπίζονται με αυτή την εξέταση. Επιπλέον, ένα θετικό αποτέλεσμα δε σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε καρκίνο ή πολύποδα. Η αιμορραγία μπορεί να προέρχεται από κάποια άλλη πηγή, όπως οι αιμορροΐδες ή μία γαστρίτιδα. Γι’ αυτούς τους λόγους οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν εναλλακτικές ή επιπλέον μεθόδους εξέτασης, όπως τη σιγμοειδοσκόπηση.

Σιγμοειδοσκόπηση

Η σιγμοειδοσκόπηση επιτρέπει στο γιατρό να εξετάσει το κατώτερο τμήμα του παχέος εντέρου (σιγμοειδές και ορθό). Η εξέταση απαιτεί προετοιμασία με ένα ή δύο κλύσματα. Δε’ χρειάζεται νάρκωση και διαρκεί 5 με 10 λεπτά. Ένας ευέλικτος, φωτισμένος σωλήνας με κάμερα

οπτικής ίνας (σιγμοειδοσκόπιο) εισέρχεται στο ορθό και ελίσσεται μέσα στο ορθό και το σιγμοειδές παχύ έντερο. Περίπου το ένα τρίτο με το ένα δεύτερο των καρκίνων του παχέος εντέρου και του ορθού ανακαλύπτονται με αυτή την εξέταση. Αν διαπιστωθεί κάποιος πολύποδας ή μια ύποπτη περιοχή, γίνεται βιοψία, κατά την οποία λαμβάνονται δείγματα ιστού με το εργαλείο για μικροσκοπική εξέταση.

Κολονοσκόπηση

Η κολονοσκόπηση θεωρείται το χρυσό πρότυπο της εξέτασης για καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού. Γενικά, είναι η προτεινόμενη εξέταση για τα άτομα υψηλού κινδύνου. Ένας ευέλικτος, φωτισμένος σωλήνας με μία μικροσκοπική κάμερα χρησιμοποιείται για την εξέταση ολόκληρου του παχέος εντέρου και του ορθού. Ο σωλήνας εισάγεται και ελίσσεται μέσα στο ορθό και ολόκληρο το παχύ έντερο. Αν εντοπιστούν πολύποδες ή ύποπτες περιοχές, ο γιατρός μπορεί να τα αφαιρέσει ανώδυνα και να πάρει δείγματα ιστού για εργαστηριακή ανάλυση (βιοψία).

Η προετοιμασία για την εξέταση περιλαμβάνει υδρική δίαιτα, ειδική προετοιμασία με καθαρτικά και μερικές φορές υποκλυσμό για τον πλήρη καθαρισμό του παχέος εντέρου, ώστε να γίνει καλύτερη επισκόπηση. Τα περισσότερα άτομα λαμβάνουν και ένα ελαφρύ ηρεμιστικό πριν την εξέταση.

konoloskoph5

Κατά την  κολονοσκόπηση ένας λεπτός, ευέλικτος σωλήνας εισάγεται στο ορθό και ελίσσεται μέσα στο παχύ έντερο. Η εικόνα στο μόνιτορ δείχνει το παχύ έντερο. Αυτή η εξέταση μπορεί να βοηθήσει  στην αναγνώριση και άλλων προβλημάτων του παχέος εντέρου.

Βαριούχος υποκλυσμός

Ο βαριούχος υποκλυσμός επιτρέπει στο γιατρό να δει ολόκληρο το παχύ έντερο σε ακτινογραφία. Το βάριο, μία σκιαγραφική ουσία που μοιάζει με κιμωλία, εισάγεται στο παχύ έντερο. Το βάριο καλύπτει το βλεννογόνο υμένα του παχέος εντέρου δημιουργώντας έτσι μία ξεκάθαρη φιγούρα του παχέος εντέρου και στη συνέχεια λαμβάνεται μία ακτινογραφία. Η εξέταση διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Ο βαριούχος υποκλυσμός συνδυάζεται συνήθως με σιγμοειδοσκόπηση.

Ποια εξέταση είναι η καλύτερη;

Η καλύτερη μέθοδος εξέτασης εξαρτάται από την ηλικία, τη γενική κατάσταση της υγείας και από την ύπαρξη άλλων παραγόντων κινδύνου που μπορεί να τοποθετούν κάποιον πάνω από το μέσο όρο επικινδυνότητας για καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού. Συζητήστε τες με το γιατρό σας και μαζί μπορείτε να αποφασίσετε την καλύτερη δυνατή πορεία δράσης. Η σωστή εξέταση και η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να συμβάλουν πάρα πολύ στην πρόληψη και στη θεραπεία της νόσου.

Μελλοντικές εξετάσεις

Πολλές εξελίξεις στον ορίζοντα μπορούν να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα και να μειώσουν το κόστος των εξετάσεων για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού. Εξετάσεις κοπράνων που αναγνωρίζουν συγκεκριμένες ουσίες που εκκρίνονται από καρκίνους ή πολύποδες, αντί να αναγνωρίζουν αίμα, μπορεί να αυξήσουν την ακρίβεια των έγκαιρων διαγνώσεων.

Βελτιωμένες τεχνικές μπορούν επίσης να επιτρέψουν πιο ολοκληρωμένες και πιο άνετες απεικονίσεις του παχέος εντέρου και του ορθού. Αυτές περιλαμβάνουν και μία ειδική, μη επεμβατική ακτινολογική εξέταση που ονομάζεται εικονική κολονοσκόπηση.

Δείτε επίσης