Μισή ώρα βόλτα στη φύση ωφελεί την ψυχική και σωματική υγεία

Μια βόλτα την εβδομάδα σε ένα πάρκο για μόλις μισή ώρα μπορεί να μειώσει την κατάθλιψη και την υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports.

fysh parko 6Οι ερευνητές του University of Queensland, της Αυστραλίας, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Richard Fuller, εξέτασαν 1.538 άτομα ηλικίας 18-70 ετών, συσχετίζοντας τον χρόνο που περνούσαν στο πάρκο ή γενικότερα στην εξοχή, με την κατάσταση της σωματικής και ψυχικής υγείας τους. Βρήκαν ότι η επαφή με το πράσινο και τη φύση, ακόμη και μόνο για μισή ώρα, μειώνει την κατάθλιψη έως και κατά 7% και την αρτηριακή πίεση έως και κατά 9%. Το όφελος ήταν κάπως μεγαλύτερο όταν η βόλτα στο πάρκο διαρκούσε μια ώρα και 15 λεπτά.

Όφελος με μια βόλτα μισής ώρας την εβδομάδα

«Γνωρίζαμε ότι η επίσκεψη σε πράσινο πάρκο κάνει καλό στην υγεία και τώρα είδαμε ότι δεν χρειάζεται πολλή ώρα για να εμφανιστούν τα οφέλη καθώς αρκούν βόλτες της μισής ώρας», ανέφερε ο Fuller, ο οποίος ενθάρρυνε τους ανθρώπους να επισκέπτονται το κοντινότερο πάρκο τους όσο γίνεται συχνότερα.

Οι ερευνητές είπαν επίσης ότι τα παιδιά ωφελούνται ιδιαίτερα όταν βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους. Τα παιδιά που μεγαλώνουν στο φυσικό περιβάλλον μπορούν να επωφεληθούν κατά την περίοδο της ανάπτυξής τους και να έχουν αυξημένη περιβαλλοντική συνείδηση ως ενήλικες.

Να σημειωθεί ότι υπάρχει μια αυξανόμενη αναγνώριση του κρίσιμου ρόλου των αστικών χώρων πρασίνου στην αντιμετώπιση της δημόσιας υγείας με πάνω από 40 χρόνια έρευνας που δείχνουν ότι η επαφή με τη φύση συνδέεται με ένα αξιοσημείωτο εύρος των θετικών αποτελεσμάτων για την υγεία. Τα αποτελέσματα αυτά περιλαμβάνουν τόσο τη σωματική υγεία (μείωση υπέρτασης, αλλεργιών και καρδιοαγγειακού κινδύνου) όσο και την ψυχική.

Πηγή: Danielle F. Shanahan, Robert Bush, Kevin J. Gaston, Brenda B. Lin, Julie Dean, Elizabeth Barber, Richard A. Fuller. Health Benefits from Nature Experiences Depend on Dose. Scientific Reports, 2016;

Δείτε επίσης